24.8 C
Chania
Sunday, June 30, 2024

Δήμος Αποκορώνου: Να γίνει γεωπάρκο ο δήμος καθ’ όλη του την έκταση

Ημερομηνία:

Με ομόφωνη απόφασή του δέχθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκορώνου την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής να περιληφθεί ο Δήμος καθ’ όλη του την έκταση στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης, είναι μια απόφαση – ορόσημο που ανοίγει τον δρόμο για περισσότερη περιβαλλοντική προστασία στις ιδιαιτερότητες της φύσης του Αποκόρωνα και παγκόσμια ανάδειξη του Δήμου σε περιοχή με ιδιαίτερη γεωλογική και περιβαλλοντολογική αξία.

Σύμφωνα με την εισήγηση τα Γεωπάρκα είναι περιοχές όπου, εκτός από ένα σύνολο χαρακτηριστικών γεωτόπων, μπορούν να συγκεντρώνουν και άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία,όπως αρχαιολογικές,οικολογικές,ιστορικές και πολιτιστικές αξίες και μπορούν να αποτελέσουν το έναυσμα για κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη ενεργοποιώντας τον τουρισμό με την μορφή του οικοτουρισμού ή γεωτουρισμού.

Στην Ελλάδα έχουν αναγνωριστεί και ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO 8 παγκόσμια γεωπάρκα: της Λέσβου,του Ψηλορείτη,του Βίκου- Αώου,του Χελμού-Βουραϊκού,της Σητείας,των Γρεβενών-Κοζάνης,της Κεφαλονιάς – Ιθάκης και της Λαυρεωτικής.

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου ανέφερε ότι ο Δήμος Αποκορώνου πέραν των φυσικών του ωραιοτήτων κατέχει πρωτεύουσα γεωλογική αξία στην Κρήτη και στην Ελλάδα αφού φιλοξενεί τα βαθύτερα σπηλαιοβάραθρα στην χώρα και από τα πλέον σημαντικά παγκοσμίως (Γουργούθακας,Λιοντάρι) και μια σειρά από σπήλαια και βάραθρα και χώνους στον ορεινό του όγκο με τεράστια γεωλογική και αισθητική αξία,τα οποία λειτουργούν ως υποδοχείς νερού και χιονιού και τροφοδοτούν τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Είναι επισκέψιμα από σπηλαιολόγους από όλο τον κόσμο και αρκετά από αυτά είναι αντικείμενο περαιτέρω εξερεύνησης.

Φιλοξενεί την λίμνη Κουρνά, την νοτιότερη λίμνη στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και την μοναδική φυσική λίμνη σε νησί στην Μεσόγειο θάλασσα.

Είναι ύψιστης γεωλογικής σημασίας αφού πρόκειται για ένα τεκτονικό ρήγμα που κατακλύζεται με νερό από την πηγή «Αμάτι» λόγω των νεογενών αποθέσεων που εξασφαλίζουν την στεγανότητά της ένεκα και της φύσης των πετρωμάτων της.

Φιλοξενεί το πρόσφατα ανακαλυφθέν «Σπήλαιο των Ελεφάντων» το οποίο είναι το πιο ιδιαίτερο σπήλαιο στην Κρήτη, ένα υποθαλάσσιο σπήλαιο με πλήθος παλαιοντολογικών ευρημάτων, με εύρεση οστών ελεφάντων και ελαφιών. Πρόκειται για την μοναδική θέση στην Κρήτη όπου έχουν βρεθεί οστά ελέφαντα κάτω από την θάλασσα,πράγμα που δείχνει ότι κάποτε στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε στεριά.

Υπάρχουν και άλλες θέσεις με ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον (Βλυχάδα Γεωργιούπολης, τα πλακοειδή πετρώματα της Αποκορωνιώτικης Μαδάρας,οι πηγές και εν γένει ο υδροφόρος ορίζοντας του Δυτικού Αποκορώνου, Σημαντικούς υδροβιότοπους (Αλμυρός, λίμνη Κουρνά, Περαστικός, Κοιλιάρης κ.α.), Δάση “Ουρπακιά”, “Κυπαρισόδασος”, “Αζίλακας”, Προστατευόμενες περιοχές Natura, Κ.Π.Ε. Βάμου (προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τη γεωλογική κληρονομιά και την προστασία της) κ.α.), οι οποίες σε συνδυασμό με χώρους αρχαιολογικού, ιστορικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος (καθορισμένες φυσιολατρικές διαδρομές) καθιστούν ολόκληρο τον Δήμο Αποκορώνου υποψήφια περιοχή για ένταξη στον κατάλογο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων.

Καταλήγοντας ο Δήμαρχος Αποκορώνου, Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναφέρει: “ Η αναγνώριση της περιοχής ως Γεωπάρκο, θα αναδείξει και θα προστατεύσει τη μοναδική γεωλογική και φυσική κληρονομιά, θα συμβάλει στην προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και θα αναπτύξει τον γεωτουρισμό, προωθώντας τη βιώσιμη ανάπτυξη”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τριπλάσιες από τον μέσο όρο 14 ετών, οι εκτάσεις που κάηκαν έως τώρα τον Ιούνιο

Καταστροφικές ήταν, έως τώρα οι συνέπειες του καυτού Ιούνιου...

Τσίπρας σε Κασσελάκη: «Αν θες να δοκιμάσεις έναν άνθρωπο, δώσε του εξουσία – Δεν μετανιώνω που παραιτήθηκα»

Στην τελετή αποφοίτησης του Koc University στην Κωνσταντινούπολη μίλησε ο Αλέξης...

Φωτιά στην Παχιά Άμμο της Παλαιόχωρας

Συναγερμός σήμανε στην πυροσβεστική από φωτιά που εκδηλώθηκε αργά...