30.8 C
Chania
Monday, July 8, 2024

Γ. Σταθάκης: Αρνητικές επιπτώσεις από τις διατάξεις για λάδι, ψωμί και γάλα

Ημερομηνία:

Την Πέμπτη 13 Μαρτίου, ο βουλευτής Χανίων και υπεύθυνος για ζητήματα ανάπτυξης της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Γιώργος Σταθάκης, συμμετείχε σε διαδικασία ανοιχτής διαβούλευσης με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων στον κλάδο των τροφίμων, που οργάνωσε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε αίθουσα της Βουλής. Αντικείμενο της συζήτησης ήταν οι προωθούμενες από το Υπουργείο Ανάπτυξης μεταρρυθμίσεις, με βάση την έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α., οι οποίες σχετίζονται με το λάδι, τα προϊόντα άρτου και γάλακτος. Στη διαβούλευση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (Σ.Ε.Λ.Π.Ε.), της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος (Ο.Α.Ε.), της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθηνών Πειραιώς και Προαστίων (Σ.Α.Α.Π.Π.), των Ελαιοκομικών Προϊόντων Πιστοποιημένης Ποιότητας (Ελ3Π), καθώς και οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κκ. Λ. Αμανατίδου, Θ. Πετράκος, Δ. Κοδέλας, Χ. Καφαντάρη και Α. Αλεξόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Σταθάκης ανέφερε, ότι η σύνταξη της μελέτης του Ο.Ο.Σ.Α. έχει πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης. Η έκθεση δεν έχει προκύψει από κάποια «μνημονιακή» υποχρέωση της χώρας, αλλά αντίθετα ανταποκρίνεται στην ατζέντα που η ίδια η δικομματική κυβέρνηση θέλει να προωθήσει, χρησιμοποιώντας ως πρόφαση τις πιέσεις των δανειστών. Σύμφωνα με τον βουλευτή Χανίων, οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις και ιδιαίτερα οι διατάξεις οι οποίες αφορούν στο λάδι, το ψωμί και το γάλα θα έχουν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στο εγχώριο παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Ο κ. Σταθάκης επεσήμανε, ότι ειδικά στην περίπτωση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων, η υφιστάμενη νομοθεσία, που ορίζει ως φρέσκο γάλα αυτό των 5 ημερών, προστατεύει την εγχώρια παραγωγή και διασφαλίζει και την ποιότητα των προϊόντων την οποία απολαμβάνουν οι καταναλωτές. Σε σχέση με το ελαιόλαδο τόνισε, πως η προωθούμενη νομιμοποίηση της διάθεσης προϊόντων από πρόσμειξη ελαιολάδου με άλλα ευτελή έλαια καταστρέφει τα ανταγωνιστικά και εξαγωγικά πλεονεκτήματα των ελληνικών ελαιοκομικών προϊόντων. Τέλος, αναφορικά με την αλλαγή του πλαισίου που διέπει τα σημεία διάθεσης άρτου σημείωσε, ότι οι τροποποιήσεις ευνοούν την πώληση κατεψυγμένου ψωμιού από μεγάλες αλυσίδες και πλήττουν τους μικρομεσαίους φούρνους της γειτονιάς.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης οι εκπρόσωποι των συλλογικών φορέων εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις σκοπιμότητες των κυβερνητικών σχεδιασμών και για το μέλλον των κλάδων τους, ενώ οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεσμεύτηκαν να αντιταχθούν σε οποιαδήποτε ρύθμιση, όπως αυτές της έκθεσης του Ο.Ο.Σ.Α., πλήττει τις προοπτικές ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής της ελληνικής οικονομίας.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σπιτικές προτάσεις

Τονοσαλάτα (2) 2 κουτιά τόνο, μια φλυτζάνα βραστή πατάτα κομμένη...

Ολυμπιακοί Αγώνες: Οι 101 αθλητές και αθλήτριες που θα πάνε στο Παρίσι

Με την πρόκριση της εθνικής ομάδας μπάσκετ, συμπληρώθηκε και το παζλ...