18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

Γ. Βαρουφάκης για Πολάκη: Όταν λες στην τρόικα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ λες «ναι» και στην ντόπια ολιγαρχία και στον εγχώριο υπόκοσμο

Ημερομηνία:

Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη του στο ThePressProject και τον Κωνσταντίνο Πουλή σχολίασε επίκαιρα ζητήματα, όπως είναι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών με την υπόθεση Πολάκη.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα:

Ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε σε ρήξη με τον βουλευτή Πολάκη. Φαίνεται ότι στη βάση του κόμματος θεωρείται είτε ότι πρόκειται για υπερβολική υποχώρηση από φόβο προς την κυβερνητική κριτική είτε ότι ο βουλευτής εκφράζεται μόνιμα με τρόπο που εκθέτει το κόμμα. Θεωρείς ότι εξηγούν αυτές οι ερμηνείες το τι συνέβη; Η στάση του έχει αντισυστημικά χαρακτηριστικά;

Ο λόγος που παραιτήθηκα το βράδυ του Δημοψηφίσματος, και κατόπιν αποχώρησα από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η εκτίμηση ότι η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ καταργούσε τη δυνατότητα της οποιασδήποτε αντισυστημικής δράσης, ή στάσης, από τις τάξεις κόμματος που λέει ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ στην τρόικα. Το ΜέΡΑ25 ιδρύθηκε επειδή η εκτίμηση εκείνη επιβεβαιώθηκε. Τα τελευταία χρόνια αποδείχθηκε πως όταν λες στην τρόικα ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ λες «ναι» και στην ντόπια ολιγαρχία και στον εγχώριο υπόκοσμο που λειτουργούν ως τοποτηρητές της τρόικας – της διεθνούς ολιγαρχίας, του διεθνούς υπόκοσμου (συμπεριλαμβανομένων των Τσέχων του ΟΠΑΠ, του John Paulson που πήρε την Πειραιώς, των αρπακτικών funds που συνιδρύουν με την ελληνική «καλή» κοινωνία υπό το βλέμμα του κ. Στουρνάρα κλπ κλπ). Περιληπτικά, είναι αδύνατον να αντισταθείς στα μικρά όταν έχεις παραδοθεί στα μεγάλα και, ιδίως, όταν έχεις αποκαλέσει «αυταπάτη» την ίδια την ιδέα της αντίστασης, της ρήξης, της ανατροπής.

Τώρα, όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, το ΜέΡΑ25 σχολίασε μέσω του εκπροσώπου μας πως η ενσωμάτωση και παράδοση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο ολιγαρχικό σύστημα μετά την συνθηκολόγηση το βράδυ της 5ης Ιουλίου του ’15 ήταν απολύτως γνωστή στον κ. Πολάκη. Όπως και ήταν απολύτως γνωστός στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο τρόπος με τον οποίο πολιτευόταν ο κ. Πολάκης όλα αυτά τα χρόνια. Τι άλλαξε τώρα; Το μόνο «νέο στοιχείο» που εμείς βλέπουμε είναι ότι ο κ. Πολάκης για πρώτη φορά έθεσε ζητήματα όπως η κατάργηση της ΑΑΔΕ και του ΤΧΣ καθώς και ζητήματα που αφορούν τη Δικαιοσύνη – πράγματα που για να γίνουν απαιτούν την ρήξη την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και ο κ. Πολάκης όλα αυτά τα χρόνια, χαρακτηρίζουν «αυταπάτη».

Όσον αφορά την ανάκτηση δημοκρατικής κυριαρχίας επί βασικών θεσμικών εργαλείων του κράτους (π.χ. ΑΑΔΕ, ΤΧΣ, Υπερταμείο, κόκκινα δάνεια, Χρηματιστήριο Ενέργειας) το ΜέΡΑ25 έχει προ πολλού καταθέσει συγκροτημένη και διεξοδική Πρόταση Νόμου. Επί πλέον, για τον χώρο της Δικαιοσύνης, η λύση δεν μπορεί να είναι η αντικατάσταση του ενός καθεστώτος από ένα άλλο καθεστώς, με μαζική παραγωγή «δικών μας» δικαστών. Επ’ αυτού, το ΜέΡΑ25 έχει καταθέσει τη μόνη σοβαρή πρόταση θεσμικού εκδημοκρατισμού της Δικαιοσύνης. Π.χ. πλήρης διαχωρισμός εκτελεστικής και δικαστικής εξουσίας, με την ηγεσία της Δικαιοσύνης να επιλέγεται από ΔΙΑΣΚΕΠ (Διαβουλευτικό Συμβούλιο Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών) αποτελούμενα από κληρωτούς δικαστές (όλων των βαθμίδων) και πολίτες.

Κλείνοντας, τα εσωτερικά ενός κόμματος που έχει προ πολλού χαρακτηρίσει όλα τα πιο πάνω αυταπάτες, δεν μας αφορούν. Όσες κι όσοι πρώην σύντροφοι επέλεξαν να παραμείνουν στο «μαντρί» του, απεμπόλησαν την οποιαδήποτε δυνατότητα να αντισταθούν στην ολιγαρχία και τον υπόκοσμο που κυβερνά ελέω του ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Ο δρόμος της αντίστασης περπατιέται μόνο από εκείνους που θεωρούν ως μόνη ρεαλιστική οδό την ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΡΗΞΗ και ως όραμα την ριζοσπαστική ρήση του εκλιπόντα φίλου David Graeber: ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΙΩΣ.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ