23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Δασικοί Χάρτες και Τουρισμός… State of Mind

Ημερομηνία:

Του Μιχάλη Χαιρετάκη *

Σαράντα χρόνια τώρα οι κυβερνήσεις εξαιτίας των πελατειακών σχέσεων δεν υλοποίησαν το μεγάλο αναπτυξιακό έργο του δασολογίου και του κτηματολογίου με προφανείς αρνητικές αναπτυξιακές επιπτώσεις για τους πολίτες αλλά και για την Ελλάδα.

Δύο μήνες μετά την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών η κυβέρνηση αναγκάζεται, εξαιτίας των ισχυρών και δίκαιων κινητοποιήσεων των αγροτών της Κρήτης να δώσει εξάμηνη παράταση για την υποβολή αντιρρήσεων από τους πολίτες επί του περιεχομένου των δασικών χαρτών και  μείωση του τέλους άσκησης αντιρρήσεων κατά 50%,αντί να τον μηδενίσει.

Παραδέχτηκε επίσης ότι οι χάρτες πρέπει να αποσυρθούν ώστε να υπάρξει χρόνος για διορθώσεις προφανών λαθών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Γίνεται πλέον φανερό ότι όταν ο πρωθυπουργός της χώρας  υποσχόταν ανάκαμψη και διεύρυνση της παραγωγικής βάσης της Οικονομίας, παραγωγική αυτάρκεια και εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως ο αγροτουρισμός, εννοούσε τη σημερινή πρόκληση προς τους έκπληκτους πολίτες.

Απειλή αρπαγής της περιουσίας μας σε μια νύχτα, παρά τις διαβεβαιώσεις στελεχών της κυβέρνησης πως δεν υπάρχει ιδιοκτησιακό πρόβλημα, καθώς με μια ένσταση και μερικές χιλιάδες ευρώ όλα μπορούν να λυθούν με …μεταρρυθμιστικό τρόπο!

Σε συνδυασμό με το νέο νομοσχέδιο για την εκτός σχεδίου δόμηση παραδίδουν τις περιουσίες στους μεγάλους και δυνατούς, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να τοποθετήσουν Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου αυτοί επιθυμούν, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού η δόμηση για μεγάλες επενδύσεις θα είναι μεγαλύτερη από πριν.

Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι τους τελευταίους μήνες πραγματικά παραπαίει, κατώτερη των περιστάσεων.Αντιφατικές δηλώσεις μεταξύ των στελεχών της, αλλαγές μέσα σε λίγες ώρες των εξαγγελιών για άνοιγμα των κλάδων της οικονομίας και η αποτυχημένη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης  έχουν δημιουργήσει σύγχυση και έντονη δυσφορία σε εμάς τους επιχειρηματίες αλλά και στην Ελληνική κοινωνία.

Ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει για τις 14 Μαΐου το τουριστικό άνοιγμα της χώρας, ενός από τους σημαντικότερους κλάδους της Οικονομίας,προς μεγάλη απογοήτευση του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζομένων δεν έχει ακόμα κατορθώσει να συνεννοηθεί και να καταλήξει στον τελικό τρόπο ανοίγματος και τα αναθεωρημένα υγειονομικά πρωτόκολλα ώστε να οργανωθούν και προετοιμαστούν ανάλογα οι φορείς του Τουρισμού και οι πάροχοι των σχετικών υπηρεσιών.

Η έκταση της κυβερνητικής σύγχυσης επιβεβαιώθηκε ακόμα και στους πλέον αισιόδοξους για την επάρκεια της ηγεσίας, όταν ο γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ τη μια ημέρα απειλούσε με απαγορευτικό τους εμβολιασμένους Σέρβους πελάτες της χώρας με το “SPUTNIK V” για να τον διαψεύσει μια μόλις ημέρα μετά ο Υπουργός Τουρισμού κατά την επίσκεψή του στη Σερβία.

Στις 14 Μαΐου ανοίγει ο Τουρισμός αλλά ο γεν. Γραμματέας του ΕΟΤ δήλωσε ότι από τα μέσα Ιουνίου χωρίς να είναι σίγουρος, ίσως ξεκινήσουν να εμβολιάζονται οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία.

Το περσινό σπασμωδικό άνοιγμα του Τουρισμού και της άτακτης κυβερνητικής υποχώρησης από τους αρχικούς σχεδιασμούς των επιστημόνων, εξαιτίας των σκληρών πιέσεων των tour operators για ανεξέλεγκτο τρόπο ανοίγματος της χώρας, δυστυχώς  δεν μας έγινε μάθημα. Την ίδια στιγμή μάλιστα, η πολιτική ηγεσία του Τουρισμού αρνείται να κατανοήσει επιτέλους το γεγονός ότι η παγκόσμια Οικονομία μετεξελίσσεται ραγδαία από την Οικονομία των μαζικών υπηρεσιών στην Οικονομία των αυθεντικών εμπειριών. Είναι καιρός πλέον να ξεκινήσει σχεδιασμένα η μείωση της εξάρτησης της χώρας και ιδιαίτερα της Κρήτης από τους χαμηλής ποιότητας και αξίας tour operators.

Δεν είναι άκαιρη κύριε γεν.Γραμματέα η συζήτηση περί αλλαγής παραγωγικού μοντέλου τόσο στον Τουρισμό, όσο και σε άλλους κλάδους της οικονομίας, ειδικά με την Ευρωπαϊκή ευκαιρία του ταμείου Ανάκαμψης.

Άκαιρο είναι όταν διαφημίζεις θαλάσσιο Τουρισμό & yachting και δεν επενδύεις για υποδομές. Οι μεγάλες οργανωμένες μαρίνες στην ευλογημένη από νησιά χώρα μας είναι μόλις 19. Όταν η Κροατία διαθέτει περίπου 230 τέτοιες μαρίνες και η Τουρκία κάτι λιγότερο από 200!

"google ad"

Πως μπορείς να προσελκύσεις  επισκέπτες υψηλού εισοδήματος?

Από τα 713 εκ.τουρίστες που επισκέπτονται την Ευρώπη, στην Ελλάδα προσελκύουμε μετά βίας το 4,5%-5% (2019), γεγονός που αποδεικνύει την οπισθοδρόμηση της χώρας μας με βάση τα ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα.

Το 35% του συνόλου των επισκεπτών προέρχεται από 4 χώρες της ΕΕ  και το υπόλοιπο ποσοστό συνδέεται με την ΕΕ.

Συνεπώς, η αποπροσανατολισμένη Ελληνική κυβέρνηση ας προσπαθήσει επιτέλους στρατηγικά να δει ολόκληρο το «δάσος» του μέλλοντος. Αυτό βρίσκεται πέραν από τους κυβερνητικούς διαφημιστικούς σχεδιασμούς των επόμενων ετών με τη συνεχιζόμενη έκθεση της τουριστικής Οικονομίας μας στο μονόπλευρο μοντέλο «Ήλιος και Θάλασσα». Όταν οι ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου επανέλθουν σε λίγο καιρό πολιτικά αλλά και επιδημιολογικά, θα επανακτήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα εξαιτίας του χαμηλού κόστους και του πολέμου τιμών.

Πιστεύω ότι στρατηγική ευκαιρία για τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στον Τουρισμό είναι η σχεδιασμένη στροφή ποιότητας σε αυθεντικές εμπειρίες που μόνο η Ελλάδα και ιδιαίτερα η Κρήτη μπορούν να προσφέρουν, αξιοποιώντας έξυπνα τα συγκριτικά πολυδιάστατα πλεονεκτήματά τους (π.χ. αγροδιατροφή, πολιτισμό, βιοποικιλότητα). Χωρίς αμφιβολία, η χώρα οφείλει τα επόμενα χρόνια να θωρακιστεί Υγειονομικά,εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές Υγείας της και αξιοποιώντας το υψηλού επιπέδου επιστημονικό της δυναμικό, ώστε να αποτελέσει υγιή και καθαρό προορισμό για κάθε επισκέπτη, με ισχυρά «αντισώματα» απέναντι σε κάθε νέα επιδημιολογική κρίση.

* Γεν.Γραμματέας ΕΒΕΧανίων

Πρόεδρος Ελαιουργών Ν.Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...