20.8 C
Chania
Friday, May 31, 2024

Γράφω τ’ όνομά σου: «Ελευθερία» – Πώλ Ελυάρ

Ημερομηνία:

Ο Πωλ Ελυάρ γεννήθηκε στις 14 Δεκέμβρη του 1895 στο Σαιν Ντενίς, βορεινό προάστιο του Παρισιού. Οι γονείς του ήταν εύποροι και από οικογενειακή παράδοση σοσιαλιστές και δημοκράτες. Σε ηλικία 16 ετών έκανε αιμόπτυση και κλείστηκε σε σανατόριο στο Νταβός της Ελβετίας. Στο σανατόριο ερωτεύτηκε την Γκαλά, νεαρή Ρωσίδα και την παντρεύτηκε.

Ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος τον συνταράσσει. Γίνεται βοηθητικός νοσοκόμος στην υγειονομική υπηρεσία. Του εδραιώνει στην ψυχή του μια τοποθέτηση φανατικά αντιπολεμική.

Το 1932 διαγράφεται από το κομμουνιστικό κόμμα. Δραστηριοποιείται κατά του Φράνκο στον Εμφύλιο της Ισπανίας. Τα ποιήματά του «Η νίκη της Γκουέρνικα» και «Αλληλεγγύη» εικονογραφημένα απ’ τον Μιρό, τον Πικάσο, Ταγκύ και Μασσόν πουλήθηκαν προς όφελος των δημοκρατικών Ισπανών.

Το 1939 ξεσπά ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Μετά την συνθηκολόγηση της Γαλλίας περνάει στην Αντίσταση.
Κάθε έργο του, κάθε δημοσίευση, κάθε τοποθέτησή του είναι μια πράξη πολέμου εναντίον του κατακτητή, ένα επεισόδιο μιας ασίγαστης πάλης.

Το 1942 τα αγγλικά αεροπλάνα της ΡΑΦ, ρίχνουν με αλεξίπτωτα, παντού στην κατεχόμενη Γαλλία χιλιάδες αντίτυπα της ποιητικής του συλλογής: «Ποίηση και αλήθεια» στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το περίφημο ποίημα «Ελευθερία»

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ