Ο Γιώργος Αγοραστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκης Θεοδωράκης και πρώην αντινομάρχης Χανίων, συμεμτείχε στη μαζική σύσκεψη που διοργάνωσε η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ στην αίθουσα του ΤΕΕ με θέμα: «Σε έναν κόσμο που φλέγεται, νικητές θα είναι οι λαοί! Απεμπλοκή της Ελλάδας από τον πόλεμο! Να κλείσει η βάση της Σούδας!» στην οποία μίλησε και ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.
Μετέφερε μία προσωπική εμπειρία από την περίοδο της θητείας του στην Τοπική Διοίκηση, απ’ τη διακυβέρνηση της νομαρχίας στη δεκαετία του 2000 και προηγούμενα του Δήμου Χανίων μια 8ετία πιο πριν, λέγοντας ότι «ήταν εξαίρεση στον χώρο της αυτοδιοίκησης, είχαμε μια βασική αντιπολεμική στάση την οποία εκφράσαμε με όλες τις δυνατότητες που είχαμε.
Η στάση μας αυτή προερχόταν απ’ το χρέος που νιώθαμε να εκφράσουμε την κοινωνία ως άνθρωποι, εφόσον βρισκόμαστε μπροστά σε μια πολεμική μηχανή που σκορπά τον θάνατο σε άλλους λαούς έχουμε ευθύνη», είπε προσθέτοντας ότι «ως άνθρωποι πρέπει να στεκόμαστε απέναντι σε τέτοια ζητήματα όπως σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο μιας γενικότερης ανάφλεξης.
Αυτό το χρέος πρέπει να συναισθανθούν και οι σημερινοί αρμόδιοι της αυτοδιοίκησης, βεβαίως υπάρχει μια μεταβολή απ’ το παρελθόν, σήμερα η αυτοδιοίκηση είναι παρακολούθημα της κεντρικής διοίκησης και ενεργεί σύμφωνα με την κατεύθυνσή της, δεν εκφράζει την τοπική κοινωνία ως έχει την υποχρέωση, άρα είναι πώς το κίνημα θα τους υποχρεώσει, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.
Ως νομαρχία τότε – συνέχισε – αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες, τότε ήταν ο πόλεμος στο Ιράκ, εδώ ήταν δεκάδες, εκατοντάδες τα πλοία και τα αεροπλάνα που επιχειρούσαν απ’ τη βάση της Σούδας, σκορπούσαν στην περιοχή μας επικίνδυνα απόβλητα για τα οποία η νομαρχία είχε την εξουσία να επέμβει, αυτό τους είχε διαφύγει στη νομοθεσία, τους συλλάβαμε με τη γίδα στον ώμο, το πρόστιμο που τους επιβάλλαμε ήταν το ανώτερο που μπορούσαμε. Αυτό το λέω σαν παράδειγμα διότι η δραστηριότητα των βάσεων έχει πολλές τοπικές διαστάσεις, δεν είναι μόνο όσες αναφέρθηκαν.
Η δεύτερη που πρέπει να λάβετε υπόψιν σας είναι ότι η βάση στη Σούδα δεν είναι αποκομμένη, είναι διασυνδεδεμένη στην κοινωνία, σε μικρά συμφέροντα, ο πόλεμος που πρέπει να ανοίξουμε έχει πολλά μέτωπα και θέλει προσοχή. Νομίζω σαν περιοχή, σαν κάτοικοι έχουμε χρέος να δείξουμε στον ελληνικό λαό ότι η βάση για μας είναι ξένο σώμα, ανεπιθύμητη, αν δεν το βλέπουν οι Αθηναίοι, οι Θεσσαλονικείς γιατί να διαμαρτύρονται για μας; Πρώτα πρέπει εμείς να το δείξουμε, έχουμε μεγαλύτερη ευθύνη».