20.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Γιορτή των Πουλιών στη λίμνη της Αγιάς

Ημερομηνία:

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, συμμετέχει σε συνεργασία με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις «Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία» και «Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων» στην Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών. Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή στη συμμετοχή πολιτών και θα διεξαχθεί στην λίμνη της Αγιάς των Χανίων την Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015, από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι.

Η Γιορτή των Πουλιών γίνεται κάθε δυο χρόνια και φέτος θα γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου δηλ. στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2015 με δεκάδες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα και εκατοντάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση στην Ευρώπη του BirdLife International, που υλοποιείται εδώ και 21 χρόνια με τη συμμετοχή περιβαλλοντικών οργανώσεων από 40 χώρες. (Δείτε και την ιστοσελίδα της διοργάνωσης www.eurobirdwatch.eu )

Το θέμα της διοργάνωσης είναι και φέτος τα μεταναστευτικά πουλιά. Ο γενικός σκοπός είναι να δοθεί το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι να προστατευτούν οι περιοχές που φωλιάζουν και αναπαράγονται τα μεταναστευτικά πουλιά, οι χώροι όπου σταματούν για τροφή και ξεκούραση και οι μεταναστευτικές τους διαδρομές.

Η χώρα μας είναι σημείο διέλευσης εκατομμυρίων μεταναστευτικών πουλιών, που ήδη αρχίζουν το ταξίδι προς νότο σε αναζήτηση κατάλληλων περιοχών, για να περάσουν το χειμώνα.

Σημαντικός σταθμός στο ταξίδι των μεταναστευτικών πουλιών είναι και η λίμνη της Αγιάς των Χανίων όπου έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 διαφορετικά είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια και απειλούμενα με εξαφάνιση.

Στην εκδήλωση αυτή θα υπάρχει παρατήρηση πουλιών και αναγνώριση σπάνιων και απειλούμενων ειδών με κιάλια και με τη βοήθεια κλειδών αναγνώρισης πουλιών, ξενάγηση στην όχθη της λίμνης και αναζήτηση απειλών για την οικολογική ισορροπία της λίμνης (π.χ. η παρουσία σκουπιδιών αλλά και εισαγόμενων ξενικών ειδών όπως ο αμερικάνικος βουβαλοβάτραχος και τα κινέζικα χρυσόψαρα) και εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σαββατοκύριακο γεμάτο εκδηλώσεις στο Comixadiko στα Χανιά

Γεμάτο δράσεις είναι αυτό το Σαββατοκύριακο το Comixadiko (Ξέπαπα 15) στα Χανιά. Το Σάββατο...