13.8 C
Chania
Thursday, December 26, 2024

Παρά τις αντιρρήσεις λατομείο γύψου στο Λαφονήσι με απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού!

Ημερομηνία:

Μετά τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική, λατομεία γύψου στο Λαφονήσι! Γιατί ο Καρούντζος δεν άφησε να θεσμοθετηθεί ο ΣΧΟΑΑΠ Ινναχωρίου; Ερωτήματα που ζητούν απάντηση! Το κείμενο απόφαση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και υπογραφή αναπληρωτή Υπουργού είχε ως θέμα: «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την εκμετάλλευση ορυχείου γύψου της ¨ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΟΜΠΡΟΥ ΑΛΤ ¨ σε χώρο έκτασης 37818 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση ¨Όρμος Στομίου¨ Δήμου Kισσάμου Περιφέρειας Κρήτης» (αρ.πρωτ.οικ. 50003/2063).

Πιο αναλυτικά, από το κείμενο ενημερωνόμαστε ότι παρά την πλειάδα των αρνητικών εγγράφων, αποφάσεων και αντιρρήσεων εκ μέρους επίσημων φορέων  και αρχών (μεταξύ άλλων και 2 αρνητικές γνωμοδοτήσεις εκ μέρους του Συμβουλίου της Επικρατείας!) αλλά και κομμάτων αποφασίστηκε πέρα από κάθε λογική «η εκμετάλλευση ορυχείου γύψου της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΤΟΜΠΡΟΥ ΑΛΤ σε χώρο έκτασης 37.818 τ.μ. που βρίσκεται στη θέση ¨Όρμος Στομίου¨ Δήμου Kισσάμου Περιφέρειας Κρήτης.»

Η απόφαση αυτή δε θα ήταν εφικτή αν κι εφόσον ο Γ.Γ. της Περιφέρειας είχε αφήσει να θεσμοθετηθεί ο ΣΧΟΑΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) Ινναχωρίου!

Υπενθυμίζουμε πως και για το συγκεκριμένο θέμα, επί 3 χρόνια το Δημοτικό Συμβούλιο του πρώην Δήμου Ινναχωρίου μελετούσε, κατέρτησε και κατέθεσε σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) για την ανάδειξη και προστασία της περιοχής του Λαφονησιού, στα νοτιοδυτικά του νομού, πόλο έλξης εκατομμυρίων επισκεπτών, ως πρώτος τουριστικός προορισμός στο νομό Χανίων και μια από τις βασικές περιοχές φυσικού κάλλους.

Παράλληλα με την Ε.Π.Μ του Λαφονησιού, ο Δήμος Ινναχωρίου σύμφωνα πάντα με την κείμενη νομοθεσία είχε προχωρήσει στη σύνταξη και κατάθεση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) της περιοχής του συνολικά, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτό τον χωροταξικό σχεδιασμό και την Ε.Π.Μ. Λαφονησιού όπως έχει κατατεθεί.

Επί τρία χρόνια, όπως είχε καταγγελθεί τόσο από κόμματα αλλά και φορείς και κινήσεις πολιτών, υπήρχε «μεθοδευμένη κωλυσιεργία, τόσο στην υπογραφή έγκρισης της Ε.Π.Μ. με διάφορους τρόπους, αλλά και για τη μη υπογραφή του ΣΧΟΟΑΠ Δήμου Ινναχωρίου από την Περιφέρεια Κρήτης, κατόπιν εντολών του διορισμένου Γ.Γ. Περιφέρειας Κρήτης, με διάφορες ανυπόστατες προφάσεις, προκειμένου να μην ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες χρήσεις γης που ορίζει το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ».

Το Σχέδιο προτείνει σχεδιασμό χρήσεων γης βασισμένο στην ασφάλεια – προστασίας της περιοχής, με ήπιες χρήσεις, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι δυνατότητες της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας. Παράλληλα, αποτρέπει μεγάλες τουριστικές μονάδες (φαραωνικού τύπου) και άλλες οχλούσες δραστηριότητες που θα επιβάρυναν τη βιοποικιλότητα και την προστασία αυτών των περιοχών. Επιπλέον, το συγκεκριμένο ΣΧΟΟΑΠ δεν προβλέπει καθόλου ζώνες λατομικής εξόρυξης στην ευρύτερη περιοχή, λόγω γειτνίασης με προστατευόμενες περιοχές Natura αλλά και ένταξης εντός των ορίων Ζώνης Ειδικής Προστασίας. (S.P.A.), καθώς δεν το επιτρέπει ούτε η ευρωπαϊκή ούτε η ελληνική νομοθεσία.

Παρόλα αυτά, ο διορισμένος Γεν. Γραμματέας της Περιφέρειας, λίγο πριν την αποχώρησή του από την περιφέρεια Κρήτης, παράτυπα και παράνομα υπέγραψε την έγκριση αδειοδότησης των περιβαλλοντικών όρων για λατομείο γύψου στην περιοχή Όρμου Στομίου του Δήμου Ινναχωρίου, παρόλο που τέτοια χρήση και χωροθέτηση δεν προβλέπεται στο κατατεθειμένο ΣΧΟΟΑΠ.

Αγνοώντας όλες τις ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Ινναχωρίου, τις ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χανίων, του Τ.Ε.Ε., αλλά και όλων των φορέων και των κατοίκων τις περιοχής, λίγο πριν το τέλος της θητείας του, υπογράφει την αδειοδότηση λατομείου γύψου στην περιοχή.

Όπως είχαν τότε σημειώσει σε κείμενό τους οι Οικολόγοι Πράσινοι Χανίων: «Στόχος του ήταν να μην υπογραφούν το ΣΧΟΟΑΠ και κατ’ επέκταση η Ε.Π.Μ., ώστε να τις καταστήσει ανενεργές και να προχωρήσει στη συνέχεια στην ανασύνταξή τους μέσα από το νέο Καλλικρατικό Δήμο Κισσάμου, επιβάλλοντας έτσι χρήσεις γης που να εξυπηρετούν τις βλέψεις μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων τα οποία εποφθαλμιούν την ευρύτερη περιοχή για παρεμβάσεις σε βάρος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας καθώς και της πλούσιας βιοποικιλότητας».

Άλλωστε, και ο τέως δήμαρχος Ιναχωρίου, κ. Κώστας Κουκουράκης, με σχετική δήλωσή του μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Δήμου Κισσάμου ενάντια στην έγκριση αδειοδότησης για μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων γυψωρυχείου στη θέση Όρμος Στομίου στις 8 Φεβρουαρίου του 2012 είχε δηλώσει σχετικά πως «σιγά – σιγά αποκαλύπτεται για ποιον λόγο και με διάφορες δικαιολογίες  δεν θεσμοθετείται το ΣΧΟΟΑΠ Ιναχωρίου. Ο λόγος είναι ότι δεν είχε επιτρεπόμενη χρήση γης λατομείου γύψου και εργοστασίου γύψου στην περιοχή Ορμος Στομίου –  Προφήτης Ηλίας. Ο σκοπός που μπήκε το ΣΧΟΟΑΠ στο «ψυγείο» ήταν να θεσμοθετήσουν με το έτσι θέλω λατομική ζώνη πρώτα και εργοστάσιο γύψου έπειτα, πράγμα το οποίο δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί εάν το ΣΧΟΟΑΠ ήταν θεσμοθετημένο. Υπάρχει σωρεία μεθοδεύσεων και «τακτοποιήσεων», οι οποίες προκύπτουν μέσα από τη διασταύρωση επισήμων εγγράφων που ενισχύουν και τεκμηριώνουν αυτήν την άποψη».

Στη συνέχεια ο κ. Κουκουράκης είχε δηλώσει ξεκάθαρα πως υπάρχουν συμφέροντα που στρέφονται ενάντια στις τοπικές κοινωνίες και υπέρ λίγων ιδιωτων: «αυτό που πρέπει να ερωτηθούν οι γνωμοδοτούσες Υπηρεσίες και να απαντήσουν καθαρά είναι, αν υπάρχουν θεσμικοί και εξωθεσμικοί παράγοντες που έχουν κάνει παρεμβάσεις με οποιονδήποτε τρόπο υπέρ της «τακτοποίησης» των αιτούντων λατομείων γύψου και εργοστάσιου γύψου. Οι τοπικές κοινωνίες όχι μόνο του πρώην Δήμου Ιναχωρίου, αλλά και της Δυτικής Κισάμου, γνωρίζουν πολύ καλά τον ρόλο που παίζουν οι διάφοροι αιρετοί και διορισμένοι και θα απαντήσουν με τον τρόπο που γνωρίζουν. Αυτές οι τακτικές, οι μεθοδεύσεις και τα τερτίπια, επειδή διαπερνούν όλη τη  δομή του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος, έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και τους Έλληνες σε απόγνωση».

Δυστυχώς, σήμερα, τα χειρότερα σενάρια επαληθεύονται. Είναι πλέον εδώ! Με ευθύνη και αυτών που συνεχίζουν και σήμερα να δίνουν πατήματα με την κακοδιαχείριση της περιοχής. Τι άλλο θ’ ακολουθήσει;

Να σημειώσουμε τέλος ότι για το συγκεκριμένο θέμα αναφορές έχουν γίνει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τον Μιχάλη Τρεμόπουλο και τον Νίκο Χρυσόγελο εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ευρωβουλευτή του Νίκο Χουντή ενώ σχετική αναφορά έχει κάνει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ο οποίος είχε δηλώσει σχετικά:

“Το Ελαφονήσι είναι ένας τόπος παγκόσμιας φυσικής ομορφιάς. Κι όμως κάποια επιχειρηματικά συμφέροντα επιμένουν, με την ανοχή ή τη συνενοχή της κεντρικής εξουσίας και της περιφέρειας της Κρήτης, να θέλουν να οικοδομήσουν την περιοχή και να φτιάξουν λατομείο. Είναι αδιανόητο αλλά είναι αληθινό”.

Πολύ αληθινό και τρομακτικό… Περισσότερα σύντομα.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

32 επιζώντες από τους 67 επιβαίνοντες από το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν

Τριάντα δύο επιζώντες υπάρχουν μετά το αεροπορικό δυστύχημα στο Καζακστάν, σύμφωνα...

Από όλους εμάς στον “Αγώνα της Κρήτης”, ευχές από καρδιάς για Καλά Χριστούγεννα!

Αγαπητοί αναγνώστες, Ευχαριστούμε που είστε δίπλα μας και μας εμπνέετε...

Χριστούγεννα στην Κρήτη με απρόβλεπτη χιονόπτωση

Η ψυχρή αέρια μάζα που έφτασε στην Κρήτη, σε...