Στο πλαίσιο της τριήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, μίλησε σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ινστιτούτο «Νίκος Πουλαντζάς» και ο ραδιοσταθμός 93.4 «στο κόκκινο», με θέμα «Ο ρόλος των συνεταιρισμών και της αλληλέγγυας οικονομίας στον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας», στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.
Σε μια χώρα όπου η ανεργία εξοβελίζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στο περιθώριο, η κοινωνική οικονομία και τα συνεργατικά εγχειρήματα προσπαθούν να δώσουν απαντήσεις με ένα νέο μοντέλο εργασίας το οποίο βασίζεται στην ισότητα μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι συνεταιρισμοί και τα ποικίλα εγχειρήματα αλληλέγγυας οικονομίας που έχουν ξεπηδήσει τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει ήδη έναν δρόμο, δύσκολο αλλά και γοητευτικό, για τον μετασχηματισμό της παραγωγής αλλά και της κοινωνίας συνολικότερα προς έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της ζωής.
Το ζήτημα αυτό έθιξαν με αναλυτικό τρόπο ο κ. Σταθάκης, η Σοφία Αδάμ (δρ. Κοινωνικής Οικονομίας) και ο ΠέτροςΛινάρδοςΡυλμόν (Οικονομολόγος), απαντώντας παράλληλα σε ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα και τον κοινωνικο-ιδεολογικό προσανατολισμό των εγχειρημάτων. Στην εκδήλωση τοποθετήθηκαν μέλη συνεταιρισμών και εγχειρημάτων αλληλέγγυας οικονομίας από όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΒΙΟ.ΜΕ., συνεταιρισμός “Μούσες”, αγροτικό παντοπωλείο Καλαμαριάς κ.ά).
Ο βουλευτής Χανίων αρχικά αναφέρθηκε στην ιστορική παράδοση της χώρας μας στην κοινωνική οικονομία, ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο, η οποία διατηρήθηκε για μεγάλο διάστημα. Την εξαφάνισή της ακολούθησε η πλήρης καταστροφή των σχέσεων που είχαν δομηθεί, με την κουλτούρα της κατανάλωσης και τον ιεραρχικό τρόπο εργασίας να επικρατεί για κάποιες δεκαετίες, ενώ σήμερα βλέπουμε να βρίσκει ξανά ιδιαίτερη απήχηση ένας νέος διαφορετικός τρόπος οργάνωσης της παραγωγής και της κατανάλωσηςστην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο.
Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε, ότι η άνθηση της αλληλέγγυας και κοινωνικής οικονομίας έρχεται ως αποτέλεσμα των ρευμάτων ιδεολογικοπολιτικής κριτικής στη μαζική κατανάλωση και παραγωγή, αλλά και ως ανάγκη χιλιάδων πολιτών που έχουν βρεθεί εκτός του συστήματος εργασίας, λόγω της τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης.
Ο βουλευτής Χανίων σημείωσε, πώς ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί δεκάδες τοπικά δίκτυα κοινωνικής οικονομίας, τα οποία λειτουργούν με δημοκρατικές δομές και με σεβασμό προς το περιβάλλον και ξεκινούν από την υιοθέτηση εναλλακτικών τοπικών νομισμάτων μέχρι τις ανταλλαγές αγαθών και υπηρεσιών.
Μετά την πλήρη στοίχιση της Ελλάδας στο παγκοσμιοποιημένο μοντέλο της κυριαρχίας της αγοράς και με ρεκόρ ιδιωτικοποιήσεων, με σοβαρά πλήγματα στην αγροτική παραγωγή και στον τομέα της μεταποίησης ξεκινά, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., μια συζήτηση για το πώς μπορούμε να «κερδίσουμε αυτό που χάσαμε», σε ένα πλαίσιο διαφορετικών ιδεολογικών αξιών συμβατών με την Αριστερά.
«Δεν έχουμε να κάνουμε με την αναβίωση των παραδοσιακών συνεταιρισμών αλλά με νέες μορφές συνεργατικής οικονομίας που χαρακτηρίζονται από πολυμορφία και οι οποίες λειτουργούν περισσότερο ή λιγότερο εξισωτικά»,δήλωσε ο κ. Σταθάκης, ενώ παράλληλααναφέρθηκε σε παραδείγματα άλλων χωρών όπου λειτουργούν ήδη θεσμοί χρηματοδότησης των εγχειρημάτων αυτών προσδεμένοι στην κοινωνική οικονομία (ηθική τράπεζα κ.ά.).
Κλείνοντας, ο βουλευτής Χανίων ανέφερε ότι «η κοινωνική οικονομία δεν αναπτύσσει μόνο έναν διαφορετικό τρόπο οργάνωσης της παραγωγής και της κατανάλωσης, αλλά μετασχηματίζει τον τρόπο που προσεγγίζουμε την εργασία και αξίες όπως η ισότητα».