14.8 C
Chania
Tuesday, March 19, 2024

Δακρυγόνα και κρότου λάμψης από ΜΑΤ στα σοκάκια της παλιάς πόλης! | Φωτός+Βίντεο

Ημερομηνία:

Πρωτόγνωρες εικόνες χθες το βράδυ στα Χανιά.

Διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε με κρότου λάμψης και δακρυγόνα μέσα στα σοκάκια της παλιάς πόλης σε διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης του κτιρίου του Πολυτεχνείου Κρήτης επί της οδού Μελιδώνιου.

Όπως φαίνεται και σε βίντεο που αναρτήθηκε στη σελίδα “Αυτοοργανωμένοι Δημόσιοι Χώροι” δεν υπήρχε καμία ένταση στο σημείο, ούτε σύγκρουση με την αστυνομία που να δικαιολογούσε αυτή την εξέλιξη.

Το αποτέλεσμα ήταν ολόκληρες γειτονιές να πνιγούν μέσα στα δακρυγόνα. Η διμοιρία είχε έρθει για τον σκοπό αυτό από το Ρέθυμνο.

Σημειώνουμε ότι οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν ξανά επί της οδού Μινώος και συνέχισαν με πορεία στα στενά της πόλης, δίχως να προκληθεί περαιτέρω ένταση.

Δείτε φωτός και βίντεο:

Υπενθυμίζουμε ότι χθες κατόπιν Εισαγγελικής παραγγελία πραγματοποιήθηκε αστυνομικό επιχείρηση για την εκκένωση κτιρίου, ιδιοκτησίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, το οποίο βρίσκεται στην οδό Μελιδονίου αρ. 31 στα Χανιά και τελούσε υπό κατάληψη από 24 Δεκεμβρίου 2021.

Από το κτίριο προσήχθησαν 3 άτομα οι οποίοι οδηγήθηκαν στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Χανίων.

Σημειώνουμε ότι μετά την εκκένωση της κατάληψης επί της οδού Μελιδονίου η κατάληψη Rosa Nera σε ανακοίνωσή της αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα στέγασης που υπάρχει τα τελευταία χρόνια στα Χανιά.

«Σε μια περίοδο που ξεσπούν αντιδράσεις ανά την Ελλάδα για εξώσεις ανθρώπων που χάνουν τα σπίτια τους λόγω χρεών, τις οικογένειες προσφύγων που πετάνε έξω αφού έληξαν τα προγράμματα που τους παρείχαν ένα σπίτι, οφείλουμε να βάλουμε προτεραιότητα την στέγαση και να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όσους χάνουν το σπίτι τους κι όσες συλλαμβάνονται επειδή μετέτρεψαν σε σπιτικό κάποιο ερείπιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά της η Ενωτική Πρωτοβουλία Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης με δικια της ανακοίνωση αναφέρεται στις ευθύνες της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης κατηγορώντας την ότι έδωσε την έγκριση -εάν όχι την εντολή- για την εκκένωση της κατάληψης, όπως άλλωστε έχει πράξει και στο παρελθόν με την κατάληψη της Rosa Nera.

"google ad"

«Πιο πολύ ενδιαφέρεται η διοίκηση και η πρυτανεία φαίνεται να αφήνει την περιουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης αναξιοποίητη ή να την ξεπουλάει σε ιδιώτες από ότι να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών», αναφέρεται στην ανακοίνωση των φοιτητών, ενώ κάνουν λόγο για επιχειρηματικά συμφέροντα και ξεπούλημα της περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης:

«Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες αστυνομικής επέμβασης σε κτήριο που τελούσε υπό κατάληψη στέγης στην οδό Μελινδώνης και ανήκει στο Πολυτεχνείο Κρήτης. Από την αρχή της θητείας της, η ΝΔ πίστη στο δόγμα του ” νόμος και τάξη” επιβάλλει την αστυνομική παρουσία και επιβολή από άκρη σε άκρη της χώρας!

Το ότι ο συγκεκριμένος χώρος,, ως ιδιοκτησία του Πολυτεχνείου αποτελεί και χώρο ασύλου καθιστά την αστυνομική επιχείρηση ακόμη πιο προκλητική ! Το άσυλο που κερδήθηκε με το αίμα του Πολυτεχνείου και των αγώνων της μεταπολίτευσης έχει βάλει στο στόχαστρο της η ΝΔ από τις πρώτες μέρες εκλογής της με τους φοιτητές από τότε να το διατηρούν ανέπαφο μέσα από συνελεύσεις, καταλήψεις, εκδηλώσεις, κινητοποιήσεις κλπ.

Η όξυνση της έντασης μέσα από συνεχόμενα κατασταλτικά επεισόδια και οξυμένη αστυνομική βία σκοπό έχει την τρομοκρατική του λαού και της νεολαίας και αποτελεί βασική προεκλογική καμπάνια για την κυβέρνηση του αυταρχισμού. Μόλις πριν τρεις ημέρες είδαμε την ομάδα ΔΙΑΣ να πυροβολεί στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομά για 20€ ενώ το νοσοκομείο αρνείται να βγάλει ιατρικό ανακοινωθέν συγκαλύπτοντας το συμβάν και αποκρύπτοντας την πραγματικότητα. Μάλιστα βλέπουμε ταυτόχρονα την επίθεση που δέχονται οι καταυλισμοί Ρομά σε όλη τη Δυτική Αττική ενώ οι δυνάμεις καταστολής δεν δίστασαν να χτυπήσουν ακόμη και τον πατέρα του 16χρονου έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο γιος του!!

Δε γίνεται να μην αναφερθούμε στις ευθύνες της διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οποία έδωσε την έγκριση -εάν όχι την εντολή- για την εκκένωση της κατάληψης, όπως την έχουμε δει να ξανακάνει. Πιο πολύ ενδιαφέρεται η διοίκηση και η πρυτανεία φαίνεται να αφήνει την περιουσία του Πολυτεχνείου Κρήτης αναξιοποίητη ή να την ξεπουλάει σε ιδιώτες από ότι να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών.

Δεν μας εκπλήσσει βέβαια αυτή η στάση, αφού διαχρονικά βλέπαμε και βλέπουμε το Πολυτεχνείο Κρήτης, να ξεπουλάει την τεράστια περιουσία του όσο όσο για επιχειρηματικά συμφέροντα, βλ. το Παπαδοπέτρου, τον λόφο Καστέλι τον οποίο από το 2017 ξεπούλησε η πρυτανεία, του νυν βουλευτή με την ΝΔ στα Χανιά, Διγαλάκη σε μεγάλη εταιρεία προκειμένου να κάνει τα κτίρια υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Εμείς θέλουμε η περιουσία του ΠΚ να αξιοποιείται για τις ανάγκες των φοιτητ(ρι)ων αντί να ξεπουλιέται. Κάνουμε ξεκάθαρο πως η προσπάθεια για όξυνσης της καταστολής και η τρομοκρατία δεν θα περάσουν! Το μαζικό κίνημα, ο λαός και η νεολαία έδωσαν την απάντηση τους στις 6 Δεκεμβρίου πριν λίγες ημέρες με τις μαζικότερες πορείες των τελευταίων ετών σε ολόκληρη την χώρα. Ο κρατικός αυταρχισμός και το απόστημα της αστυνομικής βίας θα σπάσουν!

ΦΤΏΧΕΙΑ ΒΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΉ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ Η ΠΟΛΙΤΙΚΉ».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News και στο facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η νύχτα πριν την Μεγάλη Παρέλαση του Καρναβαλιού στο εορταστικό Ρέθυμνο | Φωτός

Κάποιοι δεν αντέχουν τα καρναβάλια, πολλοί άλλοι περιμένουν πώς...

Ρωσία: Ο Πούτιν ξανά πρόεδρος με 88% των ψήφων – Εξασφάλισε πέμπτη θητεία

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία...

«Τσουνάμι» στο Μαξίμου από το «Newsletter Gate» – Κατατέθηκε η πρώτη αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Χιονοστιβάδα εξελίξεων έρχεται για την κυβέρνηση μετά τη «θυσία» του...