15.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Γ. Χαλκιαδάκης: Στην Κύπρο υπερμοντέρνο βιβλίο Τεχνολογίας, στην Ελλάδα 20ετίας

Ημερομηνία:

Ο καθηγητής στη Σχολή Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης κ. Γιώργος Χαλκιαδάκης επισημαίνει το αυτονόητο, ότι δε γίνεται την εποχή που η τεχνολογία παίζει τόσο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας τα παιδιά να διδάσκονται στην Α’ Γυμνασίου βιβλίο 20ετίας. Όλα αυτά τη στιγμή που στη γειτονική Κύπρου το αντίστοιχο βιβλίο τεχνολογίας είναι “state of the art”, όπως λέει ο καθηγητής.

Πιο αναλυτικά σε ανάρτησή του που συνοδεύεται από υλικό από το παμπάλαιο βιβλίο τεχνολογίας στην Ελλάδα επισημαίνει τα εξής:

Από χθες το πρωί που έπινα έναν κυριακάτικο καφέ με ένα φίλο με τρώει και είπα να το μοιραστώ μαζί σας, ειδικά μετά από ένα ψάξιμο που έκανα πριν λίγο και απέφερε «διαμαντάκια» (δείτε φωτό). Μου έλεγε λοιπόν ο φίλος, καθηγητής δευτεροβάθμιας, ότι το γραμμένο προ εικοσαετίας και βάλε βιβλίο «Τεχνολογίας» της Α’ Γυμνασίου εν Ελλάδι το Σωτήριον Έτος 2023, «εμπνέει» τα παιδιά μας σε τεχνολογικά θέματα αφιερώνοντας ολόκληρες ενότητες (διδακτέα ύλη!!!) σε κατασκευές με χαρτόνι και ξύλο.

Ένα γρήγορο ψάξιμο βεβαίωσε του λόγου το αληθές (όχι ότι είχα αμφιβολία), και φανέρωσε πως τα 12χρονα παιδιά μας μπορούν να περνάνε δημιουργικά τις ώρες τους στο σχολείο χρησιμοποιώντας μια μεγάλη συλλογή από πατροπαράδοτους «σάρακες». Επίσης φανέρωσε το πως μπορούν να μάθουν από το βιβλίο τους την τελευταία λέξη της τεχνολογίας σε φορητούς Η/Υ, κινητά και μη τηλέφωνα και …σε ανακλαστικούς προβολείς (overhead projectors) διαφανειών (που μαθαίνουμε ότι είναι λεπτά φύλλα από άχρωμο ή έγχρωμο διαφανές πλαστικό πάνω στα οποία μπορούν να γράψουν με μαρκαδόρους τα παιδιά ή να χρησιμοποιήσουν -άκουσον, άκουσον!- Η/Υ και εκτυπωτές για να τυπώσουν πάνω τους ό,τι θέλουν για να δημιουργήσουν παρουσιάσεις). Ένα δάκρυ κύλησε γιατί είχα να δω τέτοιον προβολέα από το 2002, και μαγεύτηκα με την πιθαν…βεβαιότητα ότι θα τον δει (σε φωτό) και η κόρη μου σε λίγα χρόνια.

Την ίδια στιγμή στην Κύπρο έχουν state of the art βιβλίο τεχνολογίας στο Γυμνάσιο, απλά ψάχνοντας, επιλέγοντας, και μεταφράζοντας στα ελληνικά ένα από τα καλύτερα πρόσφατα «δυτικά» σχετικά βιβλία.
Καλή μας/ καλή σας τύχη, ω συμπολίτες. Έρμοι γονείς και ακόμα πιο έρμα παιδιά (τουλάχιστον, εσείς των λιγότερο ή μή προνομιούχων).
ΥΓ: το αντίστοιχο βιβλίο Πληροφορικής εξηγεί στα παιδιά μας πως είναι οι (πανταχού παρούσες γύρω μας) δισκέτες.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ