27.8 C
Chania
Monday, May 20, 2024

ΓΥΠΑΣ: μια πτήση στα τελευταία λημέρια του κρητικού Ορνίου και του Γυπαετού του Γενειοφόρου

Ημερομηνία:

Για χιλιάδες χρόνια τα μεγάλα αρπακτικά της Μεσογείου ζουν σε αρμονία με το φυσικό τους περιβάλλον. Τις τελευταίες δεκαετίες, παρά την τάση φυγής του ανθρώπου από τα ορεινά, ο Γυπαετός, όπως και άλλα είδη γυπών και αετών, απειλούνται με εξαφάνιση.

Παρόλα αυτά, στην Κρήτη -ένα από τα πιο ανθεκτικά καταφύγια των μεγάλων αρπακτικών- οι πληθυσμοί τους επιδεικνύουν σταθερότητα.

  • Γιατί η Κρήτη αποδεικνύεται τόσο σημαντική για τα αρπακτικά πουλιά;
  • Γιατί τα πουλιά μεταναστεύουν πάνω από τα μέρη μας;
  • Τί συμπεράσματα μπορούμε να αποκομίσουμε από την παρατήρησή τους;
  • Ποιος είναι ο “αφανής” κρίκος της διατροφικής αλυσίδας;

Αυτά και άλλα πολλά θα προσπαθήσουμε να ανιχνεύσουμε στο ταξίδι του ΠΕΤΑΣΟΥ «ΓΥΠΑΣ» περιηγούμενοι στο νοτιότερο ορεινό όγκο της Κρήτη, στα Αστερούσια, σε ορθοπλαγιές, γκρεμούς και φαράγγια που αποτελούν ιδανικό ενδιαίτημα για το πλέον εμβληματικό πτηνό της Κρήτης.

Δηλώστε τώρα συμμετοχή για την Κυριακή 12/10/14 (περιορισμένος αρ. συμμετεχόντων: 6 άτομα). Τηλ.: 6934 821659, 6974 330375

*Νέα ημερομηνία διοργάνωσης της εκδρομής “ΓΥΠΑΣ” που θα σας εκστασιάσει! Σε μέρη τόσο κοντά μας, που ούτε τα έχετε φανταστεί… Μια διεισδυτική ματιά στην άγρια και συνάμα φιλόξενη φύση του νησιού μας μέσα από το μάτι του πλάσματος που συγκίνησε περισσότερο από όλα τον κρητικό: το Γύπα. Μια προσέγγιση της νησιωτικής μας βιοποικιλότητας που σίγουρα θα ανατρέψει πολλά από όσα γνωρίζατε μέχρι τώρα…

Το οδοιπορικό μας περιλαμβάνει πεζοπορίες σε άγνωστα φαράγγια, κοίτες ποταμών, τους περίφημους “γκρεμούς” των Αστερουσίων που κόβουν την ανάσα και την κορφή του Κόφινα, που από την αρχαιότητα προκαλεί τη φαντασία και το δέος των κατοίκων του. Μην τη χάσετε…

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΑΞΙΔΙΟΥ

ΓΥΠΑΣ: μια πτήση στα τελευταία λημέρια του κρητικού Ορνίου του βαθυκίτρινου (Gyps fulvus) και του Γυπαετού του Γενειοφόρου (Gypaetus Barbatus)

gypas

Ο βασιλιάς των αιθέρων της Μεσογείου επιβιώνει ακόμα στην Κρήτη. Τα τελευταία ζευγάρια του άρχοντα των ουρανών κάνουν την εμφάνισή τους, ξαφνικά και απρόοπτα, στον αέρα των Αστερουσίων. Ακόμη και σήμερα, με τον τόσο μειωμένο πληθυσμό τους, επιβεβαιώνουν τη σημασία που έχουν διαχρονικά αυτά τα μεγάλα πλάσματα για την ισορροπία του οικοπεριβάλλοντος του νησιού. Ως πτωματοφάγα, αποτελούν έναν από τους βασικούς κρίκους της τροφικής αλυσίδας αλλά και της «κάθαρσης» του φυσικού τοπίου. Γι’αυτό και οι κρητικοί, όχι μόνο εκτιμούσαν βαθιά το ανυπόταχτο της συμπεριφοράς τους και του τεράστιου ανοίγματος των φτερών τους, που συμβόλιζαν στα μάτια τους την ελευθερία του ουρανού, αλλά παράλληλα κατανοούσαν σε βάθος το ρόλο τους στη φύση.

Ο ΠΕΤΑΣΟΣ βγαίνει στο βουνό προς αναζήτηση αυτών των εκπληκτικών πλασμάτων. Καλεί τους συνοδοιπόρους σε μία προσεκτική παρατήρηση, με κατάλληλα τεχνικά μέσα, της συμπεριφοράς και της καθημερινότητας των Γυπών. Η περιήγηση στις τελευταίες βιώσιμες μικροκοινότητές τους συνοδεύεται από την ανίχνευση της βιοποικιλότητας της ορνιθοπανίδας του νησιού και της θέσης του «βασιλιά Γύπα» μέσα σε αυτήν.

aster

Οδηγός-εμπνευστής του ταξιδιού: Χάρης Παπαγιαννάκης, (6972 877818)

Σύντομο βιογραφικό: Ο Χάρης ασχολείται με την ορειβασία και την παρατήρηση πουλιών, ενώ ειδικεύεται στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών. Αναζητώντας μία ισορροπία μεταξύ του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου, ανέπτυξε από μικρός την αγάπη για την ύπαιθρο και το ενδιαφέρον του για την άγρια ζωή. Ως μέλος του δικτύου υπευθύνων για την παρακολούθηση σημαντικών περιοχών για τα πουλιά, επισκέπτεται και καταγράφει την κατάσταση των βιοτόπων της Κρήτης. Ασχολείται, παράλληλα, με την οργανική καλλιέργεια οσπρίων και λαδιού.

cretazine.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ