13.8 C
Chania
Sunday, April 28, 2024

“Δεν πάει άλλο!” Διαμαρτυρία αγροτών και κτηνοτρόφων στην Εφορία Χανίων

Ημερομηνία:

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων ν. Χανίων, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων, ο Αγροτικός Σύλλογος Μεσκλών, o Aγροτικός Σύλλογος Πρώην Δήμου Μυθημνας και ο Αγροτικός Σύλλογος Πρώην Δήμου Αρμένων καλούν κτηνοτρόφους και αγρότες να συμμετέχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 14/10 στις 11πμ στην Εφορία Χανίων.

Όπως τονίζουν σε σχετική ανακοίνωση “Δεν πάει άλλο! Τα νέα μέτρα που έρχονται βάζουν ταφόπλακα στους μικρομεσαίους αγρότες.”

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους τονίζουν ότι:

“Εμφανίζονται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της κτηνοτροφίας και δεν πρόκειται να ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι, γιατί βάζετε δύσκολα δικαιολογητικά, τα οποία δεν πρόκειται να προσκομίσουν οι κτηνοτρόφοι για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Από την άλλη μεριά, μπαίνει και χρονικό περιθώριο δύο ετών για να μπορέσουν να προσκομίσουν αυτά τα δικαιολογητικά.

Αμφισβητείται ακόμα η ιδιοκτησία των βοσκοτόπων μας με στόχο να ανοίξει η πόρτα για την διάλυση της εκτατικής κτηνοτροφίας, με την παραδοσιακή μορφή που υπάρχει στην Κρήτη και την εισβολή, και στον τομέα της κτηνοτροφίας των μεγάλων σταυλικών επιχειρήσεων, και θα έχουμε ένα βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων στον Εθνικό Φάκελο για τη νέα ΚΑΠ 2015 – 2010.”

Στα μέτρα προβλέπονται:

  • Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
  • Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
  • Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
  • Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Εισβολή των μεγάλων σταυλικών επιχειρήσεων, καταγγέλλει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου όπου αναφέρεται στα ειδικά προβλήματα της κτηνοτροφίας:

Οι κτηνοτρόφοι της χώρας σήμερα είναι υπό διωγμό και μιλάμε για τους φτωχούς κτηνοτρόφους. Στο νομοσχέδιο για τα Δάση που κουβεντιάστηκε στη Βουλή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες διάσπαρτες σε δάση που δεν έχουν άδεια ίδρυσης και λειτουργίας, παρότι είναι σε εδάφη ιδιοκτησίας μας και βάζουν τεράστια εμπόδια. Ενώ από την άλλη μεριά ανοίγουν διάπλατα οι πόρτες να μπορούν να εισαχθούν και σε αυτόν τον τομέα της παραγωγής οι επιχειρηματίες, για παράδειγμα για Αιολικά Πάρκα.

Στον τομέα της κτηνοτροφίας, δυστυχώς, είναι το μεγαλύτερο ποσοστό του ελλείμματος στο αγροτικό ισοζύγιο. Μιλάμε για εισαγωγή τεράστιων ποσοτήτων σε κρέας και τυροκομικά προϊόντα.

Εμφανίζονται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της κτηνοτροφίας και δεν πρόκειται να ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι, γιατί βάζετε δύσκολα δικαιολογητικά, τα οποία δεν πρόκειται να προσκομίσουν οι κτηνοτρόφοι για τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Από την άλλη μεριά, μπαίνει και χρονικό περιθώριο δύο ετών για να μπορέσουν να προσκομίσουν αυτά τα δικαιολογητικά. Αμφισβητείται ακόμα η ιδιοκτησία των βοσκοτόπων μας με στόχο να ανοίξει η πόρτα για την διάλυση της εκτατικής κτηνοτροφίας, με την παραδοσιακή μορφή που υπάρχει στην Κρήτη και την εισβολή, και στον τομέα της κτηνοτροφίας των μεγάλων σταυλικών επιχειρήσεων, και θα έχουμε ένα βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων κτηνοτρόφων στον Εθνικό Φάκελο για τη νέα ΚΑΠ 2015 – 2010.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των επιδοτήσεων για τα επόμενα χρόνια, ανέρχεται στα 19,5 δισ. ευρώ και είναι μειωμένος κατά 300 εκατ. ευρώ περίπου σε σχέση με τα κονδύλια της τρέχουσας περιόδου. Σε πραγματικές τιμές, ωστόσο, η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη, αν συνυπολογιστούν η βύθιση των τιμών παραγωγού την τελευταία πενταετία, η αύξηση του κόστους παραγωγής, εξαιρώντας άλλους παράγοντες που διαμορφώνουν το εισόδημα, όπως το κόστος χρήματος, το γενικό κόστος διαβίωσης κτλ.

Ο υπερδιπλασιασμός των εισφορών μας σε ΕΛΓΑ και ΟΓΑ , η αύξηση του ΦΠΑ, οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων, οι αυξήσεις στα φάρμακα και στις ζωοτροφές ανεβάζουν το κόστος παραγωγής στα ύψη την ίδια ώρα που παίρνουν τσάμπα τα προϊόντα μας και τα διαθέτουν στη συνέχεια σε πανάκριβες τιμές στα λαϊκά στρώματα – καταναλωτές, τιμές που είναι καθηλωμένες στο ύψος της δεκαετίας του ‘90 με μείωση του κτηνοτροφικού τομέα, αύξηση των εισαγωγών ζωοκομικών προϊόντων και του ελλείμματος του αγροτικού εμπορικού ισοζυγίου σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι εισροών (φάρμακα, ζωοτροφές κ.ά) μας ξεζουμίζουν ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής στα ύψη, τα καρτέλ γάλακτος και μεγαλεμπόρων μας εκβιάζουν για να παίρνουν τσάμπα τα προϊόντα μας και να τα διαθέτουν στη συνέχεια σε πανάκριβες τιμές στα λαϊκά στρώματα – καταναλωτές, με τις πλάτες της κυβέρνησης.

Όλα αυτά συμβαίνουν παρότι ο κλάδος της κτηνοτροφίας έχει ιδιαίτερη σημασία για την παραγωγή τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας και συμβάλλει στη διατροφική ανεξαρτησία του λαού μας. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν όλοι οι κλάδοι της κτηνοτροφίας και να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες με ασφαλή και φθηνά προϊόντα.

"google ad"

Να δώσουμε μαζικό, δυναμικό παρών στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 14 Οκτώβρη στις 11πμ στην Εφορία Χανίων για να βάλουμε μπλόκο σε μέτρα όπως:

  • Η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ του αγροτικού εισοδήματος με συντελεστή 26% και με προκαταβολή 100% του φόρου για την επόμενη χρονιά.
  • Η αύξηση στο 23% του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Η κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου για το αγροτικό πετρέλαιο και η μεγάλη αύξηση στην τιμή του αγροτικού ρεύματος.
  • Ο ΕΝΦΙΑ για σπίτια, αποθήκες, στάβλους και χωράφια.
  • Ο τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ.

Για να συγκρουστούμε με τη νέα ΚΑΠ της ΕΕ, που φέρνει νέα αντιαγροτικά μέτρα, όπως η δραματική μείωση των επιδοτήσεων κατά 50% μέχρι το 2019, περιορισμούς στην παραγωγή κ.ά.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.
  • Κανένας πλειστηριασμός μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
  • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου – των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
  • Οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους , δωρεάν υποδομών ηλεκτροδότησης.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Όχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων και μονάδων υγείας, μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρέθυμνο: Κοινή ανακοίνωση φοιτητικών συλλόγων για την εισβολή αστυνομικών σε σπίτι φοιτήτριας

Με κοινή τους ανακοίνωση οι φοιτητικοί συλλόγοι Ψυχολογίας, Κοινωνιολογίας,...

Πορεία στις γειτονιές της Νέας Χώρας ενάντια στην ξενοδοχοποίηση στο Λόφο Καστέλι

Παρέμβαση - πορεία στην γειτονιά της Νέας Χώρας πραγματοποιήθηκε...

Ισπανία: Θα παραδώσει πυραύλους Patriot στην Ουκρανία

Η Ισπανία θα παραδώσει στην Ουκρανία πυραύλους για τα...