18.8 C
Chania
Friday, May 3, 2024

Γ. Βαρουφάκης: Η ερώτησή μου προς την Λαγκάρντ στην κρίσιμη συνάντηση της 25ης Ιουνίου, σύμφωνα με τους New York Times

Ημερομηνία:

Σε άρθρο των New York Times σχετικά με τη συζήτηση μεταξύ του Γ. Βαρουφάκη και της Κριστίν Λαγκάρντ για το χρέος της Ελλάδας παραπέμπει ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω της προσωπικής του ιστοσελίδας. Όπως φαίνεται, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε αποδεχτεί ότι το χρέος της Ελλάδας όπως και η Συμφωνία που είχε προταθεί δεν ήταν βιώσιμη. Η διακοπή των συνομιλιών συνέβη με ευθύνη του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος απέκλεισε οποιαδήποτε συζήτηση περί κουρέματος του χρέους ενώ παρέδωσε τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση.

Γράφει σχετικά ο Γιάνης Βαρουφάκης:

Κατά το Eurogroup της 25ης Ιουνίου, οι θεσμοί μου παρουσίασαν ένα τελεσίδικο, οι οποίοι είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους και ένα σχέδιο χρηματοδότησης (το οποίο θεώρησα μη βιώσιμο). Ήταν η συμφωνία που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε, την επόμενη ημέρα, να θέσει σε δημοψήφισμα. Κατά τη διάρκεια αυτού του Eurogroup, έθεσα την ερώτηση στην Κριστίν Λαγκάρντ: “Κατά τη θέση του ΔΝΤ, πιστεύετε ότι το χρέος της Ελλάδας θα γίνει βιώσιμο με αυτή τη συμφωνία”. Η κ. Λαγκάρντ, απέφυγε να δώσει μία απάντηση και αποδέχτηκε ότι το θέμα του χρέους της Ελλάδας “θα πρέπει να το ξανακοιτάξουμε”. Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Ντάισελμπλουμ διέκοψε τη συζήτησή μας και απευθυνόμενος σε εμένα προχώρησε στην απειλή ότι αν η Ελληνική κυβέρνηση επιμείνει να συζητά το θέμα του κουρέματος τυο χρέους, δε θα υπάρξει συμφωνία. Έχω ακόμα πολλά να πω για αυτό το θέμα και όλα θα αποκαλυφθούν εν καιρώ. Προς το παρόν, διαβάστε πως περιγράφει το συγκεκριμένο γεγονός ο Landon Thomas Jr στο πρόσφατο άρθρο του για τους New York Times.

Απόσπασμα του άρθρου των New York Times:

Τον Ιανουάριο του 2015, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ήρθε στην εξουσία. Τον Απρίλη οι διαπραγματεύσεις για το χρέος είχαν παγώσει, η κυβέρνηση είχε μεγάλες απώλειες από τα κρατικά έσοδα και η οικονομία είχε παγώσει.

Την Κυριακή του Πάσχα, ο Γιάνης Βαρουφάκης βρέθηκε στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον κ. Τόμπσεν και την Κριστίν Λαγκάρντ. Απείλησε ότι δε θα προχωρήσει στην πληρωμή της δόσης 1 δις δολαρίων.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ταμείου και των Ελλήνων είχαν φτάσει στο ναδίρ. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Ταμείο είχε “εγκληματική ευθύνη” για την κρίση, και ο κ. Βαρουφάκης έλεγε ότι η δουλειά του κ. Τόμσεν στην Ελλάδα θα μείνει στην ιστορία ως η μεγαλύτερη αποτυχία του ΔΝΤ.
Πάραυτα, όταν το Ταμείο κοίταξε τους αριθμούς που του έδιναν οι Έλληνες αξιωματούχοι αποδέχτηκαν το κύριο επιχείρημα του κ. Βαρουφάκη: Η Ελλάδα είχε χρεωκοπήσει και χρειαζόταν άμεσα μία ανακούφιση σε σχέση με το χρέος για να μπορέσει να επιβιώσει.

Το Ταμείο ένοιωθε και την πίεση από άλλα μέλη του εκτός Ευρώπης που έθεταν σοβαρά ερωτήματα για τη σοβαρή εμπλοκή του στην Ελλάδα (περίπου 15 δις δολάρια) σχετικά με το μικρό μέγεθος της ελληνικής οικονομίας.

Η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Λίπτον, ο ανώτερος αξιωματούχος της, επέμειναν, ασκώντας πίεση στα ευρωπαϊκά κράτη τονίζοντας ότι οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν αρκούν και ότι θα πρέπει να γίνει ένα είδος κουρέματος του χρέους.

Στα τέλη Απρίλη, ο κ. Τόμσεν επισήμανε ξανά αυτή την αλήθεια σε μία σημαντική συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρώπη στη Ρίγα της Λετονίας.

Δύο μήνες μετά, η κ. Λαγκάρντ βρέθηκε στις Βρυξέλλες, σε άλλη μία συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, με την παραμονή της Ελλάδας να τίθεται εν αμφιβόλω.

Οι Ευρωπαίοι πίεζαν τον κ. Βαρουφάκη να συμφωνήσει σε ένα νέο πακέτο μέτρο γεμάτο λιτότητα και αυτός αντιστεκόταν σθεναρώς.

Έχω μία ερώτηση για την Κριστίν, είπε. Μπορεί το ΔΝΤ να δηλώσει επισήμως σε αυτή τη συνάντηση ότι η συγκεκριμένη πρόταση που ζητείται από την Ελλάδα να υπογράφει θα κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο;

Δεν μπορούσε.

"google ad"

Και όταν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και κύριος διαπραγματευτής εκ μέρους της Ευρώπης διέκοψε όλες τις συζητήσεις για το χρέος, όλα πήραν τη γνωστή πορεία τους.

Πίσω στα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, η απόφαση που είχε ληφθεί ήταν ομόφωνη: Δημοσίως θα παραδεχόταν ότι η κατάσταση με το χρέος της Ελλάδας είναι απελπιστική.

“Παλιό κρασί σε νέο μπουκάλι”

Η τελευταία συμφωνία είναι γεμάτη με νέα μέτρα λιτότητας, με μειώσεις συντάξεων και αύξηση των φόρων στη ναυσιπλοϊα και τον τουρισμό ενώ δεν υπάρχει ούτε λέξη για κούρεμα χρέους.

“Είναι παλιό κρασί σε ένα νέο μπουκάλι”, είπε ο Meghan E. Greene, επικεφαλής οικονομολόγος στη Manulife στη Βοστόνη. “Υπάρχουν πολύ μικρές πιθανότητες για να επιτύχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα – Απλά μοιάζει πάρα πολύ με τα προηγούμενα”.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ