17.8 C
Chania
Wednesday, May 8, 2024

«Δήμαρχε, στείλε στο σπίτι μου τους πρόσφυγες»: Ο συγγραφέας Μιχάλης Στρατάκης απαντά στον Δήμαρχο Γορτύνας

Ημερομηνία:

Αλυσιδωτές αντιδράσεις και κύμα αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες προκαλεί η αμφιλεγόμενη απόφαση του Δήμου Γόρτυνας, που ελήφθη υπό την πίεση ομάδας μελών του ΕΠΑΜ την περασμένη Παρασκευή.  Πρόκειται για την απόφαση που έκλεινε προκαταβολικά τις πόρτες του δήμου στους πρόσφυγες, αν και όταν ζητηθεί από τη Γόρτυνα να πάρει μέρος στη φιλοξενία τους, αν φυσικά αποφασιστεί η μεταφορά κάποιων από αυτούς και στην Κρήτη.

Η απόφαση με τα πολλά «αν» ελήφθη για οικονομικούς λόγους (τουλάχιστον έτσι αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση) παρόλο που οι αγανακτισμένοι πολίτες, κυρίως μέλη του ΕΠΑΜ, εξέφραζαν φόβους για τη μεταφορά «φανατικών ισλαμιστών» και καλούσαν σε επαγρύπνηση για την προστασία των παιδιών και του τόπου τους.

Μετά τα γεγονότα, και την απόφαση της Παρασκευής σταδιακά κάνουν την εμφάνισή τους διαφορετικές φωνές στην περιοχή υψώνοντας τείχος αλληλεγγύης.

Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του συλλόγου διδασκόντων του Γενικού Λυκείου Ασημίου, στην οποία ζητείται η ανάκληση της απόφασης του Δήμου και μεταξύ άλλων αναφέρεται: «ως εκπαιδευτικοί διαπαιδαγωγούμε καθημερινά τα παιδιά μας με τις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την εν λόγω απόφαση του δημοτικού συμβουλίου».

Στο ίδιο κείμενο υπενθυμίζεται πως ο ίδιος δήμος έχει μαρτυρικά χωριά με πολλά θύματα και δημότες απόγονους ξεριζωμένων Μικρασιατών.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το ψήφισμα του συλλόγου καθηγητών του Γυμνασίου Αγίων Δέκα (όπου βρίσκεται και η έδρα του Δήμου) στην οποία τονίζουν  πως η συγκεκριμένη απόφαση του δήμου, τους προσβάλει ως εκπαιδευτικούς.

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση ενός πολίτη που κατάγεται από τη Γόρτυνα και ο οποίος έστειλε ανοιχτή επιστολή στον δήμαρχο διαθέτοντας το πατρικό του σπίτι για τη φιλοξενία προσφύγων αν  χρειαστεί.

Ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Μιχάλης Στρατάκης, που ζει μόνιμα στη Θεσσαλονίκη απευθυνόμενος στον δήμαρχο αναφέρει:

Ως δημότης του Δήμου Γόρτυνας, δικαιούμαι να έχω λόγο πάνω στην πρόσφατη απόφασή σας να δηλώσετε επισήμως, ότι ο Δήμος Γόρτυνας δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες, εάν αυτό ζητηθεί. Βεβαίως, αναφαίρετο δικαίωμά σας είναι, να καρφώσετε στην πόρτα του σπιτιού σας επιγραφή αναγράφουσα «ουστ ξένοι».

Δεν είναι όμως δικαίωμά σας τέτοια επιγραφή να καρφώσετε στις εισόδους του Δήμου,
διότι ο Δήμος Γόρτυνας ούτε σπίτι σας είναι, ούτε κανείς δεν σας εξουσιοδότησε να φτύνετε πάνω στην ανθρωπιά και στα φιλόξενα αισθήματα των κατοίκων του Δήμου.

Εν πάση περιπτώσει,  επειδή καμία όρεξη δεν έχω να απεραντολογήσω,  σας ζητώ τούτο:

Στις ξενοφοβικές, ρατσιστικές και μισάνθρωπες ταμπέλες  της απόφασής σας, να προσθέσετε μια φράση:

«Στο Δήμο Γόρτυνας, πρόσφυγες και μετανάστες δέχεται  ο Στρατάκης Μιχαήλ του Εμμανουήλ, δημότης Γόρτυνας και διαθέτων την πατρογονική εστία του στις Γκαγκάλες, για τη φιλοξενία οποιουδήποτε δυστυχισμένου».

Ανακοίνωση με την οποία ζητά την άμεση ανάκληση της απόφαση του δήμου εξέδωσε και η  ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζοντας πως αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τους Κρητικούς αλλά και για όλους τους Έλληνες εργαζόμενους που δίνουν μάχη για τη σωτηρία των προσφύγων και μεταναστών.

"google ad"

efsyn.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πως κατασκευάζεται ένα (συνδεδεμένο) «πράσινο νησί»

Της Βάννας Σφακιανάκη Ξεκινώντας ενοχοποιείς τους νησιώτες λέγοντας ότι επιβαρύνουν...

Αντιπυρική προστασία: οι κομματικές φιέστες και ο λάθος προσανατολισμός

Του Λευτέρη Καρχιμάκη * Το νέο δόγμα πυρόσβεσης μας υπόσχεται...

«Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω δει τέτοιο βομβαρδισμό» – Δραματική η κατάσταση στη Ράφα

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχουν αναφερθεί ότι σκοτώθηκαν κατά τη...