18.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

“Δίκτυο επισφαλώς εργαζομένων – ανέργων Χανίων”: Εργολαβίες στο Δημόσιο

Ημερομηνία:

Το 1998 ο Νίκος Χριστοδουλάκης ως υφυπουργός Οικονομικών, εισηγήθηκε τον νόμο 2639 για τα ιδιωτικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, που οδήγησε στις εργολαβίες καθαρισμού αρχικά στο Δημόσιο, με πρόσχημα, την καλύτερη διαχείριση των δαπανών. Με βάση τον νόμο αυτό, ο εργολάβος που ανακηρύσσεται ανάδοχος του μειοδοτικού διαγωνισμού θα τηρεί στο ακέραιο, την εργατική νομοθεσία προς τους εργαζομένους που προσλαμβάνει, συν τα υλικά καθαρισμού και το 12% του νόμιμου επιχειρηματικού κέρδους!

Μετά απο 17 χρόνια εφαρμογής των εργολαβιών στο Δημόσιο, το ίδιο έχει καταρρεύσει ολοσχερώς, οι εργασιακές σχέσεις έχουν πισωγυρίσει στον πραγματικό Μεσαίωνα και οι προσπάθειες αντίστασης των εργαζομένων στην εξαθλίωση, αντιμετωπίζονται όπως η Κωνσταντίνα Κούνεβα: Ατιμωρητί!!!

Κοντολογίς, ο νόμος του κ. Χριστοδουλάκη, ήταν η Κερκόπορτα της άλωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και του αχαλίνωτου κέρδους στους «υμετέρους»!

Ας δούμε, το εργασιακό καθεστώς στους εργολάβους του Δημοσίου, σήμερα:

. Μετά την κατάργηση του κατώτατου μισθού, οι εργαζόμενοι αμείβονται με 560€ μεικτά μηνιαίως! Στην καθαριότητα, πρέπει να αμείβονται με 930€, όπως ισχύει με την τρέχουσα κλαδική σύμβαση εργασίας!

. Εργάζονται 48 ώρες την εβδομάδα επί εξαήμερο, ενώ θα έπρεπε να τηρείται το πενθήμερο 32ωρο! Παράνομη υπέρβαση κατά 50% του χρόνου εργασίας την εβδομάδα!

. Οι συναπτόμενες συμβάσεις με το Δημόσιο, αναφέρουν ακριβώς τον απαραίτητο αριθμό εργαζομένων για την αντίστοιχη εργολαβία!

Πολλοί εργολάβοι, προσλαμβάνουν εργαζόμενους – συνήθως αλλοδαπούς με ή χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα – που δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, χωρίς ασφάλιση και τα ένσημα αυτά, τα «πουλούν» είτε στους ίδιους είτε σε άσχετους με την εργασία ανθρώπους! Έτσι, παρουσιάζεται το παράδοξο να μην επιδοτούνται την ανεργία οι απολυμένοι ανασφάλιστοι και το επίδομα να το παίρνουν,  αυτοί που δεν εργάζονται ποτέ και συμπληρώνουν ταυτόχρονα τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης!

. Το ΙΚΑ, αρκείται – με βάση την νομοθεσία – σε απλή υπεύθυνη δήλωση του εργολήπτη για την τήρηση των εργασιακών υποχρεώσεών τους προς τους εργαζόμενους και προς το ίδρυμα!

. Η ιλιγγιώδης ανεργία σήμερα, εντείνει την απειλή απόλυσης των εργαζομένων, άν αναφέρουν στον οποιονδήποτε, την εργασιακή τους κατάσταση!

. Με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οι εργοδότες καθυστερούν την καταβολή των – έτσι κι αλλιώς πενιχρών – δεδουλευμένων επι μήνες, αρκούμενοι στην καταβολή «έναντι» αδιαφορώντας για τις βιοποριστικές ανάγκες των εργαζομένων!

. Αποδεδειγμένα, η πρόσληψη τακτικού προσωπικού με τις νόμιμες αμοιβές, στοιχίζει στο Δημόσιο πολύ λιγότερα χρήματα με καλές υπηρεσίες, απ` ότι οι εργολάβοι, με λιγότερους πραγματικούς εργαζόμενους!

. Οι εργολάβοι χρησιμοποιούνται απο τους κομματάρχες τοπικούς άρχοντες, ως μεσολαβητές προσλήψεων – ρουσφετιών – για εξαγορά ψήφων κατα τις προεκλογικές περιόδους.

Αυτά και άλλα πολλά, σηματοδοτούν μια κοινωνική κατάρρευση που όμοιά της, δεν βίωσε η χώρα ποτέ στο παρελθόν!

"google ad"

Άμεση προτεραιότητά μας είναι, η ανάδειξη των εργασιακών δικαιωμάτων, τα αίτια που οδηγούν στην εξαθλίωση και ο αγώνας για κοινωνική ανατροπή με επίκεντρο την ευημερία της κοινωνίας, χωρίς προϋποθέσεις και συμβιβασμούς!

Στόχος μας, πρέπει να είναι η δικτύωση με όλα τα μέτωπα αντίστασης, καθώς  και η δημιουργία μετώπου επίθεσης για την ανάκτηση των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας και ακόμη παραπέρα, βελτίωσης της κοινωνίας!

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ