14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Γιορτές Ρόκκας 2022: Φωτίζοντας το αύριο / 25 Ιουλίου – 12 Αυγούστου

Ημερομηνία:

Αυτές τις μέρες, τα σοκάκια της Ρόκκας και της Κεράς σφύζουν από ζωή: κάθε μέρα, στα στενά των χωριών, στις πλατείες, στα ανοίγματα, αντηχούν τα βήματα των επισκεπτών που θαυμάζουν τις φωτιστικές εγκαταστάσεις της Shizuka Hariu, τα χτυπήματα των λιθοξόων, τα ρυθμικά βήματα από τα εργαστήρια χορού, γέλια, μουσική και οι οδηγίες των συντονιστών από τα εργαστήρια.

Συνεχίζεται το Εργαστήριο Λιθοξοϊας με εισηγητή τον Γιώργο Μαρτσάκη για άλλες δυο μέρες (8-10 /08, 09:00-15:00) όπου για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά οι συμμετέχοντες δημιουργούν ένα μικρό πυρήνα δημιουργών για την πολύτιμη αυτή τέχνη.

Τα εργαστήρια χορού των Ανδρονίκης Μαραθάκη και Ινώς Ρήγα που ολοκληρώθηκαν, μεταμόρφωσαν την Κερά και τη Ρόκκα σε αίθουσες χορού που πάλλονται από τον ρυθμό βημάτων αυτοσχεδιασμού σε απόλυτη αρμονία με το περιβάλλον τους.

Αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον και για το εργαστήριο φωτογραφίας της Φωτεινής Παπαχατζή- Postcards from home, όπου με ομπρέλα την “φωτογραφική διαδικασία ως στοχαστική εμπειρία” οι συμμετέχοντες εμπνέυστηκαν από την περιοχή και το θέμα της αντανάκλασης εντός ή εκτός μας.

Το Σάββατο, 06/08, ήταν μία πολύ ιδιαίτερη βραδιά. Ξεκίνησε αργά το απόγευμα με ριζίτικη καντάδα στα στενά της Κεράς από τη ριζίτικη παρέα  Καλλιθέας του Δήμου Πλατανιά. Τα μέλη της, από νέοι μέχρι έμπειροι, μεγαλύτεροι σε ηλικία τραγουδιστές, συντηρούν με μεράκι την αναλλοίωτη κρητική παράδοση αιώνων που τιμά την ιστορία του τόπου μας. Η παρέα μας χάρισε μια κατανυκτικής ατμόσφαιρας πομπή, σταματώντας στα σπίτια για τα απαραίτητα κεράσματα και τις ευχές από τους ντόπιους, γεμίζοντας τα σοκάκια με το τραγούδι τους. Στην συνέχεια, η παρέα τους έδωσε τη σκυτάλη στην ομάδα των παραδοσιακών μουσικών του Γιάννη Χαλκιαδάκη και του Γιάννη Σίνη, αφού προηγήθηκε ένας πολύτιμος μουσικός διάλογος μεταξύ των δύο ομάδων που συγκίνησε τους παρευρισκόμενους και δημιούργησε μια πολύτιμη ανάμνηση για όλους μας. Η ομάδα των παραδοσιακών μουσικών μας κράτησε παρέα με μουσικές από όλη την Ελλάδα και το γλέντι δεν άργησε να ξεκινήσει, πυροδοτώντας το χορό που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες!

Εχθές, 08/08, ο κόσμος απόλαυσε κάτω από τα αστέρια τη βραδιά προβολής ταινίας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με την ταινία Λουνάνα, Ένα γιακ μες στην τάξη (Σκηνοθεσία: Pawo Choyning Dorji).

Και στις 12/08, στην καθιερωμένη συναυλία στην Αυγουστιάτικη Πανσέληνο, η Ευανθία Ρεμπούτσικα επιστρέφει στις Γιορτές Ρόκκας! 9 χρόνια μετά, η καλλιτέχνης που πρώτη μας εμπιστεύτηκε και μοιράστηκε μαζί μας το όραμα για ένα καλλιτεχνικό γεγονός αλλιώτικο από τα άλλα, που πρώτη γέμισε με τις μελωδίες της τον Αρχαιολογικό χώρο της Ρόκκας Κισσάμου και σφράγισε με την παρουσία της την αρχή ενός όμορφου ταξιδιού, έρχεται να συναντήσει ξανά τις Γιορτές Ρόκκας στη νέα τους εποχή. Η Ευανθία Ρεμπούτσικα μας προσκαλεί να γίνουμε συνοδοιπόροι σε ένα μουσικό ταξίδι με άρωμα Ανατολής και Δύσης που θα αγγίξει αισθήσεις και ψυχές, από τους πολυσύχναστους δρόμους της Κωνσταντινούπολης στα ονειρικά σοκάκια του Παρισιού και από εκεί σε μια φεγγαρόλουστη βραδιά στην έρημο με όχημα τις πολυαγαπημένες μελωδίες της συνθέτριας. Το πλούσιο πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει μουσικές από πολυβραβευμένα soundtracks και αγαπημένα άλμπουμ.

Opening Act : Σόλο για βιολί σε έργα Μίκη Θεοδωράκη και Νικολό Παγκανίνι, από το Γιάννη Μαγειρόπουλο, ένα νέο ταλαντούχο μουσικό από την Κρήτη, που στα 17 του χρόνια έχει προλάβει να διακριθεί για το ταλέντο και τη δεξιοτεχνία του.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στην ειδικά διαμορφωμένη κεντρική σκηνή των Γιορτών Ρόκκας, την οποία επιμελήθηκε η βραβευμένη σκηνογράφος Shizuka Hariu με έμπνευση από το φετινό θέμα των Γιορτών, την αντανάκλαση, την πανσέληνο αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Κισσάμου. Η σκηνή λειτουργεί ως μία εικαστική αντανάκλαση της σελήνης.

"google ad"

Γιατί στις Γιορτές Ρόκκας, σε δύο εβδομάδες μαζεύεται τόσο φως που φτάνει να φωτίσει ολόκληρο χειμώνα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...