13.8 C
Chania
Thursday, December 11, 2025

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα»: Καθησυχαστικός ο Ευθύμης Λέκκας για τους σεισμό στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και Πρόεδρος του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Ευθύμιος Λέκκας, για τον σεισμό που ταρακούνησε την Κρήτη το βράδυ της Τρίτης.

Όπως εκτίμησε ο κ. Λέκκας, η σεισμική δόνηση «είναι τελείως ανεξάρτητη από τους σεισμούς που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα στο νησί». Εξηγώντας την εκτίμηση αυτή, τόνισε προκύπτει από το γεγονός ότι είναι σεισμός βάθους, ενώ στην Παλαιοχώρα ήταν σεισμός επιφάνειας.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε πως ήταν ο κύριος σεισμός, γιατί οι σεισμοί βάθους έχουν το χαρακτηριστικό να μην έχουν μετασεισμική ακολουθία ή μεγαλύτερους σεισμούς.

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας σε κάθε περίπτωση πως το φαινόμενο παρακολουθείται.

Παράλληλα, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς αν ήταν ο κύριος σεισμός, τόνισε πως «δεν ξέρουμε ακόμη αν πρόκειται για την κύρια σεισμική δόνηση».

Όπως είπε, «όταν γίνονται στη γειτονιά μας δύο μεγάλοι σεισμοί, όπως ήταν της Αλβανίας και των Αντικυθήρων, τότε πιθανώς να αποσταθεροποιείται το σύστημα στην ευρύτερη περιοχή. Νομίζω ότι αυτό εν μέρει το βλέπουμε τώρα, παρ’ ότι δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλα μεγέθη».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο σεισμός που σημειώθηκε δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και με εστιακό βάθος 32,7 χλμ.

Στη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν τρεις μετασεισμοί, ο ένας εκ των οποίων περίπου 10 λεπτά μετά την πρώτη δόνηση και ήταν έντασης 3,3 βαθμών και με εστιακό βάθος 27,8 χλμ. Ακόμα μία δόνηση 2,9 βαθμών κατεγράφη στην ίδια περιοχή με εστιακό βάθος 30,2 χλμ.

Το ξέρουμε…

Το να βλέπετε αυτά τα μηνύματα μπορεί να είναι κουραστικό. Και να είστε σίγουροί ότι ούτε κι εμείς βρίσκουμε κάποια ευχαρίστηση από το να τα γράφουμε... Όμως αυτό το μήνυμα δεν αφορά εμάς. Αφορά κάτι πολύ πιο σημαντικό: την επιβίωση της ανεξάρτητης, μαχητικής δημοσιογραφίας στην Kρήτη.

Η στήριξη σας είναι σημαντική γιατί μας επιτρέπει να:

  1. - Κάνουμε ρεπορτάζ χωρίς φόβο και εξαρτήσεις. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι να πούμε ή τι να αποσιωπήσουμε.
  2. - Κρατάμε τη δημοσιογραφία μας προσβάσιμη σε όλους, ακόμη και σε αυτούς που δεν έχουν την ικανότητα να πληρώσουν. Χωρίς paywall, χωρίς προνόμια μόνο για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Η απλή αλήθεια είναι ότι τα έσοδα διαρκώς συρρικνώνονται. Αν πιστεύετε ότι μια πραγματικά ελεύθερη ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για τη δημοκρατία και τον έλεγχο της εξουσίας, τότε δώστε μας τη δύναμη να συνεχίσουμε.

Γίνε συνδρομητής

Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις - Γίνετε συνδρομητές!

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλείνουν τα κρεοπωλεία στις 14 Δεκεμβρίου – Πανελλαδικό μήνυμα στήριξης στους αγρότες

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία κρεοπωλών για κλείσιμο των κρεοπωλείων...

Χωρίς συμφωνία η συνάντηση αγροτοκτηνοτρόφων με την Κυβέρνηση

Χωρίς «λευκό καπνό» ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μέγαρο Μποδοσάκη...

Ο αόρατος κόσμος γύρω από την κτηνοτρόφια: 60+ επαγγέλματα που δεν βλέπουμε

Πίσω από κάθε μονάδα εκτροφής λειτουργεί ένα ευρύ, τεχνικό...