11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Δαμανάκη ή Διαμαντοπούλου φαίνεται να είναι το δίλημμα Μητσοτάκη για την ΠτΔ

Ημερομηνία:

Στις 22 Ιανουαρίου ψηφίζεται ο εκλογικός νόμος και την επομένη, πριν αναχωρήσει για το Νταβός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με διάγγελμα του (δηλώσεις από το Μαξίμου) ή από άλλο πολιτικό βήμα, θα αναγγείλει το πρόσωπο που θα προτείνει η ΝΔ για Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Ακολούθως τα άλλα κόμματα θα ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους για το ποιον θα στηρίξουν ή θα προτείνουν. Πιθανόν την Δευτέρα 27 Ιανουαρίου να γίνει η πρώτη ψηφοφορία η οποία απαιτεί 200 ψήφους. Εφόσον δεν εκλεγεί ΠτΔ ακολουθεί εντός πέντε ημερών η δεύτερη που απαιτεί επίσης 200 και μετά ανά πενθήμερο προβλέπονται δύο ακόμη ψηφοφορίες με 180 και 151.

Το μόνο τηλεφώνημα που θα γίνει από τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα είναι στην πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ Φώφη Γεννηματά διότι ο στόχος του είναι ο επόμενος ΠτΔ να ψηφιστεί και από το δικό της κόμμα.

Καμία πληροφορία δεν υπάρχει από το Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα. Υπάρχουν όμως ορισμένα δεδομένα τα οποία οδηγούν στα εξής:

*Ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει μήνυμα διεύρυνσης στο κέντρο, σε μια ακόμη κίνηση εδραίωσης της πολιτικής ηγεμονίας που διατηρεί μέχρι αυτήν τη στιγμή η ΝΔ. Με αυτήν την έννοια, δεν ακυρώνει τον Προκόπη Παυλόπουλο. Δεν τον είχε ψηφίσει το 2015 παίρνοντας αποστάσεις από την υπουργική του θητεία αλλά θεωρεί ότι άσκησε με επιτυχία τα προεδρικά του καθήκοντα. Γι αυτό και θα του επιφυλάξει ύμνο.

*Το πρόσωπο θα είναι πολιτικό.Στην επόμενη πενταετία τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα τα ελληνοτουρκικα θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί όπως και η μεσοπρόθεσμη προοπτική για προσφυγή στο δικαστήριο της Χάγης. Πειραματισμοί με την ΠτΔ δεν ευνοούνται σε αυτό το πολιτικό σκηνικό.

*Φαίνεται ότι αποκλείονται όλες οι αυστηρά κομματικές επιλογές όχι μόνο της ΝΔ αλλά και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ, δηλαδή οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης και Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος λόγω της κριτικής που εξαπέλυε σε στελέχη της ΝΔ τα οποία κατέτασε στην «καραμανλική συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ».

*Η πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού και πρώην Επίτροπος με διεθνή καριέρα σε περιβαλλοντικά θέματα Μαρία Δαμανάκη ενώ έμοιαζε να είναι το φαβορί η υποψηφιότητα της προσκρούει στη δήλωση της Φώφης Γεννηματά ότι το ΚΙΝ.ΑΛ δεν θα στήριζε ένα πρόσωπο που απείχε από την κρίση.

«Έχει την ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης, με την επιλογή του προσώπου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, να δείξει ότι κάτι αρχίζει να αλλάζει στον τόπο» δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ χθες σε κομματική εκδήλωση. «Με ένα πρόσωπο από την παράταξή μας που που με κάθε τρόπο ήταν παρών στα χρόνια της κρίσης» τόνισε.

Οι πληροφορίες του NEWPOST αναφέρουν ότι φωτογραφίζεται ευκρινώς η Μαρία Δαμανάκη. Εάν ο κ.Μητσοτάκης επέλεγε την κ.Δαμανάκη και δεν την ψήφιζε το ΚΙΝ.ΑΛ, θα έπαιρνε το υψηλό ρίσκο να καταψηφιστεί και από μία ομάδα βουλευτών της ΝΔ. Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα υπάρξουν διαρροές όποιο πρόσωπο κι αν προταθεί. Τουλάχιστον πέντε βουλευτές δεν θα ψήφιζαν ούτε τον Προκόπη Παυλόπουλο όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το NEWPOST. Όπως τουλάχιστον δύο – τρεις δεν θα ψηφίσουν κανένα άλλο πρόσωπο διότι θεωρούν ότι η ΝΔ θα πρέπει να ξαναπροτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αρχική στρατηγική στόχευση της ΝΔ ήταν να φέρει σε δύσκολη θέση τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κ.Δαμανάκη ήταν πρόεδρος του Συνασπισμού. Καθώς ο κ.Παυλόπουλος θα αρνηθεί να είναι υποψήφιος εάν δεν στηριχθεί από τη ΝΔ -έχει ενημερωθεί και ο κ.Τσίπρας- ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα επιλέξει μία υποψηφιότητα που θα προέρχεται από τον δικό του χώρο. Τα ονόματα που ακούγονται είναι του Φώτη Κουβέλη, του πρώην προέδρου της βουλής Νίκου Βούτση ή πρόσωπα από άλλους χώρους όπως είναι ο Βασίλης Βασιλικός κα. Μήνυμα θα στείλει μόνο διότι ο υποψήφιος του δεν έχει ελπίδα εκλογής, απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι.

Η Διαμαντοπούλου

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να παίρνει πόντους η υποψηφιότητα της Αννας Διαμαντοπούλου. Η κ.Γεννηματά δύσκολα θα αρνηθεί να την στηρίξει όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του NEWPOST. Βουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛ ήδη δήλωσαν πρόθυμοι να την ψηφίσουν σε συνομιλία που είχαμε μαζί τους. Η πρώην Επίτροπος στα χρόνια της κρίσης διετέλεσε υπουργός Παιδείας και Ανάπτυξης στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και στη συνέχεια στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Το 2012 δεν εξελέγη βουλευτής και ίδρυσε ένα από τα πιο γνωστά think tank της Ευρώπης, το ΔΙΚΤΥΟ με αντικείμενο τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Το μείζον ερώτημα που την αφορά είναι η στάση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και το μήνυμα που θα στείλει στους καραμανλικούς βουλευτές, δεδομένων των κακών πολιτικών σχέσεων του με τον Κώστα Σημίτη.

Αν ναυαγήσει η συνεννόηση με το ΚΙΝ.ΑΛ και ο κ.Μητσοτάκης καταλήξει σε εσωκομματική υποψηφιότητα, φαίνεται ότι δεν θα πάει σε σκληρή κομματική υποψηφιότητα της ΝΔ. Σε αυτήν την περίπτωση το προβάδισμα έχει ο Παναγιώτης Πικραμμένος.

Ο Παυλόπουλος

Στο «Μετόχι» του Βελβεντού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όταν ρωτήθηκε αν θα είναι η τελευταία του επίσκεψη με την ιδιότητα του Προέδρου απάντησε «Ο Θεός ξέρει». «Και ο Κυριάκος κύριε πρόεδρε» επέμειναν οι δημοσιογράφοι. «Μόνο ο Θεός» είπε και πάλι ο κ.Παυλόπουλος. Όταν αργότερα του έδωσαν το κλειδί της πόλης σχολίασε «πάντως από δουλειά δεν θα μείνω».

Στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ, και γι αυτό το όνομα του ΠτΔ θα το μάθουμε μόνον όταν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό.

newpost.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ