18.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Δεν υπάρχουν “κομματικοί λόγοι” πίσω από την αντίθεση για την επένδυση στη Φαλάσαρνα, υπάρχει μια σπάνια κομματική ομοφωνία

Ημερομηνία:

Η επένδυση στη Φαλάσαρνα έχει δημιουργήσει μία τεράστια συζήτηση και σε αυτή τη συζήτηση υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις. Όμως πολλές φορές ακούγονται και ανακρίβειες. Μία εξ αυτών είναι από κάποιους υποστηρικτές της επένδυσης που επιμένουν να υποστηρίζουν ότι η αντίθεση στην επένδυση υπάρχει για “πολιτικούς λόγους” υπονοώντας ότι κάποια συγκεκριμένα κόμματα σπρώχνουν αυτή την ατζέντα για ψηφοθηρικούς λόγους και αδιαφορώντας για το μέλλον της Κισσάμου. Αυτό όμως είναι αναληθές.

Η αλήθεια είναι ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση καταγράφεται μια σπάνια σύμπνοια σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων. Δεν είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενάντια στην επένδυση αλλά όλες είναι σίγουρα ενάντια στο να πραγματοποιηθεί με τους όρους που περιγράφηκαν αρχικά.

Σχετικές ανακοινώσεις ή δηλώσεις εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας έχουν κάνει τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Μανούσος Βολουδάκης, ανακοινώσεις έχουν εκδώσει επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, το ΜέΡΑ25, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Μανούσος Βολουδάκης ανέφερε ότι στηρίζει “ανεπιφύλακτα την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Κισάμου” που συμφωνούσε με την αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου σχετικά με το τμήμα της επένδυσης στην παραλία των Φαλάσαρνων ενώ είχε πάρει θετική θέση αλλά μονο υπό όρους για το τμήμα που βρίσκεται στο πίσω τμήμα των Φαλάσαρνων.

Η Ντόρα Μπακογιάννη είχε δηλώσει ότι «δεν έχουμε δικαίωμα για 3-4χρόνια πρόσκαιρου κέρδους να υπονομεύσουμε την μακροπρόσθεσμη οικονομική ανάπτυξη της περιοχής! Και σε αυτό πέρα από τα στενά κομματικά πλαίσια υπήρχε μια ευρεία συμφωνία όλων των παραγόντων της περιοχής ανεξαρτήτως κόμματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του δήλωνε: “Η κοινωνία των Χανίων φαίνεται να ξεπερνά το παλιό ψευτοδίλημμα «ανάπτυξη ή περιβάλλον». Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο ότι δυναμώνουν και πληθαίνουν οι φωνές για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου, του ιδιαίτερα προικισμένου νομού μας, πάνω στον οποίο στηρίζουμε και την οικονομική μας ανάπτυξη: ακαταμάχητος πόλος έλξης επισκεπτών και ταυτόχρονα βάση για υψηλής ποιότητας πρωτογενή παραγωγή.”

Το ΚΚΕ από την πλευρά του αναφέρεται σε μια σειρά ζητήματα επισημαίνοντας ότι: “…στέκεται στο πλευρό των κατοίκων και διεκδικεί με δεκάδες παρεμβάσεις εδώ και χρόνια την λύση των προβλημάτων τους, την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή. Αν κρίνουμε από τις απαντήσεις των Υπουργών, την στάση της Περιφέρειας, της Τοπικής Διοίκησης στις παραπάνω περιπτώσεις, το μέλλον για μια σειρά πανέμορφες περιοχές του Νομού μας, όπως τα Φαλάσαιρνα και το Λαφονήσι, προδιαγράφεται δυσοίωνο. ”

Το ΜέΡΑ25 αναφέρει: “Βλέπουμε και στηρίζουμε τη νέα πρωτοβουλία #savefalasarna που κινητοποιεί ανθρώπους από όλο το νησί για την αποτροπή της καταστροφής. Με αυτούς τους ανθρώπους είναι για μας… ιδιαίτερη τιμή να μιλάμε, με αυτούς συντασσόμαστε στον ένα και μοναδικό «κανόνα» που πρέπει να θεσπιστεί: Κάτω τα χέρια σας από τη φύση, κάτω τα χέρια σας από το μέλλον του τόπου.”

Η Περιφερειακή παράταξης της Ανυπόταχτης Κρήτης που πρόσκειται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αναφέρει: “Σε όλους αυτούς που μας υπόσχονται ανάπτυξη και επενδύσεις για να ξεφύγουμε από την κρίση, τους απαντάμε ότι με κάθε θυσία θα προστατέψουμε το δικαίωμα για ελεύθερες παραλίες, δάση και βουνά και το δικαίωμα όλων των εργαζομένων για ελεύθερο χρόνο ξεκούραση και ψυχαγωγία. ”

Μοναδική παραφωνία η τοπική Κισάμου του ΚΙΝΑΛ η οποία όμως μετά την κατακραυγή που δέχθηκε έδωσε στη δημοσιότητα δεύτερη ανακοίνωση με την οποία ενώ εκφράζει τη συμφωνία της με την επένδυση σημειώνει ότι “θα πρέπει να εφαρμόζει και να υπακούει με απόλυτη ακρίβεια στις επιταγές της περιβαλλοντικής νομοθεσίας”.

Ο διάλογος πάντως οφείλει να συνεχιστεί, οι απόψεις να εκφράζονται ώστε να βρεθεί η καλύτερη λύση για τη Φαλάσαρνα, αλλά κυρίως για την Κίσαμο και συνολικά για τα Χανιά και όλο το νησί. Γιατί η υπόθεση της Φαλάσαρνας αφορά όλες τις πανέμορφες και προστατευόμενες περιοχές του νησιού, αφορά συνολικά τον τουρισμό και της ανάπτυξης του νησιού, όχι μόνο της Φαλάσαρνας.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατόπεδο Μαρκοπούλου: Ένας χρόνος μετά

Η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου με ανακοίνωσή...

Οι Κρητικοί υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΜέΡΑ25

Παρουσιάστηκε χθες στην πλήρη του σύνθεση το ευρωψηφοδέλτιο μάχης...

Κασσελάκης: Δε μας αφορούν οι νεοναζί ψηφοφόροι

Ο Στέφανος Κασσελάκης πέρασε στην αντεπίθεση για το σχόλιο του Νίκου Ρωμανού, ο...