20.8 C
Chania
Saturday, May 4, 2024

Γ. Αγοραστάκης: «Η διαχείριση των απορριμμάτων παραχωρείται στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα»

Ημερομηνία:

Ο υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Γιώργος Αγοραστάκης συνοδευόμενος από υποψήφιους του συνδυασμού Νομού Χανίων της Ριζοσπαστικής Συνεργασίας Κρήτης, επισκέφτηκαν χθες 17/4/2014 το Εργοστάσιο Ανακύκλωσης Απορριμμάτων ΔΕΔΙΣΑ στο Ακρωτήρι και είχαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΔΙΣΑ κ. Βασίλη Καστρινάκη και το προσωπικό του εργοστασίου.

Ο κ. Αγοραστάκης στην ομιλία του μεταξύ άλλων είπε:

«Χαίρομαι που ξαναβρισκόμαστε και διαπιστώνω μετά 10 χρόνια αφ’ ότου παραδώσαμε, ως τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, το μεγαλύτερο δημόσιο έργο των τελευταίων χρόνων στα Χανιά, στα υπεύθυνα χέρια της ΔΕΔΙΣΑ, αυτό έχει σταθερά καλή λειτουργία και μεγάλη προσφορά στους Χανιώτες και το περιβάλλον. Το έργο αυτό ακόμα και σήμερα παραμένει πρωτοποριακό και μοναδικό στην Ελλάδα. Το εργοστάσιο απορριμμάτων αποτελεί την καλύτερη απόδειξη ότι μπορεί να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί από την Αυτοδιοίκηση και το πιο δύσκολο έργο»

Στη συνέχεια έγινε εκτενής συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της διαχείρισης των απορριμμάτων: Με αφορμή τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες, ουσιαστικά, ο τομέας της διαχείρισης των απορριμμάτων οδηγείται δέσμιος στην εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, τονίστηκαν από τον κ. Αγοραστάκη και τα εξής :

«Παρ’ ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και από τις εκλογές θα προκύψουν νέες περιφερειακές και δημοτικές Αρχές, η κυβέρνηση δια του ΥΠΕΚΑ μαζί με τους αυτοδιοικητικούς της εταίρους, βιάζονται να προωθήσουν ανά την Ελλάδα τα σχέδια των ΣΔΙΤ για τις Μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων και να δεσμεύσουν γι’ αυτό το σκοπό μαζί όλα τα κοινοτικά κονδύλια. Πρόκειται για ένα νέο έγκλημα σε βάρος της αυτοδιοίκησης και των πολιτών, αφού ο σχεδιασμός αποβλέπει στην μακροχρόνια (για 30 χρόνια) παραχώρηση στους ιδιώτες της εκμετάλλευσης των απορριμμάτων και με εγγυημένες τις ποσότητές τους. Ο μοναδικός ρόλος που επιφυλάσσεται στην αυτοδιοίκηση είναι η μετατροπή της σε φοροεισπράκτορα, για λογαριασμό των μεγαλοεργολάβων που θα αναλάβουν τα έργα και την διαχείριση των απορριμμάτων. Μια νέα πρόσθετη φορολογία υπό την μορφή των τελών περιμένει τους πολίτες, τόσο για την πληρωμή των έργων που θα κατασκευαστούν, όσο για την διαχείριση των απορριμμάτων στην συνέχεια.

Η θέση της Κίνησής μας όπως έχει εκφραστεί από παλιά, συνοψίζεται: Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να στηρίζεται στην πρόληψη, την ελαχιστοποίηση της παραγωγής τους και στην ανακύκλωση τους τόσο στην πηγή, όσο και στην τελική διαχείριση. Η καύση πρέπει να απαγορευτεί ως οικονομικά και περιβαλλοντικά επιζήμια. Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι κατ’ εξοχή αυτοδιοικητική αρμοδιότητα και πρέπει να διατηρηθεί, σε όλο της το φάσμα, ο δημόσιος χαρακτήρα της. Η μέθοδος διαχείρισης που προτείνουμε βασίζεται στις αρχές της τοπικής εγγύτητας και της μικρής κλίμακας. Για την τελική διάθεση πρέπει να υπάρχουν πολλές μεσαίας και μικρής κλίμακας μονάδες ανακύκλωσης, κοντά στους τόπους παραγωγής. Η ΔΕΔΙΣΑ είναι υποδειγματική μονάδα για μια τέτοια διαχείριση. Αντί για την επιδιωκόμενη διάλυσή της, πρέπει να δημιουργηθούν και άλλες πολλές στην Κρήτη.

Ενόψει των εκλογών καλούμε τους πολίτες να δουν τη νέα επερχόμενη οικονομική τους αφαίμαξη, να καταδικάσουν όσους ενεργούν κατ΄ εντολή της συγκυβέρνησης και να ανατρέψουν την πολιτική της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα και τη Κρήτη.»

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...