23.8 C
Chania
Sunday, September 29, 2024

Γιορτές παραμυθιών – μύθων – ιστοριών

Ημερομηνία:

«Οι ιστορίες που μας κοιμίζουν είναι αυτές που μας κρατάνε πιο ξύπνιους.»

— Marthe Robert

Η προφορική παράδοση και ο αφηγηματικός λόγος κυριαρχούν σε όλους τους πολιτισμούς και στις μέρες μας που η πληροφορική και οι τηλεπικοινωνίες δημιουργούν νέους και πολυσήμαντους κώδικες και μορφές επικοινωνίας κάθε άλλο παρά ξεπερασμένες θεωρούνται. Αντίθετα κατέχουν μια προνομιακή θέση αλληλεπιδρώντας δυναμικά μαζί τους. Στη χώρα μας παρατηρούμε να έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον και οι δράσεις γύρω από την αφήγηση ιστοριών και παραμυθιών και πολλοί φορείς, εκδοτικοί οίκοι, τμήματα Πανεπιστημίων  οργανώνουν εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, συναντήσεις για το θέμα.

Η γιορτή παραμυθιών πραγματοποιείται κάθε χρόνο το καλοκαίρι στο νησί της Κέας (Τζια) τα τελευταία 9 χρόνια. Φέτος  ολοκληρώθηκε η Γιορτή Παραμυθιών στη Τζια για 9η συνεχή χρονιά. Το θέμα της Γιορτής ήταν η «Θάλασσα» και για δέκα μέρες  ιστορίες για γοργόνες και ναυτικούς, για στοιχειά της θάλασσας, ψάρια και δελφίνια, για ψαράδες και θαλασσινούς θεούς, ναυάγια και θησαυρούς του βυθού, για κουρσάρους και θαλασσινές σπηλιές, για νησιά ξεχασμένα και φάρους στην άκρη του κόσμου ακούστηκαν από τους αφηγητές και  φώλιασαν στις ψυχές των ακροατών. Μια γιορτή που διήρκησε από τις 2 έως τις 10 Ιουλίου, και εκτός από αφηγήσεις , ομιλίες και άλλα δρώμενα πλαισιώθηκε από σεμινάρια, εκθέσεις ζωγραφικής, εργαστήρια, βίντεο, μουσικές, χορό…

Κι ενώ η 9 η Γιορτή Παραμυθιών της Τζιας είναι παρελθόν τη σκυτάλη παίρνει η Κρήτη με την 1η Γιορτή Ιστοριών, Μύθων και Παραμυθιών  που θα πραγματοποιηθεί από 30 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου στα χωριά του Αμαρίου. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Σύλλογο ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΑΜΑΡΙΟΥ, που οργανώνει τις εκδηλώσεις υπό την Αιγίδα του Δήμου Αμαρίου και τη συνεργασία των τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων.  Οι διοργανωτές υπόσχονται επτά μέρες γεμάτες παραμύθια, μύθους και τραγούδια από όλο τον κόσμο, σε μια Γιορτή που επιθυμεί να αγκαλιάσει όχι μόνο τα παιδιά αλλά κυρίως τους ενήλικες. Παράλληλα με τις αφηγήσεις θα πραγματοποιηθούν βιωματικά εργαστήρια για τη γνωριμία της τέχνης του προφορικού λόγου και την τεχνική της αφήγησης.
Φουρφουράς, Νίθαυρη, Γερακάρι, Άγ. Ιωάννης,  Απόστολοι,  Μέρωνας,  Βισταγή,  Άνω Μέρος, Νεφς Αμάρι είναι τα Αμαριώτικα χωριά  – σταθμοί της γιορτής των μύθων, παραμυθιών και ιστοριών δίνοντας μια διέξοδο μετακίνησης από τα μεγάλα αστικά κέντρα στην ενδοχώρα και μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση για πολιτιστικές διαδρομές στην κρητική φύση.

Αξίζει όμως να δούμε ποιοι και γιατί εμπνεύστηκαν τη γιορτή αυτή. Ο Σύλλογος «Φίλοι του Αμαρίου», όπως αναφέρουν, είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με κύριο σκοπό του να συμβάλει στην αναζωογόνηση της περιοχής του Αμαρίου, Ρεθύμνου Κρήτης. Την αναγέννηση αυτή σκοπεύει να την επιτύχει μέσω της Τέχνης της αφήγησης παραμυθιού καθώς και με την υποστήριξη άλλων τοπικών πολιτιστικών πρωτοβουλιών. Οι «Φίλοι του Αμαρίου» χρηματοδοτούνται από συνδρομές μελών και προσφορές φίλων και οργανισμών και τα χρήματα διατίθενται στην ανακαίνιση και ανάπτυξη του πνευματικού κέντρου «Εστία Αμαρίου» καθώς και σε προγράμματα που θα ωφελήσουν την ευρύτερη περιοχή του Αμαρίου, όπως ανακύκλωση, συστηματική συλλογή τοπικών ιστοριών, διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και ίδρυση του Διεθνούς Κέντρου Παραμυθιού του Αμαρίου. Ο σύλλογος «Φίλοι του Αμαρίου» καλλιεργεί και προωθεί το πρότυπο της ζωής σε αρμονία με την φύση μέσω αειφόρων πρακτικών. Φιλόδοξοι στόχοι που με συστηματική δουλειά και υποστήριξη από όλους μας μπορούν να επιτευχθούν.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της  1ης Γιορτής Ιστοριών,
Μύθων και Παραμυθιών στο ΑΜΑΡΙ και περισσότερες πληροφορίες βρίσκονται στον παρακάτω σύνδεσμο:  www.friends-of-amari.org

το ταξίδι όμως συνεχίζεται και  Ιστορίες, Μύθοι και Παραμύθια  δίνουν ραντεβού για τη γιορτή τους  στη Σητεία αυτή τη φορά και  το διάστημα 8-10 Αυγούστου 2011 για να μεταφέρουν όσους παραβρεθούν σε φανταστικούς μαγικούς κόσμους.

επιμέλεια: Τζιάκη Δέσποινα – 697 3853 787

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απατεώνες προσπάθησαν να εξαπατήσουν 80χρονη υποδυόμενοι γιατρούς – Ζήτησαν 80.000 ευρώ

Σε νέο περιστατικό τηλεφωνικής απάτης προχώρησαν απατεώνες στα Χανιά,...

Σε ύφεση η φωτιά που ξέσπασε στην Ασή Γωνιά Χανίων

Συναγερμός σήμανε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία το μεσημέρι του Σαββάτου,...