21.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Γκάρι Κασπάροφ: Οι απώλειες θέσεων εργασίας εξαιτίας της τεχνητής νοημοσύνης είναι το κόστος της προόδου

Ημερομηνία:

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής στο σκάκι, Γκάρι Κασπάροφ, δήλωσε: «Ότι είναι γεγονός πως χάνονται αρκετές θέσεις εργασίας ανά την υφήλιο λόγω της επανάστασης που έχει φέρει η τεχνητή νοημοσύνη και σχετίζεται άμεσα με την αυτοματοποίηση. Δυστυχώς απλώς αυτές είναι οι παράπλευρες απώλειες στη διαδικασία προαγωγής του πολιτισμού στον πλανήτη μας, υποστηρίζοντας ότι η απώλεια θέσεων εργασίας αντισταθμίζεται από το κοινωνικό αγαθό που μπορεί να επιτύχει το AI.

Μιλώντας στην εκδήλωση Tableau Conference Europe, ο θρύλος του σκακιού εξισώνει τον επικείμενο κίνδυνο που παρουσιάζει η τεχνητή νοημοσύνη (AI) με την απώλεια θέσεων εργασίας που προκαλούνται από την αύξηση του αυτοματισμού στα εργοστάσια του 21ο αιώνα.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Είναι αλήθεια πως δεν μου αρέσει να βλέπω ανθρώπους να μένουν άνεργοι εξαιτίας της αυτοματοποίησης, αλλά αυτή είναι η εξέλιξη του πολιτισμού στον πλανήτη γη. Διαφορετικά δεν υπάρχει τρόπος να επέλθει πρόοδος στην ανθρωπότητα. Πριν μερικές δεκαετίες αρκετοί άνθρωποι που δούλευαν στα χωράφια έχασαν τη δουλειά τους από τα τρακτέρια και τις μηχανές – ωστόσο η μόνη διαφορά τώρα είναι πως οι μορφωμένοι άνθρωποι με πτυχία και χρόνια σπουδών μένουν χωρίς δουλειά από αόρατα συστήματα που είναι εγκατεστημένα στους υπολογιστές, δίχως να μπορούν να ασχοληθούν με κάποιο διαφορετικό αντικείμενο, και αυτό οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, που δεν είναι ευρηματικός»

Ο Γκάρι Κασπάροφ γνωρίζει πολύ καλά το αντικείμενο και μάλιστα έχει μία πολύ κακή εμπειρία που μάλλον δεν θα την ξεχάσει ποτέ, αφού ως γνωστό, τον καιρό που ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής είχε ηττηθεί από έναν υπολογιστή σε έναν πλήρη αγώνα σκάκι το 1997. Είκοσι χρόνια αργότερα, ένα τελείως διαφορετικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) κατάφερε ένα πολύ μεγαλύτερο κατόρθωμα, νικώντας τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο στρατηγικό επιτραπέζιο παιχνίδι Go, ένα παιχνίδι το οποίο (μαθηματικά) είναι πολύ πιο πολύπλοκο από το σκάκι.

Σύμφωνα με τον Κασπάροφ, το AI θα αναγκάσει τους ανθρώπους να στραφούν σε διαφορετικούς τύπους εργασίας από τους υπάρχοντες στην παρούσα χρονική στιγμή. Για παράδειγμα, επεσήμανε την ακτινολογίας ένας τομέας στον οποίο οι αλγόριθμοι AI υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανθρώπινα ισοδύναμα τους, και είναι σε θέση να ανιχνεύσουν ανωμαλίες και άλλους πιθανούς δείκτες καρκίνου, που θα ήταν δύσκολο να επιτευχθεί με την ανθρώπινη παρατήρηση και επίβλεψη.

Αν και αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε λιγότερες θέσεις εργασίας στην ακτινολογία στο απώτερο μέλλον, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ταχύτερη, ακριβέστερη και πιο προσιτή ανίχνευση ανωμαλιών στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που θα οδηγήσει σε βελτίωση των χρόνων ανίχνευσης και των θεραπειών για τους ασθενείς.

Ομοίως, ισχυρίστηκε ότι επειδή οι μηχανές είναι απολύτως κατάλληλες για την εκτέλεση σαφώς επαναλαμβανόμενων καθορισμένων καθηκόντων, θα εξαλείψουν ένα μεγάλο μέρος της εργασίας που αφορά τους επαγγελματικούς ρόλους στις διαδικτυακές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ο Γκάρι Κασπάροφ υποστήριξε ότι ο όρος «τεχνητή νοημοσύνη» είναι κάπως παραπλανητικός, υποδεικνύοντας ότι η «αυξημένη νοημοσύνη» μπορεί να είναι πιο κοντά στην αλήθεια. Ανέφερε επίσης ότι η τεχνητή γενική νοημοσύνη (AGI) – το σημείο στο οποίο το AI μπορεί να σκέφτεται ανεξάρτητα από την καθοδήγηση του ανθρώπου, εκτός των παραμέτρων μιας συγκεκριμένης λειτουργίας – είναι ακόμα πολύ μακριά.

Ο προαναφερόμενος ανέφερε: «Το AGI εξακολουθεί να είναι επιστημονική φαντασία. Είναι η θεμελιώδης αποσύνδεση μεταξύ μηχανών και ανθρώπων, όπου εκεί πλέον τα αυτοματοποιημένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης παίρνουν αυτόνομες αποφάσεις χωρίς να παρεμβαίνει ο ανθρώπινος παράγοντας».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατολίσθηση στα Τοπόλια τραυματίζει ελαφρά μητέρα και παιδί

Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί της Κυριακής οι αρχές...

35χρονη τουρίστρια σώθηκε μετά από επιχείρηση διάσωσης στο Μπάλο

Μια 35χρονη τουρίστρια από τη Γερμανία διασώθηκε χθες το...

Ηράκλειο: Είχε γίνει η σκιά της και την τρομοκρατούσε!

Αρνούνταν να αποδεχθεί ότι η σχέση τους είχε πάρει...

Γαμήλια φωτογράφιση με παραδοσιακές… ινδικές φορεσιές και φόντο τον Κούλε!

Με καταγωγή από την Ινδία, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν οι ίδιοι...