Καθημερινή Μαχητική
Εφημερίδα

"google ad"

23.8 C
Chania
Thursday, March 27, 2025

Δήμος Πλατανιά: Πρόταση για απόδοση του Τέλους Ανθεκτικότητας στους Δήμους – “είναι άδικο να μην τους αποδίδεται μέρος των εσόδων”

Ημερομηνία:

Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης, συμμετείχε στο Φόρουμ για την Ανθεκτικότητα που διοργάνωσε το Ελληνικό Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων (Ελ.Δ.Α.Π.), στις 19 & 20 Μαρτίου 2025, στο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» στην Αργυρούπολη.

Η Πρόταση του Δήμου Πλατανιά για το Τέλος Ανθεκτικότητας

Στο διήμερο Φόρουμ, παρουσία Υπουργών, Δημάρχων και εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από όλη τη χώρα, ο κ. Μαλανδράκης παρουσίασε την πρόταση του Δήμου Πλατανιά για την απόδοση ποσοστού του Τέλους Ανθεκτικότητας (πρώην φόρος διανυκτέρευσης) στους Δήμους. Πρόκειται για πρόταση που έχει κατατεθεί ήδη από το 2018 και διεκδικείται σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η πρόταση προβλέπει:
✔ Απόδοση του 60% του τέλους στους Δήμους, για έργα τοπικής ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής.
✔ Το υπόλοιπο 40% να διατίθεται αποκλειστικά σε ανθεκτικά έργα και υποδομές θωράκισης από φυσικές καταστροφές, μέσω ειδικού προγράμματος Πολιτικής Προστασίας.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά, Ιωάννης Μαλανδράκης, τόνισε ότι:

«Οι Δήμοι δέχονται την “όχληση” από τη λειτουργία του τουριστικού τομέα και είναι άδικο να μην τους αποδίδεται μέρος των εσόδων που οφείλουν να ανήκουν στις τοπικές κοινωνίες. Αυτά τα κονδύλια πρέπει να αξιοποιηθούν για την τουριστική ανάπτυξη, την καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλά κυρίως για ανθεκτικά έργα και υποδομές θωράκισης από φυσικές καταστροφές».

Ευρεία στήριξη της πρότασης

Ο κ. Μαλανδράκης επισήμανε ότι η πρόταση έχει ομόφωνη αποδοχή από:

  • Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας).
  • Το Δ.Σ. του Δικτύου Ελ.Δ.Α.Π..
  • Τα συνέδρια των δύο οργανισμών.

Παράλληλα, έχει αποσταλεί εγγράφως στα αρμόδια Υπουργεία και στον Πρωθυπουργό.

Παράδοση της Πρότασης στα ΜΜΕ – Διάλογος με Μαθητές

Στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο κ. Μαλανδράκης απάντησε σε ερώτηση του δημοσιογράφου κ. Προβατά, που συντόνιζε τον διάλογο, και του παρέδωσε την πρόταση, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα, που αξίζει να αναδειχθεί δημοσιογραφικά.

Τέλος, συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι συζήτησης με μαθητές, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την ανθεκτικότητα και τη σημασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ