Μετά το σοκ στην τοπική κοινωνία με τις 6 απόπειρες αυτοκτονίες σε μία εβδομάδα, από τις οποίες οι τρεις είχαν τραγική κατάληξη, άλλο ένα περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο της θλίψης και της εξαθλίωσης που έχει οδηγήσει τους πολίτες η οικονομική κρίση.
Νεαρή μητέρα ζήτησε από τον Σύλλογο «Το φωτεινό Αστέρι» να δώσουν το παιδί της για υιοθεσία αφού η ίδια δεν μπορεί να του προσφέρει καθημερινά τα προς το ζειν.
Αυτό αποκάλυψε στο PatrasTimes.gr o πρόεδρος του Συλλόγου, Χρήστος Σπηλιόπουλος, σημειώνοντας πως μέσα στον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο 120 οικογένειες της Αχαϊκής πρωτεύουσας ζήτησαν τη βοήθεια του Φωτεινού Αστεριού!
Όμως δεν είναι μόνο αυτές οι περιπτώσεις.
Ο αριθμός των νεογέννητων παιδιών, που αντί για ένα ζεστό σπιτικό περνούν τους πρώτους μήνες της ζωής του σε κάποιο «ψυχρό» θάλαμο νοσοκομείου, αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς.
«Κάποτε ήταν ανύπαντρες μητέρες που αποφάσιζαν να δώσουν τα μωρά τους για υιοθεσία. Τα χρόνια της κρίσης οικονομικοί λόγοι είναι εκείνοι που οδηγούν τις μητέρες να δίνουν τα παιδιά τους για υιοθεσία μέσω της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου, που ακολουθεί τη νόμιμη διαδικασία», εξηγεί η κ. Τζανέτου.
Εγκαταλείπουν και μεγαλύτερα παιδιά
Πολλές φορές, εκτός από τα βρέφη, την ίδια τραγική κατάληξη έχουν και μικρά παιδιά ηλικίας 3 έως 9 ετών, τα οποία με εντολή Εισαγγελέα έχει κληθεί να υποδεχθεί το Αχιλλοπούλειο μέχρι να δοθούν για υιοθεσία.
«Πρόκειται για παιδιά που έχουν παραμεληθεί από τους γονείς τους και τα περιστατικά καταγγέλλονται κυρίως από γείτονες. Και σε αυτή την περίσταση, ο οικονομικός παράγοντας κρύβεται πίσω από την παραμέληση ενός παιδιού. Ο πατέρας και η μητέρα τρέχουν για το μεροκάματο και το παιδί εγκαταλείπεται»καταλήγει η κ. Τζανέτου.
Έρευνα-σοκ
Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί έρευνα σχετικά με το πώς βιώνουν τα παιδιά την οικονομική κρίση, την οποία εκπόνησε η εκπαιδευτικός Μάτα Μαγαλιού, στο πλαίσιο διπλωματικής εργασίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Οι απαντήσεις μαθητών της Ε’ και Στ’ Δημοτικού, που κλήθηκαν να απαντήσουν γραπτώς σε σχετικό ερωτηματολόγιο, συγκλονίζουν και συνάμα προβληματίζουν.
«Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει το σχολείο. Ένα παιδί στο σχολείο μας έκλεψε το πρωινό ενός άλλου παιδιού, γιατί δεν είχε να φάει», απάντησε ένα από παιδιά περιγράφοντας τις σκληρές εικόνες που βιώνει.
«Φοβόμαστε μη χειροτερέψουν τα πράγματα και δεν έχουμε ούτε σπίτι, ούτε φαΐ, ούτε τίποτα», έγραψε ένα άλλο. «Έχω πολλές ανησυχίες, γιατί η μαμά μου δουλεύει και παίρνει ψίχουλα και αν τα πάρει. Ο πατέρας μου είναι συνταξιούχος και έχει να πληρωθεί ένα χρόνο σχεδόν», σχολίασε ένα τρίτο.
Σύμφωνα με την εκπαιδευτικό, «τα παιδιά δείχνουν να αντιλαμβάνονται ρεαλιστικά την επιδείνωση των συνθηκών που ζουν οι οικογένειές τους και οι συνάνθρωποί τους, έχουν δηλαδή μία σαφή αντίληψη της κοινωνικής κατάστασης».
Όπως παρατηρεί, οι απαντήσεις των παιδιών περιγράφουν μία κοινωνική πραγματικότητα με αυξανόμενες δυσκολίες και προβλήματα που βιώνουν τα ίδια και οι γονείς τους, κάτι που τους δημιουργεί δυσάρεστα συναισθήματα, άγχος και ανησυχία για το παρόν και το μέλλον τους.