19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Γνωρίζοντας το κρασί και τους ανθρώπους του

Ημερομηνία:

Του Μανόλη Μπαδογιάννη

Το κρασι ειναι η ουσια εκεινη που ειναι γνωστη απο τη βαθεια αρχαιοτητα. Ειναι αυτο που διαβαζουμε στις αρχαιες τελετουργιες στα γευματα των προγονων και τα συμποσια των Ρωμαιων.Πιστευω οτι ακολουθει τον πολιτισμο με την εξελιξη του και ταιριαζει διπλα του.

Ειναι αυτο που συνοδευει και δημιουργει παρεες και ανθρωπινη επικοινωνια, ειναι αυτο που μας συνοδευει στον πονο αλλα και τις χαρες μας. Ειναι αναποσπαστο συστατικο της ζωης μας.

Καθενας μας το γνωρισε απο τα μικρατα του, στο σπιτι και στις κοινωνικες εκδηλωσεις. Ομως ποια ηταν η πρωτη μας επαφη και πως το γνωρισαμε;

Σιγουρα η πρωτη γνωρα δοθηκε στο σπιτι μετα μεγαλωνοντας το συναντησαμε στη βολτα και τις συναντησεις μας.

Ο καθενας το εζησε με την ιδιοσυγκρασια του.Και μετα αρχιζει η γνωριμια με τη γεννηση και τη δημιουργια του.

Οι περισσοτεροι (ειδικα οσοι εζησαν στην υπαιθρο), στο σπιτι η στο οικογενειακο περιβαλλον οπου ο καθενας αξιοποιουσε το αμπελακι του.Ομως οσο προχωρα το πραμα μαθαινουμε φοβερα και σημαντικα πραγματα. Παιρνει το πραγμα διαστασεις.

Η πρωτογεννης παραγωγη ειναι το θεμελιο, στο αμπελι με τους αμπελουργους, που χωρις αυτους δεν θαχαμε τιποτα.Κι επιτελους μπαινει στη μεση ο οινοποιος ο δημιουργος, που οσο μερακι κι οση γνωση εχει μας προσφερει τεραστιες απολαυσεις.

Ο οινοποιος στο σπιτι και κατ επεκταση ο οινοποιος τους ποσοτητας που θελει και ποιοτητα.

Η δικη μου εμπειρια ξεκινα απ το σπιτι αλλα κι απο μικρα συγγενικα η φιλικα μικρα οινοποιια.

Και επιτελους η δικη μου ενασχοληση και με παθος οινοποιηση και δημιουργια αλλα απο προσωπικη αναγκη που κατεστη και θεραπευτικη αλλα και χαρα για τις γευσεις που προσφερα σε δικους μου ανθρωπους και στον εαυτο μου.

Με σεβασμο κι αγαπη.

Αυτα για αρχη…θα τα πουμε στη συνεχεια και για οινοποιους της Κρητης γνωριζοντας τους.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...