16.8 C
Chania
Saturday, December 13, 2025

Δήλωση Ν. Χουντή για τη Σύνοδο Κορυφής

Ημερομηνία:

Με αφορμή την απόφαση της Συνόδου Κορυφής o ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντής έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής όπως έχει δημοσιευτεί (Εuro Area Summit Statement 29.06.2012) μπορώ να δηλώσω τα εξής.

Πρώτον: Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής σηματοδοτεί ένα πρώτο ρήγμα στις πολιτικές που προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη της μεγάλης δημοσιονομικής και τραπεζικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη στις πλάτες των εργαζομένων προσβάλλοντας ταυτόχρονα την ανεξαρτησία, την κυριαρχία αλλά και την δημοκρατία στις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η χώρα μας είναι το ακραίο παράδειγμα εφαρμογής αυτών των πολιτικών.

Δεύτερο: Σε καμία περίπτωση η απόφαση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών «απευθείας από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς» δεν είναι ικανή από μόνη της να σταματήσει τη μεγάλη χρηματοπιστωτική κρίση που συγκλονίζει την ΕΕ και που στον πυρήνα της είναι η κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης.

Τρίτο: Η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής για τον τρόπο ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών πρέπει να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα προκειμένου να μειωθούν τα δανειακά βάρη, τα οποία «υποτελείς» κυβερνήσεις και Τρόικα έχουν επιβάλλει. Δάνεια τα οποία καλείται να πληρώσει με αιματηρούς όρους ο ελληνικός λαός, ενώ αφορούν τη χρηματοδότηση των τραπεζών.

Τέταρτο: Στη διαπραγμάτευση πριν και κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Κορυφής, η ελληνική κυβέρνηση ήταν και «απούσα» και «γονατισμένη».

Αυτό επιβεβαιώνεται τόσο από το γεγονός ότι στην ψοφοδεή επιστολή που έστειλε χθες ο πρωθυπουργός στους ομολόγους του, δεν γίνεται καμία αναφορά ούτε καν υπαινιγμός, στην ατζέντα της συνόδου του Συμβουλίου Κορυφής όσο και από το γεγονός ότι στις επίσημες αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής ονομάζεται ρητά η Ιρλανδία χωρίς να αναφέρεται η Ελλάδα. Το γεγονός αυτό είναι απολύτως ενδεικτικό της ελληνικής απουσίας σε όλα τα επίπεδα της διαπραγμάτευσης. Η αναφορά που γίνεται σε «παρόμοιες περιπτώσεις» (similar cases) μοιάζει περισσότερο με προτροπή για αυστηρή τήρηση του Μνημονίου παρά με υπόσχεση μερικής έστω ελάφρυνσης των δανειακών βαρών που έχει επωμισθεί ο ελληνικός λαός.

Πέμπτο: Η ελληνική κυβέρνηση, καλείται να δηλώσει με τρόπο επίσημο και δημόσιο, ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης της Συνόδου Κορυφής, με βάση την αρχή της ίσης μεταχείρισης και με αλλαγή της δανειακής σύμβασης προκειμένου να αρθούν τα δανειακά βάρη που ενώ τα έχει επωμισθεί ο ελληνικός λαός πηγαίνουν κατευθείαν στη χρηματοδότηση των τραπεζών».

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κληρικοί στο πλευρό των αγροτών – Επιστολές στήριξης από Μητροπολίτες

Σε μέγιστο κοινωνικό ζήτημα έχουν εξελιχθεί οι αγροτικές κινητοποιήσεις, με...