13.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

“Δεν έχουμε ειδικούς κανόνες”: Και η Ελλάδα στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ – Πέθανε η κινδυνολογία

Ημερομηνία:

«Δεν έχουμε ειδικούς κανόνες (special rules) μόνο για την Ελλάδα, έχουμε κανόνες που ισχύουν για όλους» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΕΚΤ ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά τον Ιούλιο, όταν θα έχουν αποπληρωθεί οι λήξεις του Ιουλίου

Την έναρξη του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης, που θα έχει συνολικό ύψος 60 δισ. ευρώ ανά μήνα, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το πρόγραμμα εξαγοράς κρατικών ομολόγων, συνολικού μεγέθους 1,14 τρις, θα ξεκινήσει από το Μάρτιο του 2015 και θα ισχύσει μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2016. Τα ομόλογα θα έχουν διάρκεια από δύο έως 30 χρόνια. Στο πρόγραμμα θα υπαχθούν και οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα στήριξης, όπως η Ελλάδα, με τον Μάριο Ντράγκι να σημειώνει πως δεν υπάρχουν ξεχωριστοί όροι για την αγορά ομολόγων της χώρας, ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αγοράζει ελληνικά ομόλογα μετά τον Ιούλιο, όταν θα έχουν αποπληρωθεί οι λήξεις του Ιουλίου. Σημείωσε επίσης πως προϋπόθεση για την αγορά κρατικών ομολόγων είναι η ύπαρξη ενός προγράμματος – χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο το ποιο πρόγραμμα θα πρέπει να είναι – και η θετική αξιολόγηση της εφαρμογής του.

Όπως είπε για την Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιος ειδικός κανόνας, αλλά ισχύουν οι γενικοί κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ θα μπορέσει να αγοράσει έως το 33% των κρατικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στη δευτερογενή αγορά, ενώ δεν θα μπορεί να αγοράζει πάνω από το 25% για κάθε μία συγκεκριμένη έκδοση (π.χ. 5ετή ομόλογα). Το ΕΚΤ, ειδικά για την Ελλάδα, θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα μετά τον Ιούλιο καθώς έχει ήδη προχωρήσει σε αγορά ομολόγων και περιορίζεται από το όριο του 33%.

Το ύψος των αγορών θα είναι ανάλογο της συμμετοχής της κάθε χώρας στον ισολογισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που αντιστοιχεί περίπου στο ποσοστό της κάθε χώρας στο ΑΕΠ της ευρωζώνης, και θα αφορά τίτλους που βρίσκονται επενδυτική βαθμίδα (investment grade). Όπως ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι οι κεντρικές τράπεζες θα αναλαμβάνουν το κίνδυνο για περίπου το 80% από τις αγορές τίτλων. “Το 20% των επιπρόσθετων αγορών στοιχείων ενεργητικού θα υπόκειται σε καθεστώς αμοιβαιοποίησης του κινδύνου”, ανέφερε. Το πρόγραμμα αφορά συνδυασμένες αγορές δημόσιου και ιδιωτικού χρέους. Οι αγορές θα έχουν ανώτατο όριο το 25% της έκδοσης κάθε τίτλου. ενώ τον κεντρικό συντονισμό θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

“Με την στήριξη των μέτρων νομισματικής πολιτικής αναμένουμε μια ανάκαμψη στην ζήτηση και με την προϋπόθεση ότι θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου κατά την ερχόμενη περίοδο, ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά το 2015 και το 2016”, δήλωσε ο Ντράγκι. Τα χρήματα που θα πάρουν οι τράπεζες από τις αγορές ομολόγων θα μπορούν είτε να χρηματοδοτήσουν τον ιδιωτικό τομέα είτε να κατατεθούν στην ΕΚΤ, με αρνητικό όμως επιτόκιο. Έτσι, όπως ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, δίνεται κίνητρο για τη χρηματοδότηση της ιδιωτικής οικονομίας.

Η Άνγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της σχετικά με τις ανακοινώσεις Ντράγκι, που είναι σε αντίθετη κατεύθυνση από την κεντρική γραμμή λιτότητας του Βερολίνου, ανέφερε πως οι αποφάσεις της ΕΚΤ ελήφθησαν ανεξάρτητα, χωρίς να υπάρχουν πιέσεις για το αντίθετο από τη Γερμανία, και πως το πρόγραμμα δεν αναιρεί την ευθύνη των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μεταρρυθμίσουν τις οικονομίες των κρατών τους. Παράλληλα είπε πως η Γερμανία θα συνεχίσει να δείχνει την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα, ενώ υποστήριξε, με αιχμές προς την Αθήνα, πως “τα παραδείγματα της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και σε ένα βαθμό της Ελλάδας, δείχνουν ότι οι μεταρρυθμίσεις αξίζουν την προσπάθεια”.

Με την ανακοίνωση του προγράμματος, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου υποχώρησε στα επίπεδα του 1,15 έναντι 1,1630 νωρίτερα. Αμετάβλητα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,05% άφησε, όπως εξάλλου αναμενόταν το βασικό επιτόκιο του ευρώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άνοδος καταγράφεται στο χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ πτώση καταγράφουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στην δευτερογενή αγορά. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,36% στο 9,258%, ο 3ετής τίτλος βρίσκεται στο -5,79% με απόδοση στο 10,70% και για το 5ετές η απόδοση είναι χαμηλότερα κατά 4,89%, στο 9,802%.

Σαμαράς: Δεν έχετε καταλάβει τίποτα

O πρωθυπουργός, αφού επισήμανε την ιστορική σημασία της θετικής απόφασης της ΕΚΤ εκτόξευσε εκ νέου καρφιά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε κινδυνολογώντας σημειώνοντας ότι οι θέσεις του βγάζουν τη χώρα εκτός προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και θέτουν σε κίνδυνο τη χώρα.

«Δεν έχετε καταλάβει τι συνέβη» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

Αναλυτικά:

«Η ιστορική απόφαση της Ευρώπης που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι και που προσφέρει ρευστότητα πάνω από 1 τρισ. Ευρώ θα δώσει ανάσες σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η κυβέρνησή μου αλλά και εγώ προσωπικά εργαστήκαμε εδώ και καιρό. 

Θα πάρουμε όμως μερίδιο από αυτό το γιγαντιαίο πακέτο ή θα χάσουμε την ευκαιρία; Η σημερινή απόφαση της ΕΚΤ το λέει ξεκάθαρα. Χωρίς κλείσιμο της αξιολόγησης θα είμαστε αποκλεισμένοι και θα συνεχίσουμε να είμαστε σε αναστολή όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση.

Ενώ η δική μας πολιτική εγγυάται την πλήρη συμμετοχή της Ελλάδας, κεντρική θέση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας κρατάει με βεβαιότητα έξω από αυτή την κοσμογονία. Δεν δέχεται το πρόγραμμα και δεν προχωράει στην αξιολόγηση και από τη σημερινή του ανακοίνωση φαίνεται πως ούτε κατάλαβαν τι συνέβη πραγματικά. Είναι ώρα εθνικής ευθύνης. Θα ήταν ολέθριο να πάνε χαμένες τόσες θυσίες.

"google ad"

Η τελική επιλογή ανήκει βέβαια στον ελληνικό λαό».

ΣΥΡΙΖΑ: Η ελπίδα έρχεται

Άμεση ήταν η απάντηση ΣΥΡΙΖΑ:

«Με τις σημερινές δηλώσεις του Προέδρου της ΕΚΤ  διαψεύδονται όσοι έσπειραν τον φόβο και τον πανικό. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας.

Ο κ. Ντράγκι με την σημερινή ανακοίνωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων απάντησε στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές τασσόμενος υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης διαφοροποιούμενος από τις ακραίες νεοφιλελεύθερες φωνές στις οποίες δυστυχώς συγκαταλέγεται και ο κ. Σαμαράς.

Όλοι γνωρίζουν πως κινήθηκε ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Αντί να ταχθεί υπέρ της «ποσοτικής χαλάρωσης» στάθηκε απέναντι συμπαραταγμένος με την κ. Μερκελ.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία εικοσιτετράωρα ο κ. Σαμαράς κορύφωσε την κινδυνολογική προπαγάνδα προσδοκώντας ότι έτσι θα μετριάσει το μέγεθος της επερχόμενης εκλογικής του συντριβής. Ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και ψυχραιμία θα προχωρήσει μπροστά. Η ελπίδα έρχεται, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. η Ευρώπη προχωρά» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=6ByU7cG-wJE”]

tvxs.gr, left.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...