19.8 C
Chania
Friday, April 26, 2024

«Δεύτερη ευκαιρία» για τους πτωχευμένους ιδιώτες – Πώς μπορείτε να ενταχθείτε

Ημερομηνία:

Την ώρα που πήρε παράταση για άλλον ένα χρόνο – μέχρι τις αρχές του 2023 – η εκδίκαση των υποθέσεων του Νόμου Κατσέλη, ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας έρχεται να χορηγήσει τη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» στο πρόσωπο που κηρύσσεται σε πτώχευση.

Αντικαθιστά έτσι ο νέος νόμος τις παλιές ρυθμίσεις του «Νόμου Κατσέλη», με τον κίνδυνο όμως της πλήρους απώλειας της περιουσίας να είναι μεγαλύτερος από ποτέ, όπως αναφέρει η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ.

Έτσι :

Α) Επέρχεται πλήρης απαλλαγή από κάθε οφειλή (πλην κάποιων εξαιρέσεων) του οφειλέτη, τρία (3) έτη μετά την κήρυξη της πτώχευσης ή την καταχώριση της απόφασης του Δικαστηρίου που απέρριψε την αίτηση πτώχευσης για το λόγο ότι δεν υπήρχε αρκετή περιουσία για να καλυφθούν τα έξοδα της διαδικασίας. Η απαλλαγή αυτή εντός των τριών αυτών ετών αφορά τους πτωχούς που έχουν κάποια περιουσία αλλά αυτή δεν περιλαμβάνει την κύρια κατοικία του ή δεν υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία που αντιπροσωπεύουν αξία άνω του 10% των συνολικών οφειλών και ταυτόχρονα έχουν αξία άνω των 100.000 €.

Παράδειγμα: οφειλέτης που πτωχεύει με χρέη 500.000 € και στην περιουσία του δεν περιλαμβάνεται κύρια κατοικία ή τα περιουσιακά στοιχεία που κατέχει είναι κάτω των 50.000 €, τότε η πλήρης απαλλαγή του από τα χρέη επέρχεται σε τρία χρόνια από την πτώχευση

Β) Αντίθετα, αν ο οφειλέτης έχει κάποια αξιόλογη περιουσία και συγκεκριμένα την κύρια κατοικία ή περιουσιακά στοιχεία  που αντιπροσωπεύουν αξία άνω του 10% και ανέρχονται σε ποσό άνω των 100.000 € τότε η απαλλαγή επέρχεται σε ένα (1) έτος από την κήρυξη της πτώχευσης.

Μάλιστα για κάθε πληροφορία, οδηγίες και κατευθύνσεις σχετικά με την εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα, μπορείτε να απευθυνθείτε στην Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ στο site https://eeke.gr/activities-of-e-e-k-e-2/rithmisi-ofilon/

Νέα καθυστέρηση στις εκδικάσεις του Νόμου Κατσέλη – Πότε θα γίνουν

Παράταση άλλο ένα χρόνο, μέχρι και τις αρχές 2023, παίρνει η εκδίκαση των περίπου 30.000 υποθέσεων του νόμου Κατσέλη από τις αρχές του 2022 που είχε συμφωνηθεί το 2020 με τους θεσμούς, όμως να εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν το θέμα θα κλείσει έως τότε.

Μετά τους 18 μήνες που τα δικαστήρια ήταν κλειστά ή υπολειτουργούσαν λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού, οι εκπρόσωποι των θεσμών επανήλθαν σε μια από τις υποχρεώσεις τις οποίες είχαν αναλάβει οι ελληνικές αρχές, από τον Μάρτιο του 2019:

Την εκκαθάριση των περίπου 30.000 αιτήσεων για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη για “κόκκινα” δάνεια ύψους 6,2 δισ. ευρώ, οι οποίες εκκρεμούν ακόμη, στα δικαστήρια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να παρουσιάσει ένα σχέδιο επιτάχυνσης της εκδίκασης των υποθέσεων αυτών, με στόχο όλες οι υποθέσεις αυτές να έχουν κλείσει, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023. 

Το σχέδιο βασίζεται στην ενίσχυση των πέντε πρωτοδικείων της χώρας (Πειραιά, Νίκαιας, Κορίνθου, Πάτρας, Λάρισας) όπου συγκεντρώνεται το 80% των υποθέσεων.

Η ενίσχυση αυτή, θα γίνει με δύο τρόπους. Τα συγκεκριμένα πρωτοδικεία, θα ενισχυθούν με επιπλέον προσωπικό που θα ασχοληθεί μόνο με την εκδίκαση των αιτήσεων του νόμου Κατσέλη.

"google ad"

Επίσης, με μέριμνα του υπουργείου , θα γίνει και μια μερική “διασπορά” των υποθέσεων σε όμορα πρωτοδικεία, ώστε οι υποθέσεις να εκδικαστούν εντός της νέας προθεσμίας.

Μετά την εκδίκαση περίπου 2000 υποθέσεων ως το Μάρτιο του 2020, πλέον προς εκδίκαση απομένουν περίπου 30.000 αιτήσεις.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μητέρα Ιάσονα Λαλαούνη: Οργή για την δικαστική απόφαση – «Ούτε το δίπλωμα δεν του αφαίρεσαν»

Οργισμένη είναι η μητέρα του Ιάσονα Λαλαούνη από την απόφαση του δικαστηρίου, για τον αστυνομικό...

ΣΥΡΙΖΑ: Βουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές ζητούν την καρατόμηση του Κασσελάκη Νο2…

Άνω – κάτω κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ το προσκλητήριο του…Κασσελάκη Β’...

Διακοπή νερού τη Μεγάλη Δευτέρα στο Βαμβακόπουλο

Διακοπές στην υδροδότηση θα υπάρξουν τη Μεγάλη Δευτέρα στην...