18.8 C
Chania
Friday, December 5, 2025

Δεν είναι καλό να είσαι νότιος

Ημερομηνία:

Νότιος, αν είσαι, είσαι παρακατιανός. Ίσως είναι σύμπτωση, μα είναι πραγματικότητα σε πολλές περιπτώσεις: Το Βόρειο ημισφαίριο είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση. Η Βόρειος Αμερική είναι σαφώς σε καλύτερη κατάσταση από τη Νότια. Η Βόρειος Ευρώπη είναι σαφώς καλύτερη από τη Νότια. Η Βόρεια Αφρική είναι σαφώς καλύτερη από τη Νότια, από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα. Η Βόρειος Ιταλία είναι σαφώς καλύτερη από τη Νότια.

Αφού, ενώ η πολιτική πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι η Ρώμη, μα η οικονομική της πρωτεύουσα είναι το Μιλάνο. Και στις ΗΠΑ είναι σε καλύτερη μοίρα οι Βόρειες πολιτείες. Και στην Κρήτη μας οι Βόρειες ακτές είναι πάρα πολύ καλύτερα ανεπτυγμένες από τις νότιες. Και στη Μεσόγειο οι βόρειες ακτές είναι σε καλύτερη μοίρα από τις Νότιες.

Και στην Ασία ο πολιτισμός που ανέπτυξαν οι Βόρειοι Ασιάτες κατά την αρχαιότητα, ανήκει στο βόρειο ημισφαίριο, όχι ,όμως στην Βόρειο Ασία διότι η Βόρειος Ασία είναι η κατεψυγμένη Σιβηρία. Μόνο στη Νότια Αμερική αναπτύχθηκε κατά την αρχαιότητα αξιόλογος πολιτισμός. Η ανάπτυξη του Β. ημισφαιρίου, περισσότερο από το Νότιο μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της ευκράτου ζώνης της ξηράς στην υδρόγειο είναι εκεί και είναι κατά πολύ ευνοϊκότερη η ανάπτυξη του ανθρώπου από όσο στην διακεκουμένη και την κατεψυγμένη ζώνη.


Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Κανάκης Γερωνυμάκης
Γεννήθηκε στην κοινότητα Ασφένδου στις 31 Δεκεμβρίου 1926 και διετέλεσε για πολλά χρόνια γραμματέας της κοινότητας. Έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων μέσω των οποίων μαθαίνουμε τα ήθη και τα έθιμα όχι μόνον των Σφακιών αλλά όλης της Κρήτης. Έργα του "Κοινότης Ασφένδου Σφακίων", "Περιπλοκάδια", "η Κρήτη στο πρόσφατο παρελθόν", "Σφακιανή Λαογραφία" κ.α. Τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο του "Περιπλοκάδια" με Α΄έπαινο και το βιβλίο του "Μαντιναδοποιημένες παροιμίες τση Κρήτης" απέσπασε το Β΄έπαινο. | Περισσότερα άρθρα και δημοσιεύσεις μου θα βρείτε εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζόμενων στους Δήμους στις 16 Δεκεμβρίου

24ωρη πανελλαδική απεργία της ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 16 Δεκεμβρίου: «Φτάνει...

Αποσύρθηκε από το Ευρωπαϊκό 25άρας ο Παπαστάμος

Άτυχος στάθηκε ο Χανιώτης κολυμβητής Απόστολος Παπαστάμος, ο οποίος...