15.8 C
Chania
Saturday, December 6, 2025

Δίκαιη κατανομή του Τέλους Ανθεκτικότητας: Η πρόταση των Ενεργών Πολιτών Πλατανιά

Ημερομηνία:

Την ανάγκη δίκαιης κατανομής των εσόδων από το «τέλος ανθεκτικότητας» προς όφελος των τοπικών κοινωνιών επισημαίνουν οι Ενεργοί Πολίτες Πλατανιά, στηρίζοντας την πρόταση του Δημάρχου Πλατανιά που παρουσιάστηκε στο φόρουμ του Ελληνικού Δικτύου Ανθεκτικών Πόλεων.

Όπως επισημαίνουν, αν και το τέλος αυτό εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη, τα έσοδά του καταλήγουν αποκλειστικά στο κράτος, χωρίς να αποδίδονται στους Δήμους που βιώνουν τις άμεσες επιπτώσεις του τουρισμού. Η πρότασή τους περιλαμβάνει μια πιο δίκαιη κατανομή των εσόδων, ως εξής:

  • 48% να αποδίδεται στον Δήμο που επωμίζεται το βάρος του τουρισμού, ώστε να μπορεί να βελτιώσει τις υποδομές και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
  • 12% να συγκεντρώνεται σε έναν κοινό πόρο, ο οποίος θα διανέμεται ισότιμα σε όλους τους 332 Δήμους της χώρας.
  • 40% να διοχετεύεται σε ειδικό ταμείο ανθεκτικότητας, που θα χρηματοδοτεί έργα βιωσιμότητας και ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.

Οι Ενεργοί Πολίτες Πλατανιά τονίζουν πως η συγκεκριμένη πρόταση εξασφαλίζει μια πιο δίκαιη και αποτελεσματική διαχείριση των πόρων, ενισχύοντας τους Δήμους που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τον τουρισμό, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στη συνολική ανθεκτικότητα της χώρας.

Τέλος, καλούν την Πολιτεία να εξετάσει σοβαρά την πρόταση και να προχωρήσει στις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές, ώστε να εφαρμοστεί ένα σύστημα που θα στηρίζει ουσιαστικά τις τοπικές κοινωνίες.

Δεν μπορούν όλοι να πληρώσουν. Και το σεβόμαστε.

Αν βρίσκεσαι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, συνέχισε να μας διαβάζεις δωρεάν. Η ενημέρωση πρέπει να παραμένει προσβάσιμη για όλους.

Αν όμως μπορείς, στήριξέ μας σήμερα. Ορίστε δύο καλοί λόγοι για να το κάνεις:

  1. Η στήριξή σου ενισχύει άμεσα την ποιότητα και την ανεξαρτησία της δημοσιογραφίας μας.
  2. Κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ και η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 1 λεπτό.

Επίλεξε σήμερα να γίνεις συνδρομητής ή δωρητής.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ