16.8 C
Chania
Monday, December 22, 2025

Γκουτέρες: Πετρελαϊκοί κολοσσοί γνώριζαν ότι το προϊόν τους θα έκαιγε τον πλανήτη – Να διωχθούν

Ημερομηνία:

Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα για την κλιματική αλλαγή και την υπερθέρμανση του πλανήτη, κατήγγειλε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών από το Νταβός λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση μελέτης σχετικά με όσα γνώριζε ο αμερικανός κολοσσός της ExxonMobil για τον κίνδυνο της επικείμενης κλιματικής καταστροφής πριν από 40 χρόνια.

«Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας γνώριζαν απολύτως στην δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη. Ομως, όπως και η καπνοβιομηχανία, αγνόησαν την ίδια την γνώση τους. Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διακίνησαν το μεγάλο ψέμα», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ θεωρεί ότι οι υπεύθυνοι πρέπει να διωχθούν, όπως έγινε με τις καπνοβιομηχανίες. Αναφερόταν στα 246 δισεκατομμύρια δολάρια που οι καπνοβιομηχανίες δέχθηκαν να καταβάλουν το 1998 σε 46 αμερικανικές πολιτείες σε μία 25ετία για να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης των παλιών καπνιστών.

Ηδη από την δεκαετία του 1980, η ExxonMobil είχε στην διάθεσή της αξιοσημείωτης ακρίβειας προβλέψεις για την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη βάσει μελετών των δικών της επιστημόνων, και οι οποίες συνέπεσαν με αυτό που συνέβη πολλές δεκαετίες αργότερα, επιβεβαιώνει μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Science.

Σύμφωνα με την μελέτη, η ExxonMobil αμφισβητούσε δημόσια αυτές τις επιστημονικές γνώσεις.

«Σήμερα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και όσοι τους υποστηρίζουν συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αύξηση της παραγωγής, γνωρίζοντας θαυμάσια ότι το οικονομικό τους μοντέλο είναι ασύμβατο με την επιβίωση της ανθρωπότητας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτή η παράνοια ισοδυναμεί με επιστημονική φαντασία, την ώρα που γνωρίζουμε ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι ένα απόλυτο επιστημονικό γεγονός», είπε. «Φλερτάρουμε με την κλιματική καταστροφή».

AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη θάλασσα και τις ακτές

Η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων δημιούργησε και προσφέρει εκπαιδευτικό πρόγραμμα...

Δωρεά ενός περιπολικού αυτοκινήτου από το Δήμο Βιάννου στο Αστυνομικό Τμήμα Βιάννου

Παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Κρήτης, Υποστράτηγου Νικόλαου...

Αυτοκτόνησε ο επιχειρηματίας και τελευταίος εκδότης της εφημερίδας “Η ΤΟΛΜΗ” Σπύρος Καλλέργης

Σαν κεραυνός έπεσε η είδηση της αυτοκτονίας του γνωστού επιχειρηματία, πολιτικού και...