20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γκρίνγουολντ: «Έχω 20.000 έγγραφα από τον Σνόουντεν»

Ημερομηνία:

Ο δημοσιογράφος Γκλεν Γκρίνγουολντ, της βρετανικής εφημερίδας Γκάρντιαν ο οποίος έχει έδρα την Βραζιλία, δήλωσε ότι έχει παραλάβει έως και 20.000 απόρρητα έγγραφα από τον Έντουαρντ Σνόουντεν.Ο Γκρίνγουολντ έκανε τις δηλώσεις αυτές ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας της Βραζιλίας, στην οποία κατέθεσε σχετικά με τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν για το εύρος του προγράμματος παρακολούθησης των ηλεκτρονικών επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Δεν έχω μετρήσει ακριβώς, αλλά μου παρέδωσε από 15.000 ως και 20.000 έγγραφα, πάρα πολύ πλήρη και πολύ μακροσκελή», δήλωσε ο Γκρίνγουολντ, ο Αμερικανός δημοσιογράφος από τον οποίο προήλθαν οι πρώτες αποκαλύψεις της υπόθεσης Σνόουντεν που έκανε η εφημερίδα The Guardian.
«Τα άρθρα που έχουμε δημοσιεύσει αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό κομμάτι» από το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων, πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σχετικά με το περιεχόμενό τους.

«Θα υπάρξουν κατά βεβαιότητα περισσότερες αποκαλύψεις για την κατασκοπεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμαχικών κυβερνήσεων (…) που διείσδυσαν στα συστήματα (επικοινωνιών) της Βραζιλίας και της Λατινικής Αμερικής», πρόσθεσε ο δημοσιογράφος, απαντώντας σε ερωτήσεις Βραζιλιάνων γερουσιαστών.

Ο Γκρίνγουολντ δημοσίευσε πρόσφατα στην βραζιλιάνικη εφημερίδα O Globo άρθρα τα οποία στηρίζονται στα έγγραφα που του παραδόθηκαν από τον Σνόουντεν, σύμφωνα με τα οποία η Βραζιλία αποτελούσε μέρος ενός δικτύου 16 βάσεων κατασκοπείας που διηύθυναν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Γκρίνγουολντ είχε εξηγήσει στις 10 Ιουλίου ότι τα έγγραφα αυτά του παραδόθηκαν από τον ίδιο τον Σνόουντεν, τον οποίο συνάντησε στο Χονγκ Κονγκ, όπου ο τελευταίος είχε βρει προσωρινά καταφύγιο αφού είχε φύγει από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...