Η ιδιωτικοποίηση του νερού, το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος και ο εργασιακός αποδεκατισμός των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδευσης και Αποχέτευσης, τέθηκε στο επίκεντρο της περιφερειακής σύσκεψης των σωματείων ΔΕΥΑ της Κρήτης, όπου ξεκαθαρίστηκε ότι θα δοθεί μάχη για να μη χάσουν οι πολίτες το δημόσιο αγαθό του νερού.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης αναδείχτηκαν όλα τα μεγάλα ζητήματα των δημοτικών επιχειρήσεων της Κρήτης, παρουσία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ κ. Παύλου Δραγκόλα ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με οικονομικούς όρους, και ούτε οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης να αξιολογούνται υπό το πρίσμα της κερδοφορίας.
Όπως είπε, ο νόμος για τη ρυθμιστική Αρχή του νερού είναι το όχημα για την ιδιωτικοποίηση του από την πίσω πόρτα, και αυτό θα φανεί στην νέα κυβερνητική περίοδο που όπως προέβλεψε θα επιχειρηθεί να δοθεί στους ιδιώτες το νερό. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι στης Δημοτικές Επιχειρήσεις θα δώσουν μάχη και θα σταθούν απέναντι σε αυτή την προοπτική, προσφεύγοντας δικαστικά και όπως προέβλεψε ο αγώνας αυτός θα είναι νικηφόρος και θα δικαιωθεί.
Όπως είπε, το νερό είναι το τελευταίο κοινωνικό αγαθό που μένει σε δημόσιο έλεγχο, και θα πρέπει με κάθε τρόπο να περιφρουρηθεί.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της σύσκεψης, σε ερώτηση που έγινε σε σχέση με το ύψος των αυξήσεων του νερού σε ευρωπαϊκές χώρες που ιδιωτικοποιήθηκε όπως το Παρίσι το Βερολίνο, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι το κόστος αυξήθηκε από 250-400% την ίδια ώρα που οι παροχές μειώθηκαν κατακόρυφα.
Γι αυτό το λόγο σε όποιες περιοχές το νερό ιδιωτικοποιήθηκε, στη συνέχεια επανήλθε σε δημόσιο έλεγχο αφού αποδείχτηκε καθολικά ότι η εμπειρία ήταν μόνο αρνητική. Σε ό,τι αφορά το αβάσταχτο ενεργειακό κόστος που «καίει» τις ΔΕΥΑ ξεκαθαρίστηκε ότι τα 20 εκατομμύρια ευρώ που αποφασίστηκε να δοθεί επιχορήγηση των δημοτικών επιχειρήσεων είναι το λιγότερο σταγόνα στον ωκεανό, αφού η ρήτρα αναπροσαρμογής στοίχησε στις δημοτικές επιχειρήσεις πανελλαδικά 160 εκατομμύρια.
Αν η Κυβέρνηση θέλει να βοηθήσει τις δημοτικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να καλύψει ένα κόστος τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων αφού η εγκεκριμένη επιχορήγηση των 160 χιλιάδων ανά δημοτική επιχείρηση δεν παρέχει καμία ουσιαστική βοήθεια.
Παράλληλα στη διάρκεια της σύσκεψης αναδείχτηκε και το κρίσιμο ζήτημα του αποδεκατισμού των δημοτικών επιχειρήσεων που όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ κ. Παύλος Δραγκόλας μέσα στα επόμενα χρόνια θα συνταξιοδοτηθεί το 50% των εργαζομένων.
Αυτό θα είναι βαρύ πλήγμα για τις δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, και θα πρέπει να τους δοθεί η δυνατότητα να προσλάβουν το αναγκαίο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην κοινωνία.