Ακούσαμε προσφάτως για μια νέα δίαιτα. Η δίαιτα αυτή, γνωστή και ως “Δίαιτα των Βραστών Αυγών”, υπόσχεται μεγάλη απώλεια βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

11 κιλά σε μόλις 2 εβδομάδες !

Είναι όμως εφικτό ;

Αποφασίσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους, ώστε να δούμε αν πραγματικά αξίζει τον κόπο …

Το σοκαριστικό σχετικά με αυτή τη δίαιτα είναι η πολύ μεγάλη απώλεια κιλών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Δε μιλάμε για 1 ή 2 κιλά ! Δε μιλάμε καν για 5 ή 6 κιλά ! Μιλάμε για σχεδόν 11 κιλά σε μόλις 2 εβδομάδες !!!

Η δίαιτα αυτή (όπως μαρτυρά και το όνομά της) περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση βραστών αυγών, αλλά και φρέσκων φρούτων και λαχανικών που πλαισιώνουν την πρωτεΐνη των αυγών και φέρνουν σε μια ισορροπία τον οργανισμό (εξαιτίας των υδατανθράκων και των φυτικών ινών που περιέχουν).

Πριν όμως περάσουμε στους βασικούς κανόνες της “Δίαιτας των Βραστών Αυγών” ας δούμε τα βασικά οφέλη της κατανάλωσης βραστών αυγών.

Βραστά Αυγά : Πώς να Κερδίσεις τα Μέγιστα Οφέλη

vrasmena-avga-diatrofi-gia-apwleia-varous

Τα αυγά είναι μια πραγματική (και απόλυτα οικονομική) υπερτροφή ! Περιέχουν πολύ σημαντικά θρεπτικά συστατικά, μεγάλη ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης, αλλά και πολύτιμες βιταμίνες που βοηθούν στην επίτευξη της δόμησης ενός γερού οργανισμού.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο που το αυγό αποτελεί βασική τροφή στη βρεφική και παιδική ηλικία.

Τα θρεπτικά του στοιχεία βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, χαρίζουν τεράστια ποσά ενέργειας και ευνοούν την σωστή κυτταρική λειτουργία.

Επίσης η καθημερινή κατανάλωση αυγού – αν και παλαιότερα είχε κατηγορηθεί ως επιβλαβής – πλέον συνίσταται από τους γιατρούς & τους διατροφολόγους. Ένα βραστό αυγό την ΚΑΘΕ ημέρα (ιδανικά στο πρωινό γεύμα) χαρίζει ενέργεια, σωματική δύναμη και πνευματική διαύγεια στο άτομο.

Το αυγό είναι ιδανική τροφή για πρωινό ξεκίνημα για ένα παιδί πριν από το σχολείο αλλά και για έναν ενήλικα πριν από ακόμα μια κουραστική & απαιτητική μέρα στη δουλειά του.

"google ad"

Αν έπρεπε να αναφέρω κάτι πρώτο σχετικά με τα οφέλη των αυγών στη διατροφή είναι η ωφέλιμη & υψηλής διατροφικής αξίας ζωική πρωτεΐνη που προσφέρουν. Η πρωτεΐνη του αυγού συμβάλλει στη σωστή μυοσκελετική ανάπτυξη του ατόμου, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του συστήματος, στην καταπολέμηση της σωματικής & πνευματικής κόπωσης, καθώς και στην σωστή λειτουργία των οργάνων.

Ένα αυγό μεσαίου μεγέθους (δηλαδή αυγό περίπου 44 γραμμαρίων) παρέχει σχεδόν 6 με 7 γραμμάρια υψηλής ποιοτικά πρωτεΐνης. Ένα μικρό αυγό αντίστοιχα (δηλαδή αυγό περίπου 38 γραμμαρίων) υπολογίζεται ότι παρέχει περίπου 5 γραμμάρια πρωτεΐνης και ένα πολύ μεγάλο αυγό (ΧXL δηλαδή αυγό περίπου 63 γραμμαρίων) σχεδόν 78,5 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Πολλοί θεωρούν ότι το ασπράδι περιέχει όλη την πρωτεΐνη αλλά αυτό δεν ισχύει. Το αυγό περιέχει ικανή ποσότητα πρωτεΐνης τόσο στο ασπράδι όσο και στον κρόκο του.

Μάλιστα ο κρόκος του αυγού (που πολλοί παραλείπουν ώστε να μειώσουν την θερμιδική αξία του γεύματός τους) περιέχει  μεγάλη ποσότητα ωφέλιμων καλών λιπαρών που βοηθούν στην ανοσολογία του οργανισμού.

Ιδανικά λοιπόν είναι προτιμότερο να φας ένα ολόκληρο αυγό (κρόκο & ασπράδι) παρά 4 ασπράδια μόνο.

Επίσης κάτι που πρέπει να γνωρίζει κανείς είναι πως η διατροφική αξία των αυγών μεταβάλλεται ανάλογα με το μαγείρεμα. Ένα ωμό αυγό προσφέρει ωφέλιμη πρωτεΐνη που αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά ποσοστό 50 %, ενώ ένα καλά βρασμένο αυγό κατά ποσοστό 90 % αντίστοιχα !

ΠΡΟΣΟΧΗ : Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΩΜΩΝ ΑΥΓΩΝ ΕΝΕΧΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΗΣ ΑΠΟ ΣΑΛΜΟΝΕΛΛΑ !

Ένας ακόμα σοβαρός διατροφικός λόγος που χρειάζονται τα αυγά στη διατροφή μας είναι και η βιταμίνη D που περιέχουν. Η βιταμίνη D βοηθά τον οργανισμό να αφομοιώνει καλύτερα το ασβέστιο και να διατηρεί υγιή τα οστά.

Τέλος, ο συνδυασμός από ψευδάργυρο & σελήνιο των αυγών, παρέχει υψηλή αντιοξειδωτική προστασία στον οργανισμό και ενισχύει την ανοσοποιητική άμυνά του.

  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΝΟ 1 ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΣ : ΤΑ ΑΥΓΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΟΥ ΗΠΑΤΟΣ. ΕΙΔΙΚΑ, ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ ΚΑΤΑΧΡΗΣΕΙΣ ΤΟΞΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ, ΦΑΡΜΑΚΩΝ Ή ΑΛΚΟΟΛΗΣ, ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΥΓΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΚΩΤΙΟΥ ΤΟΥΣ.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΝΟ 2 ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΣ : ΤΑ ΑΥΓΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ, ΣΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΗΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗΣ. ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΜΙΑΣ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ, ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΤΡΥΠΤΟΦΑΝΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΩΣ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ ΣΕΡΟΤΟΝΙΝΗΣ … ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗΣ “ΟΡΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ & ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ” !
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΝΟ 3 ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΣ : ΤΑ ΑΥΓΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΙΔΑΝΙΚΗ ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΓΚΥΜΟΝΟΥΣΑ. ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΦΟΛΙΚΟ ΟΞΥ (ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β9) ΠΟΥ ΕΥΝΟΕΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΒΡΥΟΥ.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΝΟ 4 ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΣ : ΤΑ ΑΥΓΑ ΜΕΙΩΝΟΥΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΩΝ ΕΠΕΙΣΟΔΙΩΝ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΠΩΣ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΜΟΛΙΣ 1 ΑΥΓΟΥ/ΗΜΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ 26 %, ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΙΜΟΡΡΑΓΙΚΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ 28 % ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΧΕΔΟΝ 18 %. ΕΠΙΣΗΣ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΝ ΤΑΚΤΙΚΑ ΑΥΓΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΥΝ 12 % ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΝΟΣΗΣΟΥΝ ΑΠΟ ΙΣΧΑΙΜΙΚΗ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ.
  • ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΝΟ 5 ΠΟΥ ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΕΣ : Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΑΥΓΟΥ (ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΡΟΚΟΣ) ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΣΩΜΑΤΙΚΟΥ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΤΟΥ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟΥ ΛΙΠΟΥΣ.

Οι Βασικοί Κανόνες της “Δίαιτας των Βραστών Αυγών”

diaita-hwris-natrio-alati

  • Κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού (ή αφεψημάτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών) με σκοπό την επαρκή ενυδάτωση του οργανισμού και την απομάκρυνση των επικίνδυνων & βλαβερών τοξικών ουσιών.
  • Περιορισμός κατανάλωσης νατρίου (αλατιού) ώστε να αποφευχθεί η κατακράτηση υγρών, το πρήξιμο και το αίσθημα φουσκώματος & δυσφορίας.
  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών, αναψυκτικών, ζαχαρούχων χυμών και ενεργειακών ποτών.
  • Αποφυγή κατανάλωσης junk food και τυποποιημένων τροφίμων.
  • Κατανάλωση καλών υδατανθράκων (από φρέσκα φρούτα & λαχανικά εποχής αλλά και δημητριακά ολικής άλεσης).
  • Κατανάλωση κοτόπουλου (στον ατμό, βραστού ή ψητού φιλέτου & χωρίς πέτσες) για μεσημεριανό ή για βραδινό γεύμα μαζί με πράσινη σαλάτα.
  • Κατανάλωση έως και 2 βραστών αυγών το πρωί μαζί με φρέσκα φρούτα ή λαχανικά.
  • Κατανάλωση έως και 2 βραστών αυγών το μεσημέρι ή το βράδυ μαζί με σαλάτα ή φρουτοσαλάτα.
  • Επιτρέπεται η κατανάλωση 1 μερίδας δημητριακών ολικής άλεσης (σε μορφή δημητριακών, ζυμαρικών ή ψωμιού) ανά ημέρα.
  • Επιτρέπεται η κατανάλωση 1 μερίδας γαλακτοκομικού προϊόντος με χαμηλά λιπαρά ανά ημέρα.
  • Τα λαχανικά μπορούν να καταναλώνονται φρέσκα & ωμά ή ως μαγειρεμένη σαλάτα λαχανικών (δηλαδή βραστά, ψητά ή στον ατμό).
  • Διάρκεια δίαιτας : 2 εβδομάδες (όχι παραπάνω !!!).

Λειτουργεί;

Και όμως αυτό το διατροφικό πρόγραμμα απώλειας βάρους φαίνεται να έχει γίνει φαβορί στις ΗΠΑ. Αυτό πιστεύω πως εν μέρει έχει να κάνει με την ταχεία απώλεια βάρους που υπόσχεται (σχεδόν 11 κιλά σε 2 εβδομάδες), αλλά κυρίως έχει να κάνει με τη μικρή διάρκεια της δίαιτας (και των περιοριστικών της μέτρων).

Η “Δίαιτα των Βραστών Αυγών” είναι μια σούπερ-γρήγορη πρωτεϊνική δίαιτα που στοχεύει στην καύση του σωματικού λίπους για εξοικονόμηση ενέργειας. Αυτό οφείλεται στην εξαιρετικά μικρή κατανάλωση υδατανθράκων που συνιστά.

Με αυτό τον τρόπο – εκτός από μεγάλη λιποδιάλυση – επιτυγχάνεται και έλεγχος των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα και άρα περιορισμός των βουλιμικών/υπερφαγικών επεισοδίων μέσα στη διάρκεια της ημέρας.

Μετά από τις 2 εβδομάδες πρωτεϊνικής διατροφής, θα δεις μεγάλη διαφορά στην όρεξή σου αλλά και στον αυτοέλεγχό σου την ώρα του γεύματος. Επίσης θα παρατηρήσεις μικρότερη επιθυμία για λιπαρά τρόφιμα, για junk food ή για γλυκά.

Με την δίαιτα που βασίζεται στην κατανάλωση πρωτεΐνης (στην συγκεκριμένη περίπτωση από βραστά αυγά) μπορείς να επιτύχεις γρήγορη απώλεια κιλών (χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία).

Τα λαχανικά που είναι προτιμότερο να καταναλώνεις είναι αυτά που είναι χαμηλά σε υδατάνθρακες (όπως για παράδειγμα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το μπρόκολο, τα μανιτάρια, τα κολοκυθάκια, το σπανάκι, τα χόρτα,τα σπαράγγια, το αγγούρι).

Για να πετύχεις τον στόχο σου (δηλαδή την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη απώλεια βάρους) μέσα στο χρονικό διάστημα των 2 εβδομάδων που διαρκεί η δίαιτα, θα πρέπει να είσαι αποφασισμένος & πειθαρχημένος.

Για αυτές τις 2 εβδομάδες (που δεν είναι δα και κανένα μεγάλο χρονικό διάστημα) θα πρέπει να ακολουθήσεις πιστά το διατροφικό πρόγραμμα της δίαιτας (και να παραμείνεις πιστός/η στους κανόνες της).

Επίσης είναι απαραίτητο να πίνεις άφθονο νερό που θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού και θα τονώσει τον μεταβολικό ρυθμό του (αυξάνοντας έτσι τις καύσεις σωματικού λίπους).

Επιπρόσθετα, στην επίτευξη ενός θεαματικού αποτελέσματος πολύ σημαντικό ρόλο παίζει σαφώς και η σωματική άσκηση που ακολουθείς. Εάν γυμνάζεσαι, τα αποτελέσματα, θα είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με την περίπτωση που ακολουθείς καθιστική καθημερινότητα.

Τις πρώτες ημέρες υπάρχει πιθανότητα να αισθανθείς μια απώλεια δυνάμεων. Είναι απόλυτα φυσιολογικό και οφείλεται στην απότομη αλλαγή των διατροφικών σου συνηθειών. Ο ξαφνικός περιορισμός των υδατανθράκων από τα γεύματά σου μπορεί αρχικά να σε κάνει να νιώσεις κουρασμένος & χωρίς ενέργεια.

Αυτό όμως είναι και το ζητούμενο της συγκεκριμένης διατροφής !

Μόλις ο οργανισμός σου κατανοήσει την διατροφική έλλειψη των υδατανθράκων (και άρα της άμεσης ενέργειας) θα αναγκαστεί να κάψει σωματικό λίπος προς εξοικονόμησή της και διεκπεραίωσης όλων των βασικών λειτουργιών του.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ ! ΘΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ! ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΒΑΡΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ … ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΤΩΝ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΩΝ!

Ο λόγος είναι πολύ απλός και απόλυτα δικαιολογημένος. Η πρωτεϊνική διατροφή με τα βραστά αυγά επιβάλλει πολλούς διατροφικούς περιορισμούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ωφέλιμα τρόφιμα που όμως για αυτό το διάστημα απαγορεύεται η κατανάλωσή τους. Με άλλα λόγια ; Θρεπτικά στοιχεία που για διάστημα 2 εβδομάδων (για όσο δηλαδή διαρκεί το πρόγραμμα) θα λείψουν στον οργανισμό ! Μετά το πέρας των 2 εβδομάδων μπορείς να αρχίσεις σταδιακά να προσθέτεις τρόφιμα στη διατροφή σου μέχρι του σημείου που θα οδηγήσει σε μια μόνιμη σταθεροποίηση του βάρους σου.