17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

“Δεν διαλέγουμε στρατόπεδα ληστών. Μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών”: Ανακοίνωση της ΚΝΕ για τον “ιμπεριαλιστικό πόλεμο” στην Ουκρανία και την στάση των πολιτικών δυνάμεων

Ημερομηνία:

Ανακοίνωση της ΚΝΕ Χανίων:

Το τελευταίο διάστημα οι φοιτητές, όπως και όλος ο λαός μας παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στο έδαφος της οποίας, μαίνεται εδώ και μια βδομάδα ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους λαούς όλου του κόσμου.

30 χρόνια μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανατροπή του σοσιαλισμού, για την οποία πανηγύρισαν πολλοί, επειδή υποτίθεται θα έκανε τον κόσμο πιο “ειρηνικό” και “ασφαλή”, ένας ακόμη ιμπεριαλιστικός πόλεμος ξεσπά σε ευρωπαϊκό έδαφος, 23 χρόνια μετά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.Η στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ είναι ξεκάθαρη μέσα από το στόμα του Πρωθυπουργού, ότι«η Ελλάδα διαλέγει την σωστή πλευρά της Ιστορίας», στρατευμένη με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Οι υπόλοιποι, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και λοιπά αστικά κόμματα,παρά τις επιμέρους διαφορές τους, δεν αμφισβητούν αυτήν τη στράτευση. Όλοι στηρίζουν την συνεργασία με το ΝΑΤΟ και την αναβάθμιση της εμπλοκής της χώρας.

Οι δυνάμεις της ΚΝΕ στο Πολυτεχνείο από την πρώτη στιγμή έδωσαν την μάχη της ενημέρωσης και προσπάθησαν να κινητοποιηθούν οι φοιτητές, να διαδηλώσουν απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς.Στην προσπάθεια αυτή βρήκαμε  απέναντι μαςτόσο την ΔΑΠ, όσο τις δυνάμεις της ΛΑΕ-ΕΑΑΚ.Οι δυνάμεις της ΛΑΕ εδώ και 1 βδομάδα στο Πολυτεχνείο Κρήτης,ζυμώνουν ότι η καπιταλιστική Ρωσία αποτελεί αντίβαρο απέναντι στην επιθετικότητα των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Τα στελέχη τους καλλιεργούν την λογική του λιγότερου κακού ιμπεριαλιστή ,αναπαράγουν ταεπιχειρήματα περί αντιφασιστικού αγώνα που κάνει η Ρωσία.Η πολιτική τους θέση στην ουσία καταλήγει στην υπεράσπιση του ιμπεριαλισμού ενώ με την στάση τους καλούν τους φοιτητές να επιλέξουν στρατόπεδο ληστών.Στην πράξη έβαλαν εμπόδια , καταψηφίζοντας το περιεχόμενο του μεγάλουσυλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 3 Μαρτίου στα Χανιά από εργατικά σωματεία, την επιτροπή ειρήνης Χανίων και άλλους φορείς.Tο ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αποκάλυψε για ακόμα μια φορά ότι οι συγκεκριμένες δυνάμεις υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια το σάπιο εκμεταλλευτικό –καπιταλιστικό σύστημα.

Η ΚΝΕ καλεί όλους τους φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης να αναρωτηθούν. Ποια πρέπει να είναι η στάση που πρέπει να κρατήσει η νεολαία και ο λαός μας σε έναν ιμπεριαλιστικό πόλεμο, σε έναν πόλεμο για το μοίρασμα αγορών, εδαφών, σφαιρών επιρροής; Μήπως πρέπει να επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών; Να διαλέξουμε ανάμεσα σε ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ από τη μια πλευρά και στη Ρωσία από την άλλη;

Η αναγνώριση της «ανεξαρτησίας» των λεγόμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ που είχαν αποσχιστεί από την Ουκρανία το 2014, η επίθεση της Ουκρανικής κυβέρνησης κατά του λαού του Ντονμπάς, με την στήριξη ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ήταν κρίκοι που οδήγησαν στην τυπική έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, που ξετυλίγεται από το 2014 με θύματα τόσο τον Ρώσικο, όσο και τον Ουκρανικό λαό. Ο πόλεμος που συμβαίνει αυτήν την στιγμή στην Ουκρανία είναι ένας ιμπεριαλιστικός πόλεμος, ένας άδικος πόλεμος. Οι δύο πλευρές που αντιμάχονται , μακελεύουν τους λαούς για το ξαναμοίρασμα των αγορών, των σφαιρών επιρροής, του ορυκτού πλούτου και των δρόμων μεταφοράς ενέργειας.

Από την μία βρίσκονται οι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ που συνδράμουν την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, τους παραστρατιωτικούς μηχανισμούς και τις φασιστικές ομάδες της Ουκρανίας που εδώ και χρόνια προωθούν  την στρατιωτική , πολιτική και στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας. Αποτελεί πρόκληση οι δυνάμεις αυτές να παρουσιάζονται σαν εγγυήτριες δυνάμεις της ασφάλειας , της δημοκρατίας και της σταθερότητας στην περιοχή. Την «δημοκρατία» και την «σταθερότητα του ΝΑΤΟ την βιώνουν οι λαοί εδώ και 70 χρόνια. Η λίστα με τις επεμβάσεις και τα πραξικοπήματα , το αιματοκύλισμα ολόκληρων λαών δεν έχει τελειωμό: Κύπρος, Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη και σήμερα η Ουκρανία είναι μόνο μερικές χώρες που έχουν νιώσει από πρώτο «χέρι» την ειρήνη των δήθεν «συμμάχων».

Από την άλλη βρίσκεται η Ρωσία, πουπροωθεί τα δικά της σχέδια καπιταλιστικής ενοποίησης χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.Είναι μια καπιταλιστική χώρα που δεν διστάζει να επεμβαίνει για τα συμφέροντα των δικών της μονοπωλίων στο εσωτερικό των χωρών, όπως σήμερα στην Ουκρανία, το 2008 στην Γεωργία και αλλού.Μόλις πριν ένα μήνα οργάνωσε επέμβαση στο Καζακστάν μετά από αίτημα του προέδρου της χώρας για να καταπνίξει την εργατική εξέγερση που είχε ξεσπάσει, μέσω του δικού της ΝΑΤΟ, του λεγόμενου ΟΣΣΑ. Είναι μια χώρα που διαθέτει δεκάδες βάσεις σε όλο τον κόσμο ενώ στο εσωτερικό της μια χούφτα ολιγαρχών συγκεντρώνουν αμύθητο πλούτο σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων.Αποτελεί πρόκληση τα ΕΑΑΚνα υιοθετούν το αφήγημα Πούτιν περί αντιφασιστικού πολέμου στην Ουκρανίακαι να καλλιεργούν σε παιδιά που όντως νιώθουν αντιφασίστες ότι η πάλη απέναντι στον φασισμό περνάει μέσα από την υποστήριξη στους σχεδιασμούς  της Gazpromκαι άλλων αντίστοιχων ρωσικών μονοπωλιακών ομίλων. Να ενημερώσουμε τα στελέχη των ΕΑΑΚ,σε περίπτωση που δεν το γνωρίζουν ότι στην Ρωσία οι κομμουνιστές βρίσκονται σε δίωξη ενώ ο Πούτιν στο διάγγελμά του ξερνούσε αντικομμουνισμό ισάξιο των αντιπάλων του στη Δύση!Οι δε αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες» μόνο κατά το όνομα μπορούν να αποκαλούνται έτσι, καθώς όχι μόνο εργατική εξουσία δεν υπάρχει στο έδαφος τους, αντίθετα με την ανεξαρτητοποίησή τους το 2014 ακολούθησε ένα πογκρόμ διώξεων από την καπιταλιστική Ρωσία σε δεκάδες κομμουνιστές και προοδευτικούς αγωνιστές.

Η ΚΝΕ καλεί κάθε φοιτητή, κάθε νεολαίο που προβληματίζεται και παρακολουθεί τις εξελίξεις να βγάλει συμπεράσματα .Οι εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ουκρανία αφορούν όλους τους φοιτητές, τους εργαζόμενους, τα λαϊκά στρώματα. Η πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ, και η ουσιαστική συμφωνία όλων των αστικών κομμάτων βάζει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους που φέρνει η ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ.Η βάση της Σούδας, που βρίσκεται δίπλα στο ίδρυμα που σπουδάζουμε, αναβαθμίζεται και παίζει ενεργό ρόλο στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στον χώρο της Ν.Α Μεσογείου. Η χώρα μας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη μετατρέπεται σε ορμητήριο ιμπεριαλιστών , μεγαλώνοντας τους κινδύνους για τον λαό μας. Είναι απαράδεκτο η αποστολή C130 με πολεμικό υλικό στην Ουκρανία, η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης  και του Σταφανοβίκειουσε κόμβο μεταφοράς στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ν.Α Ευρώπη.

H πραγματική μάχη αλληλεγγύης και υπεράσπισης των λαών που υποφέρουν, του ουκρανικού, του ρωσικού, όλων των λαών που βρίσκονται σήμερα αντιμέτωποι με το φάσμα μιας νέας γενικευμένης ανθρωποσφαγής, περνάει από την μάχη που δίνει ο καθένας στη χώρα του για την απεμπλοκή από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για τη μη συμμετοχή σε αυτόν, για να αποδυναμωθούν τα στρατόπεδα των ληστών που τον διεξάγουν, για να μην επιτρέψει η χώρα του, ο λαός του να γίνουν ούτε θύτης ούτε θύμα των πολεμικών ανταγωνισμών!

Η σωστή πλευρά της Ιστορίας είναι η αυτή της κοινωνικής προόδου, της πάλης απέναντι στον ιμπεριαλισμό,που μόνο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ ανέδειξαν και πρόβαλαν από την πρώτη στιγμή.Είναι η πλευρά που στο ψευτοδίλημμα «με τους Αμερικανονατοϊκούς ή με τους Ρώσους» ανταπαντά με το δίλημμα «με τους ιμπεριαλιστές ή με τους λαούς» καιχαράσσει ξεχωριστή πορεία: ΑΥΤΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκδήλωση για τα 200 χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι

Φέτος συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από τη Σφαγή στο Λαφονήσι Κισσάμου, που έγινε από...

Κρήτη: Πειθαρχική δίωξη κατά αντιδημάρχου για παράνομες μεταδημοτεύσεις!

Βόμβα στην Αυτοδιοίκηση της Κρήτης ! Την Πειθαρχική δίωξη...