Στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης του Μάη οφείλουμε να συνυπολογίσουμε όλες τις παραμέτρους που το δημιούργησαν. Η Νέα Δημοκρατία κατά την προεκλογική περίοδο ευθυγραμμίστηκε με την παρούσα πραγματικότητα της χώρας και εμφατικά στράφηκε στους τρόπους εξόδου της χώρας από την οικονομική κρίση. Ξεδίπλωσε την πολιτική της για την ανάπτυξη που πρέπει να επιτευχθεί, το ανταποδοτικό κράτος που θα αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τους πολίτες και θα εδραιώσει το κλίμα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τις ποικίλες παραγωγικές δυνάμεις που διαθέτει η χώρα, οι οποίες αν αξιοποιηθούν σωστά θα συμβάλλουν αποφασιστικά και στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την επιτακτική ανάγκη μείωσης των ασύστολων δαπανών που συχνά παρατηρούνται σε διάφορους τομείς του κράτους.
Επίπονα μέτρα όπως το Μνημόνιο 1, το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και η επιβολή του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ υπήρξαν πολιτική του ΠΑΣΟΚ την οποία καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, δεν συνυπέγραψε ούτε επέβαλλε στον ελληνικό λαό. Ήταν λογικό και αναμενόμενο το ενδεχόμενο της πολιτικής φθοράς του ΠΑΣΟΚ και όχι τόσο της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο θεωρήθηκε συνυπεύθυνη της παρούσας κατάστασης και αυτό αποτυπώθηκε στο ποσοστό που έλαβε.
Η Νέα Δημοκρατία με διορατικότητα και υπευθυνότητα για τη χώρα προέβαλλε σθεναρή αντίσταση στα παραπάνω μέτρα και μόνο όταν παρουσιάστηκε η σοβαρή προοπτική του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI, συνεργάστηκε με το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να δοθεί μια ανάσα ανακούφισης στην ελληνική οικονομία.
Η οργή του κόσμου όμως υπερκέρασε τα οφέλη και επικράτησε η λογική της τιμωρίας για τη συγκυβέρνηση του κόμματος με το ΠΑΣΟΚ. Στη διαμόρφωση του κλίματος συνέβαλε το γεγονός ότι τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας υποβάθμισαν τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Νέας Δημοκρατίας στην οικονομία καθώς διαχρονικά ήταν και θα παραμείνει σταθερά, το κόμμα που υποστηρίζει την ανάπτυξη. Η Νέα Δημοκρατία με την υπευθυνότητα που τη χαρακτηρίζει ήταν αναγκασμένη όλο το διάστημα να συνεκτιμήσει διάφορους παράγοντες που τροφοδοτούν την ελληνική οικονομία, όπως είναι ο τουρισμός και η ναυτιλία. Επίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος και οι αυτοαπασχολούμενοι πολίτες χρήζουν από σταθερότητα στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σύστημα και δεν στηρίζονται στην κρατική ενίσχυση, τις επιδοτήσεις και τις πελατειακές επαφές.
Ματαλλιωτάκης Γιώργος
Δρ. Μηχανικός Παραγωγής & Διοίκησης, PhD, MSc
Διδάσκων Πολυτεχνείου
www.matalliotakis.gr