27.8 C
Chania
Thursday, May 23, 2024

Δε βρίσκουν εργάτες για τις ελιές στην Κρήτη: “Ο ΟΑΕΔ επιδοτεί την ανεργία και όχι την απασχόληση”, λέει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου

Ημερομηνία:

Δυσκολίες στην εύρεση εργατών φαίνεται πως αντιμετωπίζουν αγρότες στην Κρήτη, καθώς βάζουν αγγελίες στο Facebook και συγκεκριμένα σε διάφορες δημοφιλείς σελίδες, ψάχνοντας ανθρώπινο δυναμικό για το μάζεμα των ελιών που πλησιάζει.

«Ζητούνται άτομα (άνδρες) για μάζεμα ελιών στην περιοχή Δαφνών Ηρακλείου. Στείλτε μας προσωπικό μήνυμα για πληροφορίες», είναι μια χαρακτηριστική αγγελία, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η ανταπόκριση μέχρι στιγμής είναι απογοητευτική.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Στέλιος Βοργιάς γνωρίζει ανθρώπους από τη Βουλγαρία, που μέχρι πρότινος βιοπορίζονταν στην Κρήτη, και πλέον έχουν πάει «στην Αγγλία και την Πολωνία», γιατί τα ημερομίσθια στον πρωτογενή τομέα «είναι καλύτερα και υψηλότερα».

Στο ζενίθ… της κρίσης και της ανεργίας, το 2012-2013 το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου είχε ξεκινήσει μία συνεργασία με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων «για να δοθούν μεροκάματα σε ντόπιους», θυμάται ο κ. Καμπιτάκης. Μια που ξεκίνησε, μια που τελείωσε, διότι «οι 500 παραγωγοι που πρόσφεραν δουλειά είδαν μόλις 20 άτομα να ανταποκρίνονται στο κάλεσμά τους», θα προσθέσει το μέλος της Ένωσης Ηρακλείου.

Η αποστροφή που δείχνουν οι γηγενείς στις ελιές και στα αμπέλια, μπορεί να οφείλεται κι αλλού. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου καταθέτει τη δική του άποψη – εξήγηση: «Ξέρω κόσμο που θέλει να πάει να δουλέψει. Αυτή τη στιγμή έχουμε 20-25.000 εποχιακούς οι οποίοι, με το που τελειώνει η τουριστική σεζόν κάθονται. Αρκετοί από αυτούς θέλουν να πάνε στις ελιές, όμως φοβούνται μην χάσουν το ταμείο ανεργίας – αν περάσουν τα 230 ένσημα χάνουν το ταμείο».

Και δεν είναι οι μόνοι που διστάζουν, σύμφωνα με τον κ. Βοργιά: «Γνωρίζω κι άλλους ανέργους που δεν πάνε στις ελιές επειδή φοβούνται ότι θα χάσουν… την κάρτα ανεργίας».

Αναλογιζόμενος όλα αυτά, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου μετά λόγου γνώσεως συμπεραίνει ότι «ο ΟΑΕΔ επιδοτεί την ανεργία και όχι την απασχόληση».

Τι θα μπορούσε όμως να γίνει; Ο πρόεδρος του ΕΚΗ απαντά και προτείνει: «Το αρμόδιο Υπουργείο θα μπορούσε να εξαιρέσει τον πρωτογενή τομέα από την ισχύουσα νομοθεσία. Μία απλή υπουργική απόφαση είναι, η οποία θα επιτρέψει σε όσους ανέργους και εποχιακούς το επιθυμούν να κάνουν νόμιμα μεροκάματα στις ελιές και στα χωράφια, χωρίς να κινδυνεύουν να αντιμετωπίσουν κάποια κύρωση και να χάσουν τα προνόμιά τους».

cretalive.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δύο νέα έργα βιοαερίου στον νομό Λασιθίου

Την κατασκευή δύο έργων βιοαερίου στις περιοχές της Ιεράπετρας...

Κόμβος δεδομένων γίνεται η Κρήτη με τις νέες επενδύσεις ιταλικής εταιρείας

Ενισχύεται περαιτέρω η θέση της Ελλάδας ως εναλλακτική υπερταχεία...

Η ανθρωποκεντρική αντίληψη στο επίκεντρο των πολιτικών της Περιφέρειας Κρήτης

Στην επιλογή ουσιαστικής στήριξης από την Περιφέρεια Κρήτης κάθε...