19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γ. Βαρουφάκης: Η Ε.Ε. είναι ένα καρτέλ μεγάλων επιχειρήσεων – Οι Καϊλήδες είναι σαν τους Πάτσηδες, ο τελευταίος τροχός της αμάξης

Ημερομηνία:

Πρόσκληση στη βάση των «προοδευτικών» κομμάτων «να πιέσουν τις ηγεσίες τους» με σκοπό να τοποθετηθούν για τις προτάσεις του ΜέΡΑ 25 σχετικά με τη συγκρότηση ενός «μετώπου» προοδευτικής, προγραμματικής διακυβέρνησης, πριν από τις εκλογές, απηύθυνε, από τη Θεσσαλονίκη, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής του ομάδας, Γιάνης Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το Qatargate, ο κ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα σε κάθε σκάνδαλο, είτε σε ευρωπαϊκό, είτε σε εθνικό επίπεδο, με «τους Καϊλήδες και τους Πάτσηδες» ασχολείται η Δικαιοσύνη, αλλά την πολιτική ευθύνη την έχουν οι ηγεσίες και πρόσθεσε:

«Οι Καϊλήδες είναι σαν τους Πάτσηδες, ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης, δεν είναι δική μας δουλειά, δεν είμαστε ανακριτές, εισαγγελείς, δικαστές. Είναι δουλειά της Δικαιοσύνης της ευρωπαϊκής, της ελληνικής, να δει τι θα κάνει με την Καϊλή, να δει τι θα κάνει με τον Πάτση. Εμείς είμαστε εδώ για να μιλήσουμε για την πολιτική ευθύνη. Η πολιτική ευθύνη για τον Πάτση είναι, ο κ. Τσίπρας ο κ. Μητσοτάκης, με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ο ένας, με το σύστημα “Ηρακλής” ο άλλος».

Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε ότι οκτώ μήνες από τότε που κατατέθηκε η πρόταση του ΜέΡΑ25 για τα «κόκκινα» δάνεια, την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, την μείωση του ΦΠΑ στο 15%, την παύση των εξορύξεων κ.α., ως βάση για προγραμματικό διάλογο, τα «αυτοαποκαλούμενα, ως προοδευτικά κοινοβουλευτικά κόμματα» εξακολουθούν να «τηρούν σιγή ιχθύος», ενώ από την άλλη πραγματοποιείται «η «υπερψήφιση του επιδόματος καταστολής των εξακοσίων ευρώ, την ώρα που κατέληγε ο Κώστας Φραγκούλης» και πρόσθεσε:

«Καλούμε τη βάση, τους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου, που μπορούν να προσβλέπουν στο ΣΥΡΙΖΑ, ή στο ΚΚΕ, να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. Να πιέσουν τις ηγεσίες τους, να πιέσουν π.χ. την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ π.χ. σε όλα αυτά τα ζητήματα και ιδίως στο θέμα της συγκρότησης ενός πραγματικού προοδευτικού μετώπου, το οποίο θα στηρίξει μια προοδευτική κυβέρνηση, που θα εφαρμόσει ένα πραγματικά προοδευτικό, ανατρεπτικό, ριζοσπαστικό πρόγραμμα ρήξης με την ολιγαρχία».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο κ. Τσίπρας, παραπέμποντας σε διάλογο μετά τις εκλογές και αναλόγως αποτελεσμάτων, «καταστρατηγεί κάθε έννοια της Αριστεράς», ενώ για το ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι «έχει πάψει εδώ και πολλά χρόνια να είναι κόμμα, το οποίο να διεκδικεί θέση μέσα στο προοδευτικό τόξο». Πρόσθεσε, ότι το κόμμα του απευθύνει την ίδια πρόταση για «προοδευτικό μέτωπο» και σε εξωκοινοβουλευτικές δυνάμεις, οργανώσεις, κινήματα.

«Η ρήξη είναι η μόνη απάντηση στην κρίση» τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25

Ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε την κατεύθυνση που έχει πάρει η Ε.Ε. και τους «σαράντα χιλιάδες εγγεγραμμένους στα τεφτέρια της Ε.Ε λομπίστες», που «κατοικοεδρεύουν» στις Βρυξέλλες, ως εκπρόσωποι «σκοτεινών» δυνάμεων, πολυεθνικών, ανελεύθερων καθεστώτων και προωθούν τις θέσεις τους, δελεάζοντας με « χλιδή, δισεκατομμυρίων ευρώ» κομισάριους, ευρωβουλευτές και τεχνοκράτες και πρόσθεσε:

«Αυτή είναι η Ε.Ε. Είναι ένα καρτέλ μεγάλων επιχειρήσεων. Θυμάστε, το 2015, οι “Μένουμε Ευρώπη”, οι “Βάστα Γερούν”, η αντιπολίτευση, τότε, μου επιτίθονταν γιατί τα έβαλα, λέει ,με την Ευρώπη. Ποιος είναι η Ευρώπη; Αυτός ο ορυμαγδός της διαφθοράς, η ΕΚΤ που τυπώνει πέντε τρισεκατομμύρια ευρώ για τους τραπεζίτες, την ώρα που επιβάλλει λιτότητα στους πολλούς. Ο Ντάϊσεμπλούμ, Ο Σόιμπλε, ο Μακρόν, ο Σόλτς; Αυτοί είναι η Ευρώπη; Αυτοί καταστρέφουν την Ευρώπη. Αυτοί έφεραν την Ευρώπη εκεί που την έφεραν σήμερα».

«Για τη διαφθορά στις Βρυξέλλες είναι υπεύθυνοι όλοι οι “Μένουμε Ευρώπη” σύμφωνα με τους οποίους, ο ευρωπαϊσμός τι σημαίνει; Ναι, σε όλα, σε αυτό το διεφθαρμένο καθεστώς. Για αυτό η θέση μας στο ΜέΡΑ είναι ευρωπαϊκή, δίπλα στη ρεαλιστική, ανυπακοή» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε την προσχώρηση και την υποψηφιότητα στη Β’ Θεσσαλονίκης με το ΜέΡΑ 25, του προέδρου του Συλλόγου Μουσικών Β. Ελλάδας, Δημήτρη Ζερβουδάκη, δίνοντας του και τον λόγο για τα θέματα της πόλης, τα αρχαία του μετρό στο σταθμό της οδού Βενιζέλου, την αστυνομία στα πανεπιστήμια, κ.α. Στην αρχή της συνέντευξης τύπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Κ. Φραγκούλη.

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...