12.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Γ. Δραγασάκης: “Σε οικονομικούς – κοινωνικούς όρους προωθείται ένα μοντέλο «αναζήτησης της ανταγωνιστικότητας μέσω φτωχοποίησης”

Ημερομηνία:

«Δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά για απόφαση ότι συνεχίζουμε, έχοντας εξάγει συμπεράσματα, με ανασυγκροτημένες δυνάμεις». Αυτό τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη.

Μιλώντας για τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Δραγασάκης καταμέτρησε τέσσερα σημεία, που αντιστοιχούν σε ισάριθμες αποκαλύψεις για τη φύση «της κυρίαρχης πολιτικής και ιδεολογίας στην Ευρώπη», όπως την αντιπροσώπευσαν οι δανειστές.

ΠΡΩΤΟΝ: «Εγκατέλειψαν το πεδίο των επιχειρημάτων και της πολιτικής και κατέφυγαν στον ωμό εκβιασμό», δηλαδή την προβολή του διλήμματος «Συμφωνία ή Grexit».

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: «Δεν βρήκαν το θάρρος να παραδεχθούν ότι το πρόγραμμα των τελευταίων πέντε ετών απέτυχε».

ΤΡΙΤΟΝ: «Δεν βλέπουν τα ουσιώδη προβλήματα της Ευρώπης, αντιθέτως όλα τα ανάγουν σε ελληνικές ιδιορρυθμίες». Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παρατήρησε πως η Ελλάδα βρέθηκε να κατηγορείται για απροθυμία να «τηρήσει κανόνες», αντί να εξαχθεί το σωστό συμπέρασμα, ότι δηλαδή χρειάζεται αλλαγή κανόνων που αποδεικνύονται μη λειτουργικοί ή ανέφικτοι.

ΤΕΤΑΡΤΟΝ: «Υπέκυψαν σε στενές κομματικές σκοπιμότητες και τις υπηρέτησαν» (ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στην πολιτική αγωνία της ισπανικής και πορτογαλικής Δεξιάς για την απήχηση του εγχειρήματος ΣΥΡΙΖΑ».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μεταξύ άλλων ανέφερε, ότι:

ΠΡΩΤΟ: Η κυβέρνηση αγωνίστηκε και αγωνίζεται για ένα «άλλο υπόδειγμα στην Ευρώπη». Αυτή η μάχη «δεν είναι μονόπρακτο έργο, υλοποιείται με μια ρωγμή εδώ, άλλη εκεί, μια νίκη εδώ, μία ήττα εκεί».

ΔΕΥΤΕΡΟ: Την επιθετικότερη στάση απέναντι στην Ελλάδα την επέδειξαν χώρες που έχουν ήδη υποστεί προγράμματα λιτότητας (όπως πχ  κράτη της Βαλτικής). Αυτό αποδεικνύει ότι το κυρίαρχο «υπόδειγμα» απαιτεί η Ευρώπη να λειτουργεί σαν «στρατώνας, όπου ο νεοσύλλεκτος θα υφίσταται ό,τι πέρασαν και οι παλιοί». Σε οικονομικούς – κοινωνικούς όρους, ότι προωθείται ένα μοντέλο «αναζήτησης της ανταγωνιστικότητας μέσω φτωχοποίησης».

ΤΡΙΤΟ:  Η κυβέρνηση είχε να αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, και το φαινόμενο της…  μισής συμπαράστασης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε χαρακτηριστικά ότι θα άξιζε ένα «ευχαριστώ» στις ΗΠΑ και τον πρόεδρο Ομπάμα, που συνέβαλαν στο να αναδειχθεί το ζήτημα του μη βιώσιμου χρέους. Ταυτόχρονα, παρατήρησε, οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ πίεζαν εντονότατα για αρνητικές αλλαγές στα εργασιακά.

ΤΕΤΑΡΤΟ: Η ανάδειξη της ουσίας και των προεκτάσεων του «ελληνικού προβλήματος», ως ευρωπαϊκού, συνέβαλε ώστε να συγκροτηθούν συμμαχίες και να πάψει να ισχύει αυτό το «18-1».

ΠΕΜΠΤΟ: Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναζωπύρωσε τις ρεβανσιστικές διαθέσεις, στις τάξεις των δανειστών.

ΕΚΤΟ: «Το Grexit είναι πεδίο κριτικής και αυτοκριτικής», αλλά «η απειλή ότι θα φύγουμε από το ευρώ μοιάζει με τ6ην απειλή της μέλισσας που τσιμπάει μεν, αλλά κατόπιν πεθαίνει». Τόνισε πάντως ο κ. Δραγασάκης ότι καθ’ όλη τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων εξετάστηκαν με προσοχή όλα τα ενδεχόμενα.

ΕΒΔΟΜΟ:  «Η αποδοχή της συμφωνίας είναι αναγκαία αναδίπλωση». Η ίδια η συμφωνία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Η κυβέρνηση πρέπει να δει πώς θα σταθεί απέναντί της. «Θα την τηρήσουμε; Θα αναζητήσουμε αντισταθμίσματα και παράλληλα μέτρα; Είναι πολλά όσα πρέπει να δούμε».

ΟΓΔΟΟ: Καίριο στοιχείο της συμφωνίας είναι ότι διασφαλίζονται οι τραπεζικές καταθέσεις. «Για εμάς ήταν σημαντικό θέμα να προστατευθούν οι άνθρωποι οι οποίοι, για λόγους ιδεολογικούς, δεν έβγαλαν τα λεφτά στο εξωτερικό, ούτε τα έκρυψαν στο σπίτι τους», τόνισε ο κ. Δραγασάκης. Πρόσθεσε δε ότι, σε περίπτωση που η χώρα εξωθείτο σε άτακτη χρεωκοπία, θα ήταν υπό εξέταση κατά πόσο θα προστατεύονταν αποτελεσματικά οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

ΕΝΑΤΟ: Ήταν λανθασμένη η αντίληψη ότι τουλάχιστον το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης η κυβέρνηση θα μπορούσε να το υλοποιήσει, χωρίς διαπραγμάτευση.

ΔΕΚΑΤΟ: Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις τελευταίες δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε μεταξύ άλλων: «Σοβαρή κυβέρνηση είναι αυτή που καταστρώνει Plan B, όχι αυτή που μιλά προς τα έξω για Plan B».

left.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λογοτεχνία και Μαθηματικά – ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗΜΑΤΑ

Του Γιάννη Γ. Καλογεράκη Μαθηματικού Στατιστικολόγου  Επιτ. Σχολικού Συμβούλου Μαθηματικών (Την...