19.8 C
Chania
Sunday, May 19, 2024

Δήμος Χανίων: Διάλυση φιλαρμονικής – Γιατί κύριε Σκουλάκη;

Ημερομηνία:

Προφανώς είναι άγνωστο στον πολίτη – συνδημότη των Χανίων, ότι ένα βασικό περιουσιακό στοιχείο του Δήμου είναι η φιλαρμονική του. Και δεν μιλάμε βέβαια μόνο για το γνωστό κτιριακό συγκρότημα που είναι κατάλληλα διαμορφωμένο για την λειτουργία της, με ότι περιέχει και στεγάζει μέσα, δίπλα από την γενική αποθήκη της ΔΕΥΑΧ. Μιλάμε πρώτιστα, και ειδικά, για την  πολιτιστική- μουσική κληρονομιά, που εδώ και χρόνια υπηρετείται και προσφέρεται από τον Δήμο, στην κοινωνία της πόλης. Μιλάμε για κληρονομιά, προσφορά, που έχει να  κάνει με το πέρασμα δεκάδων συμπολιτών από αυτήν, αφιλοκερδώς στην πλειοψηφία των, ως μόνιμα μέλη, επικουρικά, με τους αρχιμουσικούς της, τις μεμονωμένες ορχήστρες ελαφράς και λαϊκής μουσικής, τη διδασκαλία για εκμάθηση μουσικών οργάνων σε νέους (και των δύο φύλλων) που  συγκροτούσαν και στελέχωναν όλα τα μουσικά σύνολα.

Έως και, «αφανής», αλλά σοβαρή προσπάθεια, διάσωσης και διατήρησης παλαιών μουσικών οργάνων της, αλλά και στολών των μελών της, είχε γίνει από πανάξια και ρομαντικά μέλη της, με σκοπό την δημιουργία Μουσείου της φιλαρμονικής των Χανίων. Της μιας και μοναδικής. ( Η Κέρκυρα έχει επτά αναγνωρισμένες και 2 ελεύθερες φιλαρμονικές).

Η φιλαρμονική της πόλης μας, που είχε φθάσει «ιστορικά» στο σημείο να παρελαύνει με 85 μέλη κατά το παρελθόν, κοσμώντας με την παρουσία της επετείους, εορτασμούς, όχι μόνο στην  πόλη, αλλά και σε όλο τον νομό, κάνοντας, έκτακτες εμφανίσεις, συναυλίες σε εκδηλώσεις στον Κήπο, στο Γηροκομείο, έως και ρεσιτάλ – συναυλίες  κλασικής μουσικής…. δρώμενα….

Ιδρύθηκε από τον Δήμαρχο Σκουλά, και σήμερα μετά από μια λαμπρή μακροχρόνια παρουσία έχει διαλυθεί από τον δήμαρχο Σκουλάκη. (Τυχαία τα δύο πρώτα συνθετικά των επωνύμων;)

Αλλά για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, η φθίνουσα πορεία, και εγκατάλειψη της Φιλαρμονικής, ξεκίνησε από την Δημαρχία Βιρβιδάκη και τον τότε αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού, για να πάρει την σκυτάλη και να συνεχίσει πανάξια το έργο της οριστικής της διάλυσης ο σημερινός Δήμαρχος με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του.

Μόλις επτά μουσικοί, δηλαδή κατ’ ουσίαν πέντε, είναι  σήμερα, ότι απέμεινε από την Φιλαρμονική – την ορχήστρα.

Συμπολίτες που πηγαίνουν μόνον πλέον, για να ενθυμούνται τα «περασμένα μεγαλεία» των λαμπρών εμφανίσεων, και να συντηρούν τα όργανα.

Ο δε Δήμος, παντελώς ανύπαρκτος, με ολοκληρωτική απουσία – κανένα ενδιαφέρον – και πλήρη εγκατάλειψη. Ούτε όραμα ούτε μνήμη.

Συμπερασματικά, κύριε Δήμαρχε Σκουλάκη, μετά το λαμπρό σας έργο των κατεδαφίσεων στην πόλη, που καυχιέστε γι’ αυτό, μπορείτε να προσθέσετε ένα ακόμα· Της διάλυσης – ‘κατεδάφισης’ – της φιλαρμονικής μας, που έπαψε να υπάρχει – να παρελαύνει – επί των ημερών σας.

Και δεν σας τιμά η ένοχη σιωπή σας για το θέμα αυτό, εφ’ όσων πορεύεσθε για εκλογές  «ποιώντας την νησαν»…. Καμιά πλέον τοποθέτηση – αναφορά – εξήγηση ή δικαιολογία από μεριάς σας για το μεγάλο θέμα αυτό, το οποίο, προφανώς ως «ανύπαρκτο έργο» δεν λειτουργεί ψηφοθηρικά, και είναι άνευ σημασίας για την Δημαρχία σας.

Και για τέλος κ. Σκουλάκη, επειδή η πόλη μας είναι , πόλη πολιτισμού, ιστορίας και μνήμης, σας θυμίζω και είναι πέρα για πέρα αληθινό ότι: ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΣΑΣΤΕ ΔΗΜΟΤΗΣ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. Ούτε και τώρα. Και μη επικαλεστείτε γραφειοκρατικές μεταναστευτικές διαδικασίες… ή θέλημα λαού!!! Δεν το έχετε. Γιατί λοιπόν να συγκινηθείτε και να ασχοληθείτε στη διάρκεια της Δημαρχίας σας για ένα θέμα για το οποία ΚΑΜΜΙΑ συναισθηματική και ιστορική υποδομή δεν διαθέτετε; ΛΥΠΟΥΜΕΘΑ

Σχολιαστής 53

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ