23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Γ. Σταθάκης: Κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο το ΚΕΠΕ

Ημερομηνία:

Το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) θα καταστεί ο κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ταυτόχρονα θα παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων διεθνούς εμβέλειας.

Αυτό τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης στην τελετή παράδοσης-παραλαβής της διεύθυνσης ΚΕΠΕ το πρωί.

Τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου και επιστημονικού διευθυντή αναλαμβάνει ο Μιχαήλ Ψαλιδόπουλος, καθηγητής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο υπουργός σημείωσε στην ομιλία του ότι το ΚΕΠΕ είναι σημαντικός ιστορικός θεσμός για τη χώρα και έπαιξε διαφορετικούς ρόλους σε διαφορετικές περιόδους, κυρίως αυτόν του αναπτυξιακού συμβούλου, προσφέροντας πλήθος μελετών ιστορικής σημασίας για την ανάπτυξη με περιορισμένους πόρους τη δεκαετία του 1960 και 1970.

Σήμερα το ΚΕΠΕ καλείται να παίξει τον παραδοσιακό του ρόλου να είναι ο κατεξοχήν θεσμός μελέτης για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και ταυτόχρονα να παραμείνει κέντρο υψηλών ερευνητικών επιδόσεων διεθνούς εμβέλειας και σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, η νέα κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει και να επενδύσει σε αυτό το θεσμό.

Ο κ. Ψαλιδόπουλος ανέφερε ότι το ΚΕΠΕ θα ξαναγίνει το ερευνιτικό ίδρυμα που ήταν παλαιότερα διευρύνοντας το κύρος που είχε στην ελληνική κοινωνία, καλώντας όλους τους ερευνητές να συστρατευτούν όλοι σε αυτή τη νέα προοπτική.

Είπε ακόμη ότι το ΚΕΠΕ είναι και κέντρο προγραμματισμού και η λέξη προγραμματισμός έχει ξεχαστεί τα τελευταία χρόνια, «όμως η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας απαιτεί προγραμματισμό με έρευνες σοβαρές με τεκμηρίωση που θα είναι και προτάσεις πολιτικής».

Ο πρώην πρόεδρος Νίκος Φίλιππας υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό ότι ήταν στην τελετή ο υπουργός και ότι υπάρχει στη χώρα ένα think tank ανεξάρτητο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...