14.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

Γουάνγκ Γι: Κίνα και Ρωσία αποδεικνύουν την ισχυρή ανθεκτικότητα και σταθερότητα των σχέσεών τους

Ημερομηνία:

Η Κίνα «απορρίπτει κάθε προσπάθεια παρέμβασης από το εξωτερικό» στις σχέσεις της με τη Ρωσία, επιδεικνύοντας «σταθερότητα» και «στρατηγική αποφασιστικότητα» στις σχέσεις της με τους εταίρους, σύμφωνα με τον Κινέζο Υπουργό Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, όπως είπε μετά τη συνάντηση του με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Κίνας και Ρωσίας πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Μπαλί με τον Γι να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι επί του παρόντος, η διεθνής κατάσταση είναι ασταθής και οι παγκόσμιες προκλήσεις είναι πολλές. Υπό τη στρατηγική ηγεσία των δύο αρχηγών κρατών, η Κίνα και η Ρωσία κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαταραχές, να διατηρήσουν κανονικές επαφές και να προωθήσουν τη συνεργασία σε διάφορους τομείς με ομαλό τρόπο, αποδεικνύοντας την ισχυρή ανθεκτικότητα και τη στρατηγική σταθερότητα των σχέσεών τους.

Η Κίνα, σύμφωνα με τον Γι, εκτιμά την ενεργό συμμετοχή της ρωσικής πλευράς στη σειρά συναντήσεων των ηγετών των BRICS και τη συμβολή της στις συναντήσεις για την οικοδόμηση διεθνούς συναίνεσης και την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, για την εφαρμογή των σημαντικών αποτελεσμάτων των συναντήσεων, την επιτάχυνση της προώθησης της Ατζέντας 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη διασφάλιση των κοινών συμφερόντων των αναπτυσσόμενων χωρών και την προάσπιση της διεθνούς δικαιοσύνης» σημείωσε ο Γουάνγκ Γι.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ συνεχάρη την Κίνα για την επιτυχία της σειράς συναντήσεων BRICS, λέγοντας ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν διατηρήσει υπεύθυνη στάση και στρατηγική συνεργασία και έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην προάσπιση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου, προωθώντας μια δικαιότερη διεθνή τάξη και πιο δημοκρατικές διεθνείς σχέσεις, οι οποίες έχουν την αναγνώριση και την υποστήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.

Οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας δεν υπόκεινται σε εξωτερικές παρεμβάσεις και η πρακτική συνεργασία εξελίσσεται ομαλά με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Η Ρωσία είναι έτοιμη να διευρύνει το πεδίο και την κλίμακα της συνεργασίας μας για τη βελτίωση των λαών μας. Η Ρωσία υποστηρίζει σημαντικές ιδέες, όπως η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ανάπτυξη και η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια, και θα ενισχύσει τον συντονισμό και τη συνεργασία με την Κίνα» επεσήμανε ο Λαβρόφ.

Ο Γι δήλωσε ότι η αντίθεση στην ηγεμονία και τον εκφοβισμό και η αντίσταση στη μονομέρεια είναι η κοινή φωνή της πλειοψηφίας των αναπτυσσόμενων χωρών. Η σημερινή πραγματικότητα της διεθνούς πολιτικής μας έχει ωθήσει να σκεφτούμε βαθιά. Θα πρέπει να επιδιώξουμε την ηγεμονία των ισχυρών ή να προωθήσουμε τη διαδικασία πολυπολικότητας; Θα πρέπει πραγματικά να διατηρήσουμε τη διεθνή τάξη με πυρήνα τα Ηνωμένα Έθνη ή θα πρέπει να επιμείνουμε στους κανόνες που θέτουν μερικές χώρες σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα; Πιστεύω ότι όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότερες χώρες θα το βλέπουν αυτό πιο καθαρά και θα κάνουν τη σωστή επιλογή. Η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλα τα μέρη για την υλοποίηση της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για την ασφάλεια που πρότεινε ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ και για την εφαρμογή της κοινής, συνολικής, συνεργατικής και βιώσιμης έννοιας της ασφάλειας.

Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία. Ο Λαβρόφ παρουσίασε την κατάσταση στη Ρωσία και την Ουκρανία και τις θέσεις και προτάσεις της ρωσικής πλευράς. Ο Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει να τηρεί μια αντικειμενική και αμερόληπτη θέση, θα επικεντρωθεί στην πειθώ για ειρήνη και στην προώθηση των συνομιλιών και θα υποστηρίξει όλες τις προσπάθειες που συμβάλλουν στην ειρηνική επίλυση της κρίσης.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υποστηρίξουν την Ινδονησία στη φιλοξενία της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της G20 και στην ενίσχυση της συνεργασίας στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...