15.8 C
Chania
Sunday, May 5, 2024

Δε δικαιούται άσυλο!: Πρώην Αφγανός υπουργός ανάμεσα στους πρόσφυγες στον Πειραιά

Ημερομηνία:

Ξεκίνησε από το Αφγανιστάν, έφτασε στο Ιράν μέσω αεροπλάνου, περπάτησε 31 ώρες μέχρι την Τουρκία και βρίσκεται εγκλωβισμένους με άλλους 2.500 πρόσφυγες στον Πειραιά. Ο Sayed Ahmad Jamal Μobarez, άλλοτε αναπληρωτής υπουργός Θρησκευμάτων, ήταν μέλος της αφγανικής κυβέρνησης πριν από 11 χρόνια.

Καθισμένος με σταυρωμένα πόδια σε μια κουβέρτα στο έδαφος και κρατώντας τον χαμογελαστό οκτώ μηνών γιο του, ο 55χρονος και η μεγάλη του οικογένεια, περνούν το τρίτο τους το βράδυ στο κτίριο του τερματικού σταθμού Ε1 στον Πειραιά.

«Αφγανοί, Σύροι και Ιρακινοί, είναι όλοι άνθρωποι. Η ΕΕ πάντα έλεγε ότι υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά η πρόσφατη απόφαση σχετικά με τα σύνορα μας διαφοροποιεί. Οι άνθρωποι παντού θέλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους από τον κίνδυνο. Έχω δεχθεί απειλές θανάτου από την Αλ Κάιντα, τους Ταλιμπάν και τον ISIS», σημειώνει ο Mobarez.

Από την ημέρα που έφυγε από την Καμπούλ πριν από ένα μήνα, έχει ξοδέψει, όπως λέει, 100.000 δολάρια (€ 91.000) για έλθει μαζί με άλλα 14 μέλη της οικογένειάς του στην Ελλάδα με στόχο να φτάσει στην Γερμανία. Μετά από μια πτήση από τη δυτική πόλη Χεράτ στο Ιράν, στη συνέχεια έκαναν έναν ταξίδι 31 ωρών με τα πόδια σε στα ορεινά σύνορα προς την Τουρκία

«Η σύζυγός μου, δύο από τις κόρες μου και ο ένας μου γιος χάθηκαν στο δρόμο. Στα ιρανικά σύνορα η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον μας και κλέφτες μας λήστεψαν παίρνοντας μετρητά και κινητά τηλέφωνα. Τους έχασα στην αναταραχή και δεν έχω κανένα νέο τους». To θαλάσσιο ταξίδι από την Τουρκία στην Χίο σε μία φουσκωτή βάρκα γεμάτη με κόσμο, ήταν άλλη μια στιγμή που βρεθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο με τον θάνατο.

«Δυστυχώς, μετά από όλον αυτό τον κίνδυνο, όταν φτάσαμε στην Ευρώπη, βρήκαμε ότι η ΕΕ έχει κλείσει τα σύνορά της σε εμάς. Το χειρότερο από όλα μας είναι ότι μας αποκαλούν οικονομικούς μετανάστες. Δεν ήρθαμε εδώ επειδή είχαμε οικονομικά προβλήματα. Δεν είχα ανάγκες, όπως αυτοκίνητα και σπίτια.Ήρθαμε γιατί ήμασταν σε σοβαρό κίνδυνο», σημειώνει ο Mobarez.

Ο Mobarez δεν διστάζει να μιλήσει για το πώς τελείωσε η υπουργική του καριέρα. Το 2005 φυλακίστηκε για τρία χρόνια για διαφθορά, γιατί «έφαγε» εκατομμύρια δολάρια από Αφγανούς που είχαν πληρώσει για το προσκύνημα Χατζ στη Μέκκα.

Αλλά επιμένει ότι ήταν αθώος. «Με έκαναν το εξιλαστήριο θύμα και τελικά απελευθερώθηκα από τη φυλακή κάτω από την πίεση της κοινωνίας των πολιτών»…

thetoc.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Με κατάνυξη ο Επιτάφιος Θρήνος στη Μονή Γουβερνέτου | Φωτός

Παρουσία πλήθους πιστών και με κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο Επιτάφιος...

Μονή Αγκαράθου: Τα πρόβατα περνούν κάτω από τον Επιτάφιο για ευλογία! | Βίντεο

Κατάνυξη και ευλάβεια το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην περιφορά του...

Δείτε τι λένε οι ειδικοί για την πρόωρη ανθοφορία των ελαιόδεντρων στην Κρήτη

Με ταχείς ρυθμούς εξελίσσεται η πρόωρη φετινή ανθοφορία των ελαιοδέντρων σε όλες τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές...