21.8 C
Chania
Wednesday, May 1, 2024

Γ. Σταθάκης: Η βιωσιμότητα του προγράμματος εξαρτάται από την ανάπτυξη – Δεν μπορεί να γίνει μεταπώληση, αγοραπωλησία δανείων

Ημερομηνία:

Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, τα «κόκκινα δάνεια», την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την κατάσταση στις επιχειρήσεις και τα προγράμματα ΕΣΠΑ μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης «στον ενικό» και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Για τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο Γιώργος Σταθάκηςαποκάλυψε ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε μεγάλες αλλαγές και βρίσκεται σε διαβούλευση με 120 φορείς. «Η πρόθεση μας είναι να τον καταθέσουμε λίγο πριν ή λίγο μετά τα Χριστούγεννα», είπε ο υπουργός.

Όπως εξήγησε η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί σε έναν οδικό χάρτη που έχει διάφορα προαπαιτούμενα. «Όλο αυτό το πρόγραμμα που δημιουργεί σταθερότητα και προϋποθέσεις, η βιωσιμότητα του, εξαρτάται από το εάν θα γυρίσει η οικονομία σε θετικό πρόσημο ή όχι. Το θέμα των κοινωνικών εντάσεων έχει να κάνει με το πόσο ισορροπημένα είναι αυτά τα βήματα», σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης.

Επιπλέον εκτίμησε ότι υπάρχουν καλά δείγματα από την ελληνική οικονομία. «Η χρονιά κλείνει με μηδενική ύφεση σε σχέση με αυτό που είχε προβλεφθεί. Η οικονομία έχει πολύ καλές επιδόσεις σε τομείς που έχουν σχέση με την τεχνολογία. Έχει επιλεκτικά πολύ καλές επιδόσεις σε τομείς κατασκευών. Ο προσανατολισμός πρέπει να είναι εκεί και να κατευθυνθούν οι πόροι», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

«Κόκκινα δάνεια»

Ο Γιώργος Σταθάκης διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη να αναμειχθούν ξένα ιδιωτικά funds και να αγοράσουν οποιοδήποτε «κόκκινο δάνειο». «Δεν μπορεί να γίνει απολύτως τίποτα γιατί δεν υπάρχει νομοθεσία. Για να φτιαχτεί η αγορά για να αγοράζουν επιχειρηματικά ή κάποια άλλη κατηγορία δανείων χρειάζεται νέα νομοθεσία. Οι τράπεζες μπορούν να προσλάβουν εταιρείες που θα διαχειρίζονται τα δάνεια αυτά. Μπορούν να κάνουν συμφωνίες με κάποια funds για συγχρηματοδότηση κάποιων δανείων. Δεν μπορούν να πωλήσουν τα δάνεια αυτά σε τρίτους», ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Εργοδοτικές εισφορές

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, είναι υπό συζήτηση εάν θα πρέπει να αυξηθούν κατά μία μονάδα οι εργοδοτικές εισφορές, που έχουν μειωθεί 3 μονάδες. «Η πρόθεση είναι να παραμείνουν όπως είναι», είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Για την αγορά βιβλίου ο κ. Σταθάκης είπε ότι η ενιαία τιμή έχει διατηρηθεί για το λογοτεχνικό βιβλίο. «Η ενιαία τιμή διατηρείται για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς που είναι το λογοτεχνικό βιβλίο. Αποτελεί δέσμευση της κυβέρνησης και θα βρούμε την κατάλληλη χρονική στιγμή να επανέλθουμε».

Επιπλέον, τόνισε ότι δεν έχει εφαρμοστεί στην πράξη ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας εν δυνάμει μηχανισμός που θα ενθαρρύνει την αναδιάρθρωση του δανείου με βάση τα πραγματικά εισοδήματα του νοικοκυριού. «Για ένα νοικοκυριό με εισόδημα μέχρι 36.000 ευρώ, που είναι το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, είναι αδύνατον να θεωρήσουμε ότι δεν μπορεί να εξυπηρετεί κάποιο δάνειο. Δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει γιατί δανείστηκε σε μία στιγμή που ήταν ψηλά η αξία.

Ο νόμος αναγνωρίζει ότι υπάρχει κρίση και δεν μπορείς να εξυπηρετήσεις 1.000 ευρώ δόση. Η αξία του ακινήτου έχει μειωθεί κατά 40% άρα και η δόση σου θα μειωθεί κατά 40%. Για να υπάρξει πρόβλημα σημαίνει ότι έχουμε εισόδημα σε αυτή την κατηγορία με δυσανάλογα υψηλό κόστος δανείου», είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ειδικά για τους δανειολήπτες που είχαν πάρει δάνεια σε ελβετικό φράγκο δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το πνεύμα της δικαστικής απόφασης, που εκκρεμεί για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Εμείς θέλουμε να αποτρέψουμε οποιαδήποτε έννοια πειράματος. Θέλουμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτό τον αριθμό κόκκινο δανείων. Άρα η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βρούμε τον καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να γίνει γρήγορη αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων. Θεωρούμε ότι με την ανακεφαλαιοποίηση και την ένταξη στο ενιαίο ευρωπαϊκό σύστημα μπορεί να γίνει μία γρήγορη αποκλιμάκωση του περίπου του 50% των κόκκινων δανείων», σημείωσε ο Γιώργος Σταθάκης.

Μάλιστα, σημείωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου οι τράπεζες θα είναι απολύτως ασφαλείς πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες και θα μπορούν να έρθουν οι καταθέσεις πίσω».

"google ad"

real.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι Χανιώτες τίμησαν στους δρόμους την Εργατική Πρωτομαγιά | Φωτός

Μαζικά με τα σωματεία τους (κυρίως αυτά που πρόσκεινται...

Πρωτομαγιά: Ο “Αγώνας της Κρήτης” συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις

Ο "Αγώνας της Κρήτης" συμμετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις για την...

Συναγερμός για τραυματία με σφαίρα στην πλάτη – Δέχτηκε επίθεση με όπλα στον Δήμο Γόρτυνας

Συναγερμός στις Αρχές ύστερα από πληροφορίες για επεισόδιο με...

«Ξεσκονίζουν» Κρητικούς για παράνομες επιδοτήσεις με εικονικά μισθωτήρια στα Γιαννιτσά

Μεγάλη… πέραση σε Κρητικούς είχαν, ως φαίνεται, τα Γιαννιτσά...