17.8 C
Chania
Saturday, May 11, 2024

Δεν έχουν μελέτη για τις επιπτώσεις από τις έρευνες για πετρέλαια νότια της Κρήτης!

Ημερομηνία:

Πλήρης δικαίωση για τον ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη που μιλούσε από τις 15 Νοέμβριου του 2012 για «έλλειψη νομικού πλαισίου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις» | «Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες νοτίως της Κρήτης δεν υπάρχει», παραδέχεται κι επισήμως το ΥΠΕΚΑ που απαντά…αρμοδίως. 

Το θέμα είχε ξαναέρθει στην επικαιρότητα μέσα από ρεπορτάζ της ενημερωτικής ιστοσελίδας cretalive.gr που είχε αποκαλύψει ότι έχει εκποιηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο και την Ήπειρο, αλλά όχι για την Κρήτη, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση τόσο της Περιφέρειας όσο και βουλευτών όπως του κ. Μάξιμου Σενετάκη, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο αρμόδιος προϊστάμενος της ΕΥΠΕ του υπουργείου κ. Τολερής απαντά ξεκάθαρα ότι “τέτοια μελέτη δεν υπάρχει στα αρχεία μας” και πως η προστασία των κητωδών διασφαλίστηκε πλήρως από την… νορβηγική PGS και θα διασφαλιστεί στο μέλλον από την ΣΜΠΕ όταν αυτή υποβληθεί!  Ταυτόχρονα η Διεύθυνση Πετρελαϊκής Πολιτικής του υπουργείου απαντά με υπηρεσιακό σημείωμα λέγοντας πως οι ΣΜΠΕ εντάσσονται στην διαδικασία παραχώρησης και πως κάτι τέτοιο θα συμβεί και στην Κρήτη (μόνο που για τον Πατραϊκό έγινε η ΣΜΠΕ πριν την διαδικασία παραχώρησης!).  Συγκεκριμένα το υπουργείο αναφέρει:

“Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης του βουλευτή κ. Μ. Σενετάκη για τα θέρματα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας, σας ενημερώνουμε για τα εξής:  • Οι Στρατηγικές Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές “Δυτ. Πατραϊκού”, “Κατακόλου” και στη χερσαία περιοχή “Ιωαννίνων” εντάσσονται στην διαδικασία παραχώρησης δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης στις ίδιες περιοχές (απόφαση Δ1/Α/33/02.01.2012, ΦΕΚ Β’ 76/27.01.2012 του Υφυπουργού ΠΕΚΑ, με θέμα “Διεθνής Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές “Πατραϊκός Κόλπος (Δυτικό) και “Κατάκολο”και στη χερσαία περιοχή “Ιωάννινα”).

• Η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης περιλαμβάνεται στην ευρεία θαλάσσια περιοχή στην οποία πραγματοποιήθηκαν σεισμικές έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων, των οποίων τα αποτελέσματα αναμένονται.  Αναλόγως των εν λόγω αποτελεσμάτων θα προσδιοριστούν οι περιοχές και η διαδικασία αξιοποίησης των πιθανολογουμένων, σε αυτές κοιτασμάτων”.                                

 

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι για το συγκεκριμένο θέμα πρώτος και έγκαιρα είχε αντιδράσει ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής (έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ) Κρίτων Αρσένης  στον οποίο είχε γίνει αήθη επίθεση αρχικά από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και στη συνέχεια από μέλη της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ όπως ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γ. Μανιάτης. Είχε προηγηθεί εκτενές ρεπορτάζ του περιοδικού “HOTDOC” του Κώστα Βαξεβάνη ενώ ακολούθως δημιουργήθηκε και πρωτοβουλία από τους κατοίκους της περιοχής Γαύδου.

Εδώ το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» και εδώ δημοσίευμα της εφημερίδας «Αγώνας της Κρήτης» μετά τα ανήθικα και με ύποπτους σκοπούς δημοσιεύματα εις βάρος του ευρωβουλευτή.

Με πληροφορίες από cretalive.gr

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η καταστροφή στη Γάζα, χειρότερη και από τον βομβαρδισμό της Δρέσδης

Η καταστροφή που έχει προκαλέσει στη Γάζα η αδιάκοπη στρατιωτική επιδρομή του Ισραήλ από την...

Στο Βοτανικό Πάρκο Χανίων ο γάμος του Στέφανου Κασσελάκη με τον Τάιλερ Μάκμπεθ

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για τον γάμο του Στέφανου Κασσελάκη και του Τάιλερ...

Joost Klein: Ο Ολλανδός διέγραψε τα stories του και έκανε unfollow την Eurovision

Ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό έχει προκύψει με τη συμμετοχή...