15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γ. Ιωαννίδης: “Το Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα είναι μία πολυκατοικία που πέφτει. Άμεσα μαζικά τεστ” – Οι 9 λόγοι για τους οποίους είναι καταστροφικό το λοκντάουν | Βίντεο

Ημερομηνία:

Το ζήτημα του νέου lockdown ήταν αυτό που βρέθηκε στο επίκεντρο της εκπομπής «Αντιθέσεις» του ηρακλειώτικου ΚΡΗΤΗTV, όπου εμφανίστηκε το βράδυ της Παρασκευής ο καθηγητής παθολογίας, έρευνας και πολιτικής υγείας, επιστημών δεδομένων και στατιστικής, διευθυντής του κέντρου Metrics στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ κ. Γιάννης Ιωαννίδης, προσκεκλημένος του δημοσιογράφου Γιώργου Σαχίνη. O Έλληνας καθηγητής που κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown είχε το ρόλο του «αρνητή», τώρα έχει υιοθετήσει επίσημα καταγγελτικό λόγο για την εφαμοργή της σκληρής καραντίνας, ακριβώς λόγω των μελετών και τον πορισμάτων, που υποστηρίζει ότι έχει στη διάθεση του σε σχέση με το lockdown της άνοιξης.

Ο Dr Ιωαννίδης χαρακτήρισε απερίφραστα «καταστροφικό» το lockdown στη δεδομένη χρονική συγκυρία.

Σε ερώτημα για το αν στο σημείο που φτάσαμε υπήρχε άλλη λύση ο καθηγητής είπε:

“Μαζικά τεστ στον πληθυσμό της χώρας, κάτι που γίνεται μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, αποφυγή υπερφόρτωσης των νοσοκομείων με περιστατικά που δε χρειάζονται να μπουν στο νοσοκομείο και αποφυγή διασωλήνωσης ανθρώπων για αυτούς που δεν έχουν κάτι να κερδίσουν από αυτή τη διασωλήνωση.

Βεβαίως, ο κ. καθηγητής σημείωσε ότι το πρόβλημα ειδικά στην Ελλάδα βρίσκεται και στο σύστημα υγείας:

“Το σύστημα υγείας, δυστυχώς, έχει πληγεί βαρύτατα επί πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα ασθενέστατο σύστημα και όντως μπορεί να καταρρεύσει. Δυστυχώς. Από εδώ και πέρα θα πρέπει να είναι με μεγαλύτερη φειδώ οι εισαγωγές. Επίσης, ο ιδιωτικός τομέας σε μία τέτοια κατάσταση κρίσης θα πρέπει να βοηθήσει. Θα πρέπει να επιταχθεί.

Είμαστε σε μία κατάσταση που μου ζητάτε σε μία πολυκατοικία που επί πολύ καιρό παρακολουθώ και λέω ότι τα θεμέλιά της είναι σαθρά, τι πάτε να χτίσετε εκεί πέρα. Χτίζουν τον πρώτο όροφο λάθος, χτίζουν και τον δεύτερο, χτίζουν και τον τρίτο. Και μου λέτε τώρα η πολυκατοικία πέφτει – που όντως μπορεί να πέσει – και μου λέτε, κ. Ιωαννίδη, αναλάβετε αρχιτέκτονας σε μία πολυκατοικία που πέφτει.

Σας προτείνω λύσεις που μπορούν να γίνουν σε ένα σαββατοκύριακο ή σε μια βδομάδα ή πάρα πολύ γρήγορα γιατί όντως, η πολυκατοικία μπορεί να πέσει πάρα πολύ γρήγορα”.

Σε δραματικούς τόνους είπε:

“Αν είχαμε περισσότερο χρόνο, ή αν μπορούσαμε στρατηγικά να έχουμε σωστότερες λύσεις, αν π.χ., κάναμε πιο μαζικά τεστ από την αρχή, αν είχαμε επιδημιολογική επιτήρηση από την αρχή, θα είχαμε και περισσότερη άνεση. Όμως αυτή τη στιγμή, με την εικόνα που βλέπω δε μπορώ να αναλάβω αρχιτέκτονας της πολυκατοικίας που πέφτει αλλά μπορώ να σας πω για να μη θρηνήσουμε θύματα τώρα που πέφτει κάντε αυτά τα πράγματα: μαζικά τεστ όσο γίνεται πιο γρήγορα, αποφύγετε τις άχρηστες εισαγωγές στα νοσοκομεία, με μεγάλη φειδώ η χρήση των ΜΕΘ, και χρήση όλων των μέσων που έχουμε ως σύστημα υγείας, δημόσιο και ιδιωτικό, ειδικά στις περιοχές που έχουν τεράστια ανάγκη

Είναι ένα SOS γι’ αυτή τη στιγμή. Δεν θα ήταν επιλογή μου να είχαμε φτάσει σε αυτό το σημείο.”

Καταλήγει στο συμπέρασμα ότι βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος, στρουθοκαμηλίζοντας σε ότι αφορά το ισοζύγιο θετικών – αρνητικών συνεπειών από το νέο κλείσιμο της οικονομίας, την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στην ψυχική υγεία των πολιτών και τη δυσχέρεια πρόσβασης των ευπαθών ομάδων στα νοσοκομεία.

Σε ένα κατάλογο με το χρονικό ορίζοντα των επιπτώσεων του lockdown, εμφανίζεται βέβαιος ότι το πρόσημο θα είναι αρνητικό, σε βαθμό αυτοκαταστροφικό. Παραθέτει εννιά λόγους, με πρωταρχικό την πλημμελή αντιμετώπιση νοσημάτων, όπως το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, που σε καταστάσεις lockdown στοιχίζει ζωές, απλώς και μόνο επειδή οι παθούντες φοβούνται και δεν προσέρχονται στο νοσοκομείο.

Δεύτερος λόγος είναι η καθυστέρηση θεραπειών που σώζουν ζωές, όπως αυτές για τον καρκίνο και κάποιες προγραμματισμένες επεμβάσεις που ακυρώνονται, αφού, όπως λέει, το καθολικό βάρος που ρίχνει το ΕΣΥ στην αντιμετώπιση του covid-19 έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει το 80% των χειρουργείων. «Σε συνθήκες lockdown η προληπτική θεραπεία πηγαίνει στις καλένδες. Πολλά ιατρεία κλείνουν, άλλα υπολειτουργούν και η πρωτοβάθμια υγεία, που χωλαίνει διαχρονικά, κάτω από συνθήκες πίεσης επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο. Έχουμε έναν ελέφαντα και βλέπουμε μόνο την ουρά του. Υπάρχει και ο υπόλοιπος ελέφαντας, ο οποίος μεταφράζεται σε πολύ σοβαρότερα προβλήματα υγείας, σε πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις», σχολιάζει χαρακτηριστικά.

"google ad"

Από εκεί και πέρα, αναδεικνύει μια μελέτη, βάσει της οποίας κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown το 50% των ανθρώπων που κλείστηκαν στα σπίτια τους εμφάνισαν σοβαρά προβλήματα άγχους ή κατάθλιψης. Βάσει της ίδιας έρευνας ένα ποσοστό ανθρώπων ηλικίας 18-24 ετών παρουσίασε αυτοκτονικές διαθέσεις, ισχυρίζεται ο καθηγητής και επικαλείται δύο τραγικά παραδείγματα: την αυτοκτονία του 14χρονου γιου του αναπληρωτή του στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνο και την αυτοκτονία ενός 40χρονου συναδέλφου του, γιατρού, στην Ευρώπη.

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας διευθυντής του κέντρου Metrics στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ των ΗΠΑ, αναφέρεται στην έκρηξη κρουσμάτων ενδοοικογενειακής βίας («κλείνουμε σε ένα περιορισμένο χώρο τα θύματα με τους βιαστές τους») και ακολούθως στη φυματίωση, μια παράμετρος που δεν έχει αναδειχθεί ποτέ μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή η φυματίωση σκοτώνει ετησίως 1,4 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως και μόνο από το πρώτο lockdown προβλέπεται ότι σε βάθος 5ετιας θα σκοτώσει επιπλέον 1,5 εκατ. ανθρώπους, γιατί «διαταράσσεται ο τρόπος που μπορούμε να χειριστούμε την αντιμετώπιση της φυματίωσης».

Η έκρηξη των παιδικών νοσημάτων, του αλκοολισμού και των νοσημάτων που σχετίζονται με την οικονομική εξαθλίωση (φτώχεια – ανεργία), θα επιβαρύνουν σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη το κόστος σε ανθρώπινες ζωές που θα δούμε τα επόμενα χρόνια. Υποστηρίζει επιπλέον ότι το ΕΣΥ δέχεται τεράστια πίεση και βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, διότι έχουν διασωληνωθεί αρκετοί ασθενείς χωρίς να χρειάζεται και εκφράζει την ανάγκη να γίνεται με απόλυτη υπευθυνότητα και επιστημονική ακρίβεια η επιλογή των ανθρώπων που πρέπει να νοσηλευτούν.

Τι προτείνει ο καθηγητής; Δεδομένου ότι, όπως λέει, το ποσοστό παγκόσμιας θνητότητας του ιού είναι αυτή τη στιγμή στο 0,20%, αλλά όταν πλήττει ένα γηροκομείο μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 25%, το βασικό μέτρο θα πρέπει να είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων, σε συνδυασμό με τη διενέργεια πολλών καθημερινών τεστ, ώστε να απομονώνονται έγκαιρα τα θετικά κρούσματα.

«Δεν ήμουν ποτέ υπέρ της θεωρίας που σχετίζεται με την ανοσία αγέλης. Λαμβάνοντας κάποιες λογικές προφυλάξεις εντός ορίων, προσπαθούμε να αποφύγουμε να μολύνουμε το 10% των ατόμων που θα κινδυνεύσουν. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να ζήσουμε κανονικά, αλλά να προφυλάξουμε το 10% του πληθυσμού. Ένας μικρός αριθμός ατόμων θα πρέπει να προφυλαχθεί», αναφέρει στη μελέτη (του) που δημοσιεύθηκε στο «Bulletin of the WHO», το επίσημο επιστημονικό περιοδικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

«Κοροιδεϋόμαστε, κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας, τους άλλους, τους πολίτες, τον κόσμο», πηγαίνοντας σε μια αυτοκτονική επιλογή», είναι η ξεκάθαρη θέση του για το νέο lockdown.

Με πληροφορίες από menshouse.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ