18.8 C
Chania
Monday, October 28, 2024

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο με το Ιράν

Ημερομηνία:

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Ισραήλ πανηγύρισαν αυτή την εβδομάδα τον θάνατο του στρατιωτικού διοικητή της Χαμάς Yahya Sinwar. Αλλά ενώ η προσοχή είναι επικεντρωμένη στο τι σημαίνει αυτό για τη Γάζα και την μικρή πιθανότητα κατάπαυσης του πυρός – λίγοι έχουν παρατηρήσει τι σημαίνει αυτό για τον πολύ ευρύτερο πόλεμο ΗΠΑ-Ιράν.

Οι ΗΠΑ έχουν, φυσικά, θέσει τη στρατιωτική τους δύναμη, τα χρήματα και τη ρητορική τους πίσω από το Ισραήλ στις καταστροφικές επιχειρήσεις του στη Γάζα από τον περασμένο Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ έχουν ακόμη και μια ελάχιστα παρατηρούμενη μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο ίδιο το Ισραήλ – ένα προηγμένο σύστημα ραντάρ X-Band μεγάλου βεληνεκούς πάνω από τον ορίζοντα στο Negev. Πιστεύεται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς.

Αλλά αυτή την εβδομάδα, δύο πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για άμεση αντιπαράθεση με το Ιράν, καθώς ακονίζουν τα πυρομαχικά τους και μοιράζονται ακόμη περισσότερο οπλισμό με το σύμμαχό τους Ισραήλ.

Πρώτον, είδαμε τις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν για πρώτη φορά βομβαρδιστικά αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας B-2 stealth σε επιθέσεις εναντίον υπόγειων αποθηκών όπλων στην Υεμένη. Μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν αυτά τα όπλα, τα οποία θεωρούνται τα ισχυρότερα «καταδιωκτικά» στον κόσμο και μπορούν να φτάσουν σε βάθος 200 μέτρων κάτω από το έδαφος. Εάν υπάρξει πόλεμος με το Ιράν, θα είναι ένα από τα ελάχιστα μέσα για να προκληθεί ζημιά σε μερικούς από τους πιο ισχυρά προστατευμένους στόχους του Ιράν.

Αυτό μπορεί να ακούγεται τρομολαγνικό, αλλά ο βομβαρδισμός των στόχων των Χούτι στην Υεμένη με αυτά τα εργαλεία μοιάζει ενοχλητικά με δοκιμαστικό για οποιαδήποτε σύγκρουση με το Ιράν.

Δεύτερον, είδαμε την ανάπτυξη ενός προηγμένου αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στο Ισραήλ, με τη συμμετοχή και πάλι αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού. Πρόκειται για το όπλο THAAD (terminal high-altitude aerial defence), το οποίο θα συμπληρώσει το δικό του σύστημα του Ισραήλ, το οποίο δεν ήταν τόσο αποτελεσματικό όσο θα ήθελαν οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF).

Από την άποψη των IDF, αν ο Νετανιάχου συμφωνήσει σε μια ουσιαστική στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράν, η πιθανή απάντηση του Ιράν θα είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να καταπνίξει την ισραηλινή πυραυλική άμυνα. Έτσι, η ανάπτυξη του αμερικανικού THAAD θα μειώσει τον κίνδυνο μιας αποτελεσματικής ιρανικής απάντησης.

Όλα αυτά φαίνονται να απέχουν πολύ από τις επανειλημμένες εκκλήσεις των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός, αλλά αυτές είναι καλύτερο να θεωρηθούν ως μέρος ενός προπετάσματος καπνού, πίσω από το οποίο κρύβεται ένας μακροχρόνιος εχθρός. Οι περισσότεροι Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των Βρετανών, τείνουν να ξεχνούν ότι από την εποχή της ιρανικής επανάστασης του 1979 το Ιράν θεωρείται στην Ουάσιγκτον ως η μακράν μεγαλύτερη απειλή για τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Αυτό ταιριάζει ουσιαστικά με την ισραηλινή θέση όπου το Ιράν είναι, μακροπρόθεσμα, μακράν η μεγαλύτερη απειλή για την ασφάλειά του – πολύ χειρότερη από τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ ή οποιοδήποτε άλλο πολιτικό κίνημα. Επιπλέον, ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά όπλα θα θεωρηθεί πραγματικά ως υπαρξιακή απειλή. Αυτή η υπαρξιακή απειλή μπορεί να μην επεκτείνεται πλήρως ως άποψη των ΗΠΑ, αλλά το Ιράν είναι κατά κάποιο τρόπο η μεγαλύτερη πρόκληση για την αμερικανική πολιτική στη Μέση Ανατολή.

Όπως το έθεσε ένα αμερικανικό στρατιωτικό περιοδικό αυτή την εβδομάδα:

«Τα ισραηλινά στρατιωτικά πλήγματα στοχεύουν τους ένοπλους συμμάχους του Ιράν σε μια έκταση σχεδόν 2000 μιλίων στη Μέση Ανατολή και απειλούν το ίδιο το Ιράν. Οι προσπάθειες αυτές εγείρουν την πιθανότητα να τερματιστεί η επί δύο δεκαετίες ιρανική κυριαρχία στην περιοχή, στην οποία οδήγησε ακούσια η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2003».

Το Ισραήλ θέλει να απαλλαγεί από το καθεστώς της Τεχεράνης, αλλά αυτό θα ήταν επίσης ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τα πολλά γερακίστικα στοιχεία στο πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ. Ενώ η παγκόσμια προσοχή μπορεί να είναι στραμμένη στον πόλεμο στη Γάζα με τη δολοφονία του Yahya Sinwar αυτή την εβδομάδα, μια πιθανή σύγκρουση με το Ιράν μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο σημαντική.

opendemocracy

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ