16.8 C
Chania
Thursday, May 2, 2024

Γ. Βαρουφάκης από Χανιά: Δεν υπάρχουν 72 δις, 19 είναι. Έρχεται το 5ο μνημόνιο – Η κυβέρνηση στρέφει τους πολίτες ενάντια στις ανεμογεννήτριες εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μίας παρασιτικής ολιγαρχίας | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

“Για 5ο μνημόνιο που έρχεται, το οποίο μπορεί να λέγεται αλλιώς, όμως η ουσία του δε θα αλλάξει”, μίλησε από τα Χανιά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας και Γραμματέας του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης αναφερόμενος στα 72 δις ευρώ που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης ότι θα λάβει η Ελλάδα, είπε:

“Δεν υπάρχουν 72 δις. 19 είναι.”

9 δις ευρώ το καθαρό όφελος

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, από τα 19 δις, το πραγματικό ποσό που τελικά θα χρησιμοποιήσει η χώρα μας είναι μόλις 9 με 10 δις:

“Του χρόνου θα έρθει η τρόικα – θα την πούνε ενισχυμένη εποπτεία – και θα πούνε για ελάτε εδώ, ναι, έχετε να λάβετε 19 αλλά έχετε να δώσετε περίπου 10 δις, αυτά τα υπολογίζουμε από τώρα στο έλλειμμά σας. Οπότε ουσιαστικά το καθαρό όφελος είναι 9 δις ευρώ. Το 35% θα το εισπράξει η κυβέρνηση από τα μέσα του 2021, το υπόλοιπο ένα τρίτο την ίδια περίοδο το 2022, και το υπόλοιπο ένα τρίτο το 2023. Οπότε είναι 3 με 4 δισεκατομμύρια για τα επόμενα χρόνια.

Ο κ. Μητσοτάκης σε μία προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού τα παρουσίασε ως 72 δις. Πώς βγήκε αυτό το νούμερο; Προσέθεσε τα 12 δις τα οποία μπορούμε να δανειστούμε από την Κομισιόν. Αυτά είναι δώρον άδωρον. Και προσθέτει μετά ένα άλλο μεγάλο νούμερα, τα 39 δις για να φτάσουμε στα 72 δις. Τι είναι αυτά; Είναι το ΕΣΠΑ! Τα 21 δις από τα 39 δις είναι το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021 – 2026 τα οποία θα τα πέρναμε ούτως ή άλλως. Αλλά, για να φουσκώσει τον αριθμό, για να φανεί ότι θριάμβευσε στις Βρυξέλλες παρουσίαζει το ΕΣΠΑ ως κάτι καινούργιο. Και τα υπόλοιπα; Η Κοινή Αγροτική Πολιτική! Ο Μητσοτάκης τα παρουσιάζει ως κατάκτησή του!”

Έρχεται 5ο μνημόνιο

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο λόγος που ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζει “φουσκωμένα νούμερα” είναι “για να καλύψει τη γύμνια της ευρωπαϊκής ένωσης και της κυβέρνησής του”:

“Θυμίζουμε στον ελληνικό λαό ότι το ΕΣΠΑ ποτέ δεν είχε τη δυνατότητα να βάλει φρένο στην υφεσιακή διαδικασία που καταδυναστεύει τον λαό. Και το 2010 – 2016 είχαμε και πάλι δεκάδες δισεκατομμύρια ΕΣΠΑ. Δεν ανέτρεψαν την ύφεση. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Αυτή η συζήτηση που γίνεται για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι στάχτυ στα μάτια του λαού.

"google ad"

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο που ουδείς μιλάει για αυτό είναι το 5ο μνημόνιο”.

Σχέδιο Οδυσσέας αντί σχεδίου Ηρακλής

Ο κ. Βαρουφάκης στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά σε κάποια καίρια σημεία της πρότασης νόμου του ΜέΡΑ25 για την προστασία των πολιτών από την οικονομική κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έδωσε βαρύτητα στη σημασία να γίνουν κουρέματα στα χρέη που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού τονίζοντας ότι η επιβίωση των επιχειρήσεων εγγυάται ότι το δημόσιο θα συνεχίσει να εισπράττει.

Μίλησε όμως και για το σχέδιο Ηρακλής που έχει καταρρεύσει και τους πολίτες με κόκκινα δάνεια των οποίων ο αριθμός θα εκτοξευθεί το επόμενο διάστημα και λόγω της κρίσης της πανδημίας αντιπροτείνοντας το σχέδιο Οδυσσέας, ένα σχέδιο για μεταφορά των δανείων σε Α.Ε. με την κωδική ονομασία «Οδυσσέας», μορατόριουμ πλειστηριασμών και δημιουργία φορέα για εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών, στον οποίο θα συμμετέχουν οι δήμοι, οι παραγωγικοί φορείς, η κυβέρνηση, οι τράπεζες και εκπρόσωποι των πολιτών.

Η συνολική πρόταση του ΜέΡΑ25 όπως παρουσιάστηκε από τον κ. Βαρουφάκη, αποτελείται τόσο από μέτρα φορολογικής πολιτικής όσο και από προτάσεις για θεσμικές θεσμικές αλλαγές στη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης, όπως με την κατάργηση της ΑΑΔΕ.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης επανέφερε την πρόταση του για επέκταση του ταμείου ανεργίας για τουλάχιστον έξι μήνες, συνέχιση των προγραμμάτων επιδότησης ενοικίων και της μείωσης ενοικίων, ανανέωσης των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και υπογραφή νέων συμβάσεων κυρίως για τον επισιτισμό.

Όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, «αυτά είναι τα ελάχιστα που πρέπει να αποτελούν κομμάτι της πολιτικής μιας πολιτισμένης χώρας».

Τα λάθη των ελληνικών κυβερνήσεων ανέδειξαν την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη

Όσον αφορά την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Βαρουφάκης συνέστησε ψυχραιμία σημειώνοντας ότι “δεν είναι κάτι το καινούργιο” και ότι “σε καμία περίπτωση η Ελληνική πλευρά πρέπει να προβεί σε κινήσεις οι οποίες θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκική πλευρά ως ευκαιρία για την περαιτέρω ένταση στην περιοχή”.

Αναφέρθηκε στην πολιτική αποτυχία τόσο της σημερινής όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης μιλώντας για “τεράστιο διπλωματικό φιάσκο”, το οποίο έχει αναδείξει την Τουρκία σε περιφερειακή δύναμη. Έδωσε έμφαση στην πολιτική των κυβερνήσεων να προσφέρουν γη και ύδωρ σε χώρες για τη διαμόρφωση συμμαχιών οι οποίες όμως συμμαχίες αποδείχθηκαν στην πράξη ανίσχυρες.

Είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενες στις ευθύνες τόσο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όσο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ:

«Οι δύο αυτές κυβερνήσεις ακολούθησαν την στρατηγική της περικύκλωσης της Τουρκίας μέσα από συμμαχίες που βασίζονται στην ενδιαφέρουσα αλλά εσφαλμένη λογική του ότι, ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου».

“Αυτό που προέχει σήμερα”, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, “είναι να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να θέσουμε εμείς ως λαός τις κόκκινες γραμμές μας, να ορίσουμε ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές μας και να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα χωρίς να εναποθέτουμε φρούδες ελπίδες σε άθλιες συμμαχίες που τελικά μόνο τον κ. Ερντογάν ενισχύουν”.

Η κυβέρνηση στρέφει τους πολίτες ενάντια στις ανεμογεννήτριες εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μίας παρασιτικής ολιγαρχίας

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα της μετάβασης σε περιβαλλοντικά πιο φιλικές μορφές ενέργειας σημειώνοντας ότι η τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι λανθασμένη:

“Ουσιαστικά αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να στρέφει τον κόσμο ενάντια στις ανεμογεννήτριες που είναι το μέλλον εξυπηρετώντας τα συμφέροντα μίας παρασιτικής ολιγαρχίας που στήνει ανεμογεννήτριες όπου θέλει.

Το μέλλον είναι η ηλεκτροκίνηση, είναι οι ανεμογεννήτριες όμως στο πλαίσιο ενεργειακών κοινοτήτων όπου οι κοινότητες, οι κάτοικοι είναι οι ιδιοκτήτες του σε συνεταιριστικό πλαίσιο. Να ξέρει ο κάτοικος ότι θα έχει οφέλη.

Δεύτερον, οι ανεμογεννήτριες στη θάλασσα. Πλωτές ανεμογεννήτριες. Μέσα στη Βόρεια θάλασσα υπάρχουν τεράστια θαλάσσια πάρκα ανεμογεννητριών που καλύπτουν πάνω από το 50% των ενεργειακών αναγκών τόσο στη Δανία όσο και στη Βρετανία”


Μετά το τέλος της συνέντευξης τύπου, ο κ. Βαρουφάκης είχε μία σύντομη συνομιλία με τη διεύθυνση του Καφέ Κήπος και υπέγραψε το βιβλίο επισκεπτών.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...