16.8 C
Chania
Monday, May 13, 2024

Γιορτή των Πουλιών 6-7 Οκτωβρίου

Ημερομηνία:

ΗΜΕΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥΛΙΩΝ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΡΝΑ (6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ) ΚΑΙ ΛΙΜΝΗ ΑΓΙΑΣ (7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ)

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σε συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και το Κέντρο Περιβαλλοντική Εκπαίδευσης Ιεράπετρας σας προσκαλούν στη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης! Όσοι και όσες θέλουν να γνωρίσουν από κοντά το μαγικό κόσμο των άγριων πουλιών έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών» το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Στα Χανιά οι εκδηλώσεις γίνονται με τη βοήθεια και συμμετοχή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας κι έχουν ως εξής:

  • Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012, 9.30 το πρωί: Ημερίδα ευαισθητοποίησης στην αίθουσα του Τμήματος Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ Δηλώσεις συμμετοχής, στο ΚΠΕ Ιεράπετρας-Νεάπολης, τηλεφωνικά (2842023103, 24684) ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (mail@kpe-ierap.las.sch.gr),  μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2012.

Στις 11.30 αναχώρηση με λεωφορείο για τη λίμνη Κουρνά για παρατήρηση πουλιών και ξενάγηση

  • Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012, 10.00 έως 13.30: Παρατήρηση πουλιών στη λίμνη της Αγιάς

Η λίμνη του Κουρνά είναι η μεγαλύτερη φυσική λίμνη της Κρήτης, ενώ η λίμνη της Αγιάς φιλοξενεί τη μεγαλύτερη ποικιλία πουλιών (πάνω από 200 διαφορετικά είδη έχουν παρατηρηθεί), ενδημικών και μεταναστευτικών. Οι υγρότοποι απειλούνται από την υπεράντληση και την κατασπατάληση του νερού, την αυθαιρεσία αλλά και τα σχέδια για ενιαία διαχείριση όλων των νερών της Κρήτης και ιδιωτικοποίησή τους. Το νερό είναι ένα δημόσιο αγαθό και σαν τέτοιο πρέπει να το προστατεύουμε, κάνοντας συνετή διαχείριση και εξοικονόμηση (σήμερα το μισό περίπου νερό του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου χάνεται στο …δρόμο, εξαιτίας του κακού δικτύου και παράνομων συνδέσεων – γι΄αυτό κι οι οικολογικές οργανώσεις αντιτίθενται στη μεταφορά νερού από τη λίμνη Κουρνά στο Ρέθυμνο). Οι λίμνες του Κουρνά και της Αγιάς έχουν άμεση ανάγκη προστασίας με τη λειτουργία Φορέων Διαχείρισής τους (μιας κι εντάσσονται στο δίκτυο NATURA 2000 για την προστασία των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων), με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων εμπλεκόμενων κρατικών υπηρεσιών και οικολογικών οργανώσεων. Οι Φορείς αυτοί μπορούν να χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά και κρατικά κονδύλια, δίνοντας ζωή στις περιοχές αυτές και προστατεύοντας ουσιαστικά τους υγροτόπους.

Εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, προβολές και παρουσιάσεις, περιβαλλοντικά παιχνίδια, εκθέσεις φωτογραφίας και άλλες δραστηριότητες θα προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια ξεχωριστή ημέρα στη φύση και να γνωρίσουν τα πουλιά του τόπου μας.

«Το Συναρπαστικό Ταξίδι της Μετανάστευσης!» είναι το θέμα της φετινής διοργάνωσης και στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα μεταναστευτικά είδη πουλιών και τους βιοτόπους που χρησιμοποιούν κατά τη μετανάστευση. Πολλές από τις περιοχές όπου διοργανώνεται η Γιορτή, αποτελούν προστατευόμενες περιοχές όπως υγρότοποι Διεθνούς Σημασίας και Εθνικά Πάρκα.

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας τις διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τοπικών φορέων και οργανώσεων. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο ΟΗΕ ζήτησε έρευνα για ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν στη Γάζα – Το Ισραήλ απορρίπτει την κατηγορία

Τάφοι με εκατοντάδες πτώματα ανακαλύφθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες κοντά...

Συγκινεί η Μαρία Τζομπανάκη για τη γιορτή της μητέρας

Μια συγκινητική ανάρτηση έκανε η Μαρία Τζομπανάκη με αφορμή τη γιορτή της...

Μυλοπόταμος: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη

Η σορός ενός άνδρα, σε στάδιο προχωρημένης σήψης εντοπίστηκε...